Kancsalság, tompa látás. Milyen módszerek vannak a gyengébb szem erősítésére?
Szemüveges vagyok, és kancsal. A kancsalság szemüvegben is szembetűnő.
Tegnap voltam komputeres szemvizsgálaton, rutinellenőrzés miatt. Ekkor mondták, hogy az egyik szemem erősen vezérszem, vagyis a másikkal szemben dominánsabb, így a nem vezérszemet háttérbe szorítja. A nem vezérszemmel érezhetően homályosabban is látok.
Gyerekkoromban felváltva takarták a szemeimet.
Esetleg a vezérszem letakarása és a gyengébb szem "erőltetése", vagyis használata segítene valamennyit?
Vagy mit lehet tenni, hogy a vezérszem ne szorítsa ennyire háttérbe a másik szemet?
26/L
Köszi az eddigi választ!
Ez felnőttkorban mennyire hatásos?
Mert ebben egymásnak nagyon ellent mond a szakirodalom is - és az orvosok is:
egyik azt mondja, hogy 8 éves kor után már ez nem javítható, másik pedig azon az állásponton van, hogy felnőttkorban is javítható még, még ha nem is éppoly sikerrel, mint gyermekkorban...
Szia!
Én ugyan nem vagyok szemüveges, de nekem is az a problémám, hogy az egyik szemem vezérszem.
Nekem a szemorvos mentornát javasolt, ami abból áll, hogy minden nap reggel és este egy tollat kell lassan az orromhoz közelíteni addig, amíg élesen látom, 10-szer egymás után. A végére már fájni szokott, de sikerül egyre közelebb vinnam a tollat :)
Azt vettem észre, hogy ugyanez a hatás akkor is, ha 3D-s szemüveggel nézek egy 3D-s képet, ugyanis ahhoz, hogy lássam, mindkét szememet egyformán kell használnom. De ez nem hivatalos megoldás...
@23:43
Te mióta végzed ezt a gyakorlatot? Valami pozitív hatása van, vagy lehet? Köszönöm a válaszodat, és kipróbálom azt a módszert. :)
Hello! A 4 éves kislámyonnál most diagnosztizáltak tompalátást. Érdekeltként én is utánanéztem a témának. Sok-sok lapot végigolvasva az jött le, hogy általában 14 éves korig mondják javíthatónak a tompalátást, de szinte mindenhol megemlítik, hogy vannak felnőttkori kivételek.
Viszont sehol nem találtam szakemberek által javasolt gyakorlatot, legfeljebb a takarást. :(
Gyerekkoromban én is erősen kancsal voltam, egyik szemem +4-es, a másik +5-ös volt 4 évesen. A műtét gyönyörűen helyrehozta a kancsalságot, a szemüveg a távollátást. Azóta mindkét szemem tök jó, de az agyam már nem tanulta meg mindkettőt egyszerre használni. Csak az egyik éles, ha az elfárad, vált a másik. Tök gazdaságos! :)
ha van lehetőséged, ajánlom a műtétet minél korábban, hátha neked szerencséd lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!