Igaz, hogy ahhoz h kontaktlencsére válts 2 hónapig állandóan szemüveget kell hordani?
szó nincs erről.
Érdeklődj egy ofotértban, hogy melyik boltban van optometrista. (délinél tuti van és ajánlom is!) Az majd válaszol minden kérdésedre, sőt lencsét is ad!
Orvoshoz is mehetsz!
A kontaktlencsénél három fontos "idővel" kapcsolatos kérdés van:
1. mennyi idő alatt szoktatod rá a szemed (ez a mostani lágy lencséknél már nem gond általában)
2. mennyi ideig tudod hordani naponta. Ez emberfüggő, de én annak idején akár reggel 7-től éjfélig hordtam, mert szükségem volt rá...
3. mennyi ideig hordható az adott lencse (napos, 2 heti, stb.) Ezt célszerű betartani... (igaz én a 2 hetes másfél hónapig hordtam, minden gond nélkül; azt úgyis érzi az ember, ha már szükséges a csere - de persze ez nem játék...)
Azért lassítsunk egy kicsit, emberek. 16 éve hordok kontaktlencsét, előtte szemüvegem volt 6 évig.
1. Lehet egyből lencsével kezdeni, de azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a szemüveg és a kontaklencse dioptria-értékei nem ugyanazok, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a k.lencse közelebb van a szemed azon részéhez, amely a beérkező fényt érzékeli.
2. Azért ajánlott szemüveggel kezdeni, mert az esetek 90%-ában ha valakinek látásjavító eszközre van szüksége, az befolyásolja a szem állapotának későbbi alakulását, vagyis nem valószínű, hogy a kezdeti dioptria fog kelleni pl. egy év múlva is. A lencse nagyon macerás a kezdeti időkben, van akinek pl. soha nem lehet, mert nem tudja elviselni/megszokni, a szem sokkal jobban/könnyebben hozzászokik előszőr egy szemüveghez. Aztán ha már mondjuk egy fél éve nem változik a dioptria, akkor lehet újra 'kínlódni', hogy megszokja a lencsét is.
Szóval szerintem nem szerencsés a szemünket megerőltetni dioptriával meg idegen testtel egyszerre, egy időben. Sok az neki, vigyázzunk rá, mert nem lesz másik...:)
Ezen kívül az első napokban csak 4, majd 6, 8 és végül 12 órát lehet bent a lencse. Ha csak gyenge a dioptria, akkor még ok, de ha magasabb, akkor ugye a fennmaradó időben vagy nem látsz rendesen, vagy szemüveget hordasz. Lencseviselés mellett egyébként is kell, hogy legyen szemüveged, hiszen ha a szem begyullad, akkor sem hordhatsz lencsét, márpedig egy kötőhártya gyulladást elég egyszerű összeszedni.
Szóval bár a két hónapi szemüvegviselés nem hiszem, hogy kritérium, szemüvegnek igenis lennie kéne a lencsét viselőknek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!