Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » -7 és -8 dioptriákra jár...

-7 és -8 dioptriákra jár valamilyen támogatás?

Figyelt kérdés
21 éves vagyok és még mindig romlik a szemem. Évente kell új lencse, ami nagyon nem olcsó.
2011. júl. 26. 13:05
 1/7 anonim ***** válasza:

sztem igen.

szemműtétet biztos, h térít a TB. (Abban nem vagyok biztos, hogy a -os vagy a +os hiba műthető, úgyh ha neked nem műthető, akkor bocsi...)

2011. júl. 26. 13:13
 2/7 anonim válasza:

a szemklinikán lehet, hogy tudsz kapni olcsóbban kontaktlencsét (pl. Tömő utca, kontaktlabor)

de én nem ajánlom őket

ha hosszú távon akarsz kontaktlencsét hordani, akkor

vagy

ne spórolj rajta (a legjobb a HETI vagy a napi lencse, a napi lencséhez folyadék se kell… így nem oylan drága mint amilyennek első látásra tűnik)

vagy pedig szüneteltessed a lencse-használatot (jó vékonyított szemüveglencsék vannak már - és az csak egyszeri beruházás)

ha tönkreteszed rossz kontaktlencsével a szemed, akkor nagyon könnyen azzal szembesülhetsz, hogy már SEMMILYEN KONTAKTLENCSÉT NEM BÍRSZ huzamosabb ideig viselni

és ez a legnagyobb szívás...

2011. júl. 26. 13:17
 3/7 anonim válasza:

első válaszoló!

refrakciós („dobd el a szemüveget”) műtétet nem finanszíroz a TB

+ ez a technológia még korántsem kiforrott

+ leginkább alacsony dioptria-szint mellett hatékony (mondjuk 7-8 dioptria még lényegében semmi, a közepes rövidlátás alsó szegmense, az enyhe rövidlátás -6D-ig tart…)

PS: ha valaki refrakciós műtéten töri a fejét akkor azon aztán végképp ne spóroljon, a legjobb helyen csináltassa meg vagy sehol… a mai „csúcstechnikát” néhány év múlva úgyis csak borzalommal fogják emlegetni… (az a primitív kor… az a sík hülye „barkácsolás” a „hőskorban”…)

2011. júl. 26. 13:23
 4/7 A kérdező kommentje:
Szemüveges vagyok, a kontaktlencsét valamiért nem bírja a szemem. Viszont kell a vékonyított lencse, ami 35-40000 forintomba kerül. Évente cserélnem kell legalább egyszer, mostanában 1 dioptria az átlagos éves romlás.
2011. júl. 26. 13:28
 5/7 anonim ***** válasza:

nem jár semmi (ha csak a tb-vényre fizetett talán pár száz forintot nem számítjuk)

és megnyugtatlak, nagyon olcsón veszed a szemüveget és akkor is cserélni kell évente, ha nem romlik a szemed, pláne, ha műanyag a lencse és szarrá karcolódik

tb-s műtét szikével van/vagyis volt pár éve, amit egyáltalán nem ajánlanak az orvosok...lézeresre nincs támogatás, de egyiket sem végzik el, amíg nem stabil a dioptria legalább 2-3 évig

amit ajánlok: egészségpénztári kártyára vagy törzsvásárlói kártyára jár 15-30% kedvezmény a vision expressznél, és náluk amúgy is elég olcsó a szemüveg alapból is...

viszont 6 diopria felett senki nem tart lencsét, azokat úgy rendelik utólag és ezért eleve kicsit drágább

2011. júl. 26. 13:33
 6/7 anonim ***** válasza:
ja és a kontaktlencséről annyit, hogy mellé ugyanúgy kell a szemüveg, úgyhogy spórolni nem spórolsz rajta
2011. júl. 26. 13:34
 7/7 anonim válasza:

szvsz

extra vékony lencsét nem finanszíroz a TB

korábban vmi általány-támogatás járt, de annyira kicsi volt, hogy nem is foglalkoztam vele

most már szerintem csak magas dioptria-szintnél van támogatás (azzal se foglalkoznék normál körülmények között)

7-8 D szerintem még nem minősül annak (orvosi értelemben ez nem súlyos rövidlátás)

PS: egy jó lágy kontaktlencse valószínűleg nem irritálná a szemedet (én még a hőskorban kemény, félkemény lencsével gyötörtem a szememet)

Egyébként a vékonyított plasztik szemüveg-lencsék egyre jobbak, már 1,76 törésmutatóval is csinálnak ilyet, üvegben meg 1,9-ig is van választék.

Persze ezek drágábbak az átlagnál, ezért nem foglalkozik külön velük a TB.

Szemorvosnál érdeklődjél!!!

2011. júl. 26. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!