Szemüvegtől romolhat a látás?
Kedves Balu, és mindenki, aki szerint pusztán a szemizmok gyengesége miatt nem látunk jól:
ez sajna nem így működik. Pl. a rövidlátást nem a szemizmok gyengesége okozza, hanem a szemgolyó formájának "tökéletlensége". Ez egy született/növekedéssel kialakuló deformitás, amit tornáztathatsz, ahogy akarsz, ha a szemed "hosszabb", nyúltabb, mint a "normális", akkor a berkező kép nem fog tudni a megfelelő helyre vetülni, és nem fogsz élesen látni. A szemmozgató izmoknak, amiket lehet edzeni, az égadta világon semmi szerepe nem lesz ebben, hiszen nem fogja tudni a szem "formáját" befolyásolni.
A szemtorna ettől függetlenül jó, hasznos, de szemüveg helyett nem működik. Megoldhatja a szem fáradtságát, az abból eredő estére kialakuló homályos látást (mondjuk egész napos számítógépes munka után), a fáradtság okozta fejfájást, de mondjuk egy 5 dioptriás rövidlátással semmit nem fog csinálni.
Nyilván egy fél dioptriás szemüveget nem kell egész nap hordani, hiszen az olvasási távolságon még nem érezhető a hiba, de magasabb értéknél már reménytelen. Az állandó erőltetés, hunyorgás sokkal rosszabb, mint egy jó szemüveg. Közlekedésnél veszélyes, otthon meg egyszerűen csak zavaró, hogy semmit nem látsz rendesen.
Ez így van, gondoltam rá de nem akartam ilyen mélységekben bele menni. A szem tornáztatás annak jó aki egyébként egészségesen látott hosszú ideig, viszont a kor múlásával romlik a látás.
A több dioptriás problémákhoz kell segédeszközt használni. Igen ezt tudom, hogy így van.
Van egy ismerősöm akinek nagyon erős szemüvege volt korábban, amit úgy szoktak emlegetni, hogy "szódásüveg alja" bocsánat az otromba kifejezésért. Megműttette magát lézerrel és azóta nem hord szemüveget, jól lát.
Ja, értem, csak nem volt egyértelmű, hogy érted a tornázást.
A lézeres műtétben az a helyet, hogy nem igazán bízom... Egyszer majd talán... Csak valahogy visszaveti a lelkesedésem, hogy még nem öregedett meg az első tömegesen lézerrel műtött szemű ember, ergo nem vagyok benne biztos, hogy tényleg életre szólóan biztonságos.
De a lézeres szemműtét nem oldja meg a túl hosszú szemgolyó problémáját.
A túl hosszú szemgolyónak veszélyei vannak, pl. nagyobb az esélye a korábban bekövetkező úszó homályoknak, hátsó üvegtesti leválásnak, retinaleválásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!