Érdemes gyengébb szemüveget csináltatni a látás
javításának érdekében?
Figyelt kérdés
Hamarosan új szemüveget szeretnék. Egy ismerősöm javasolta, hogy ha picivel gyengébbet csináltatok, és hozzá még gyakorlom a szemtornát, akkor a szemem majd "hozzájavul", tehát csak jót teszek vele.
25 éves vagyok, a dioptriáim -5,5 és -6. Mondjuk legfeljebb fél dioptriával csináltatnék gyengébbet, többel nem.
ugy tudom ennek nincs tudományos alapja hogy segit. Az orvosk sem ajánlják ha jól tudom. de kérdezd mejd meg az rovost.
2013. ápr. 4. 22:11
2/9 anonim válasza:
Nem segít,csak gyengébbek lesznek a szem izmok,mert az állandó eröltetéstől elgyengülnek,kifáradnak.szemtornázni lehet mellette,de inkább lassítja a romlást.Viszont fontos a folt és karcmentes szemüveg,mert azok rontanak.
2013. ápr. 4. 22:17
3/9 A kérdező kommentje:
Épp ezért csináltatok újat, mert a védőréteg elkezdett nagyon lekopni és gyakorlatilag olyan a szemüvegem, mintha állandóan koszos lenne.
Nem tudom, egyáltalán megéri-e ilyen réteget kérni rá, ha 2-3 év múlva amúgy is cserélni kell...
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
2013. ápr. 4. 22:23
4/9 anonim válasza:
Nem javul tőle a látás, viszont nem romlik annyira gyorsan... Nekem évekkel ezelőtt (kb 15 éve) volt papírom arról miszerint -5-ös szemüveg kell (számítógépes + hagyományos szemvizsgálat együttes eredménye) és akkortájt hordtam -2-est, nem volt minden nagyon éles, de elvoltam évekig vele, sőt volt hogy szemüveg nélkül mászkáltam az utcán.... Aztán amikor már láttam jól, csináltattam egy -3-ast és ezt is hordtam kb 5 évig. Aztán kettőslátásom lett és speciális lencsét kellett csináltatni és közben romlott egy kicsit akkor lett -4-es szemüvegem, amit már 2 éve hordok. Tehát még mindig nem vagyok a hajdani mínusz ötnél, amit orvos írt fel, de nem hallgattam rá, mert marhaságnak tartottam. Mellesleg nekem a számítógépes szemvizsgálat mindig sokkal súlyosabbat mutatott, mint amilyent hordani voltam képes.
2013. ápr. 4. 22:31
5/9 anonim válasza:
Nekem mindkét szememre -5,25-ös dioptria van. Nehogy azt hidd, hogy a szemtorna csodát fog művelni. Ha működne, amit leírtál, akkor minden orvos ajánlgatná betegeinek, mert akkor apránként ahogyan te írod "hozzájavulna" a szemed és hosszútávon garantálható lenne, hogy nem kell többet hordanod. Te esetedben két dolgot lehet javasolni: Bemész egy szemvizsgálatra és beméreted a szemeidet, vagy dioptria nagysága miatt összekaparod a pénzedet egy lézeres szemműtétre. Tudom sok pénz, de ha meg akarsz szabadulni tőle, akkor ez az egy lehetőséged van.
2013. ápr. 5. 14:22
6/9 anonim válasza:
Van olyan módszer is ami biztosan működik: a műtét. A torna meg a látásjavító szemüveg nem mindenkinél működik, akinél működik sem túl drámai az eredmény. Van egy másik módszer: javítod a szemed és ahogy javul csökkented a dioptriát :)
A lényeg :ekkora dioptriánál egy esztétikus szemüveg nem olcsó, főleg arra, hogy ne láss vele jól. Csináltathatsz különböző kontaktlencséket: akár minden héten másik dioptriát hordhatsz...
2013. ápr. 5. 14:33
7/9 anonim válasza:
Hát nekem most fél dioptriával kevesebb a szemüvegem mint amire szükségem lenne, de nagyon zavaró, mindig hunyorgok meg sokszor már inkább le is veszem. Szerintem semmiképp nem jó a szemnek, javulni meg ettől biztos hogy nem fog.
Viszont kontaktlencsével mindenképp jobban járnál, mert az nem koszolódik, nem látsz egész nap egy keretet magad előtt, így nem zavarja a látást sem, nem romlik tőle.
2013. ápr. 5. 17:28
8/9 anonim válasza:
szia! én 16 éves vagyok, a szemem -4, és -4.25 dioptriás. nekem az ORVOS AJÁNLOTTA hogy kicsit gyengébbet csinál. (negyed, ill. fél dioptriával). és amúgy van egy ismerősöm, aki csinálta a szemtornát, és kancsal volt, meg a látása is rossz volt, és megjavult mindkettő. (csak az a csúnya a történetben, hogy abbahagyta és visszakancsalodott).
tehát van rá esély hogy a szemtorna beváljon. amúgy azt is mondták, hogy attól bajom nem lesz hogy gyengébb a szemüvegem mint a szemem. nincs összefüggés (viszont el tudom képzelni, hogy ha szemtornázol mellette akkor a "szemüveghez javul".
amúgy nekem kontaktlencsém is van, és az is nagyon kényelmes, és nem koszosodik be, azt is nagyon szeretem. és ott könnyen változtathatod a dipotriát..
2013. ápr. 8. 22:45
9/9 anonim válasza:
Marhaság ha ez tényleg segítene akkor nem lenne olyan ember aki szemüveget hordana.Nem olyan mint az elhízás hogy fogom magam kevesebbet eszek és lefogyok normálisra.Ha kisebb lesz a dioptria akkor sötétben rosszabbul fogsz látni és mivel nem fogsz teljesen élesen látni így erőltetni kell a szemed majd és fárad lesz állandóan fejfájás pirosság a dörzsölés miatt.Én is átéltem azt a csodát ,hogy 12 éves korom után évente átlagban fél dioptriát romlott a szemem és megzavarodtam ,ha nem láttam a táblát normálisan.A szem egy optikai rendszer és ha nem megfelelő a lencsebeállítás akkor külső lencsével korigálják attól ,hogy a külső lencse gyengébb lesz attól még a belső zoom nem fog hozzá igazodni a szemüveg segédeszköz mint a mankó nem olyan mint a fogszabályzó ,hogy addig húzzuk amig jó nem lesz és utána meg már nem kell :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!