Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Nem látok 3D-ben, mi lehet a...

Nem látok 3D-ben, mi lehet a gond?

Figyelt kérdés

Már sokszor kipróbáltam 3D-s filmeket, kezdve a kémkölykökkel még régebben, jurassic park, avatar, most meg a bosszúállok, de eközben is megnéztem már jópár filmet 3D-ben, és amióta élek én még sohasem tapasztaltam azt, hogy "kijött volna a képből" de semmi hasonlót sem..

A szemüveget is csak azért veszem fel film közben, hogy ne lássam eltolva a képet..

Nem értem, hogy mi lehet a gond.. vajon a szemeimmel lenne gond, vagy az agyam olyan részével ami a látásért felelős?

UI: 19 éves vagyok, és 10 éves koromban volt egy szemműtétem ahol egy kis izomdarabot távolítottak el, mert behúzott tőle a szemem, és a kémkölyköket meg a jurassic parkot a műtét előtt néztem meg de akkor sem tapasztaltam ezt a "3D-s jelenséget"

2012. máj. 11. 11:31
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

Egyébként nagyon jó látásom van, közelre is és távolra is kitűnően látok. A szem teszteken is a legalsó sort is gond nélkül eltudom olvasni, a szín teszten is gond nélkül átmentem.

A műtét nem a látásom javítása miatt volt, hanem egy korrekciós műtét volt, hogy ne álljon "kancsán" az egyik szemem néha ha sokáig nézek közelre.

2012. máj. 11. 11:36
 2/13 Meleg Krisztián válasza:

Kedves kérdező!

13 éves vagyok, és semmi baja a szememnek.

Én se látom soha 3D-ben, de ez teljesen természetes.

Az orvos mondta.

Ez azért van, mert különleges a szemed, ahogy nekem, és mi másra összpontosítunk. Tehát ne aggódj, semmi baja a szemednek.

2012. máj. 11. 11:37
 3/13 anonim ***** válasza:

Ez azért van, mert te túl "tudományosan" nézed a filmeket :)

Tudod, van a jobb meg a bal agyfélteke.

Az egyik "reálisan" fogja fel a történéseket, a másik pedig "művészien".

Ha valakinek nagyon az egyik irányba húz a gondolkozása, az sokmindent máshogyan lát.

Egyébként a párom sem látja az ilyesmit, ő kifejezetten okostojás :D

Ez olyan mint hogy észreveszed-e a kamuflázs katonát az erdőben, vagy nem.

2012. máj. 11. 11:44
 4/13 anonim válasza:
Én sem látam soha túl 3D-nek, csak akkor veszem észre a 3D-t, ha leveszem a szemüveget, és látom a különbséget, különben megszokm.
2012. máj. 12. 09:57
 5/13 anonim ***** válasza:
Amiatt a kis izomdarab miatt van. Behúzta a szmed, ergo csak az egyik szemeddel néztél, nem használtad mindkét szemed egyszerre, nem alakult ki nálad a kétszemes együttlátás. Valószínűleg tompalátó az egyik szemed.
2012. máj. 12. 12:47
 6/13 anonim ***** válasza:

"A szem teszteken is a legalsó sort is gond nélkül eltudom olvasni"

Mindkét szemeddel külön külön is jól látsz?

Egyébként érdekes, hogy nekem még régen a windows98 alá volt egy 3D kártyám szemüveggel. Azzal én sem láttam olyan jelenséget, hogy kijönni látszik bármi a képből.

Ezzel szemben jártam a MédiaMarktban és ott megnéztem néhány 3D-s demót kb 3-5 méterről. Az volt a bemutató témája, valami sportot mutattak amit fa ütővel játszanak. Az ütő eltörött a játékos kezében éles hegyes csúccsal és miután már kicsit megszoktam, hogy minden a képernyő síkja közelében látszik, az ütő szilánkos fa darabja kirepülni látszott a képből és olyan érzetet adott, ha nem kapom el a fejem, akkor a hegyével belém vágódik. ..Aztán kicsit körül néztem, hogy nem nézett-e valaki, hogy kapkodom a fejem. Nagyon realisztikus volt!

Egy másik videónál hóeséshez hasonlóan kicsi köralakú papír darabok hullottak valahonnan fentről és látszólag betöltöttés a teret a tv és a szemem között. Ez is különösen hatásos volt.

Egyébként van egy 3D kamerám szemüveg nélkül nézhető 3D képernyővel. Ezen nekem inkább minden mélységben látszik, befelé a képernyő síkjába mélyülve. Viszont anyámnak mutattam egy fa koronát ábrázoló képet és azt mondta, hogy mindjárt kiszúrja a szemét az ág. Nekem valahogy nagyon kell figyelnem, hogy érezzem ezen a képernyő síkjából kiemelkedő, kiemelkedni látszó dolgokat. Ez valahogy a boltban a tv képernyőjén jobban kijött. Lassan majd sor kerül 106-120 centi körüli saját 3D tv-re is, de azzal még várni kell. Majd azon kíváncsi leszek hogy jön ki.

2012. máj. 12. 16:41
 7/13 anonim ***** válasza:

Kifelejtettem a linket.

Ezzel a kamerával tesztelgetem most a 3D-t: [link]

Még amit hozzá kell tennem, a készülék felső részén, az exponáló gombbal ellentétes oldalon van egy kis balra-jobbra eltolható gomb, amivel a két képet el tudom tolni, szét tudom húzni egymáshoz képest és akkor jönnek ki ezek a mélység hatások, illetve a kiemelkedés a képből. Vagyis azzal a parallaxist (inkább úgy mondom, eltolást) szabályozom a két nézőpont megjelenítése között és az hat arra, hogy hol jelenjen meg a látvány, mélyebben, esetleg kiemelkedve.

2012. máj. 12. 16:46
 8/13 anonim ***** válasza:

Az előző link a Fujifilm főoldalára mutat, bocsánat érte.

A helyes, pontos címe: [link]

2012. máj. 12. 16:55
 9/13 A kérdező kommentje:

Nos, abban van igazság, hogy nem mindkét szemem lát ugyanúgy, a jobb szemem egy halvány fokkal jobban lát, de nagyon nagyon kicsi az eltérés, csak akkor veszem észre, ha koncentrálva váltogatok a kettő között és akkor észlelhető egy nagyon apró eltérés a pontosság között.. általában a jobb szememmel szoktam nézni, a bal pedig periférikus látásnak van, de azzal is tudok nézni és elég jól.

Próbáltam már úgy is, hogy egyszerre mindkét szememmel néztem a 3D-t, de úgy sem tapasztaltam ilyet.

Igazából mikor Írországban voltam, ott voltam egy ilyen elektronikai boltban, olyan mint a médiamarkt itt, vagy a saturn, és ott felvettem a 3D-s szemüveget és jött egy ilyen vadászgép a kamera irányába és minthogyha az lett volna olyan mintha kijött volna, de lehet, hogy csak beképzeltem. Nem tudtam eldönteni, hogy ez most 3D volt-e mert még sohasem tapasztaltam ilyet és tényleg lehet, hogy csak képzelet volt..

2012. máj. 12. 20:01
 10/13 anonim válasza:

sztereovakság.

nem vagy egyedül..:)

[link]

2012. máj. 12. 23:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!