-7 és -8 dioptriákra jár valamilyen támogatás?
sztem igen.
szemműtétet biztos, h térít a TB. (Abban nem vagyok biztos, hogy a -os vagy a +os hiba műthető, úgyh ha neked nem műthető, akkor bocsi...)
a szemklinikán lehet, hogy tudsz kapni olcsóbban kontaktlencsét (pl. Tömő utca, kontaktlabor)
de én nem ajánlom őket
ha hosszú távon akarsz kontaktlencsét hordani, akkor
vagy
ne spórolj rajta (a legjobb a HETI vagy a napi lencse, a napi lencséhez folyadék se kell… így nem oylan drága mint amilyennek első látásra tűnik)
vagy pedig szüneteltessed a lencse-használatot (jó vékonyított szemüveglencsék vannak már - és az csak egyszeri beruházás)
ha tönkreteszed rossz kontaktlencsével a szemed, akkor nagyon könnyen azzal szembesülhetsz, hogy már SEMMILYEN KONTAKTLENCSÉT NEM BÍRSZ huzamosabb ideig viselni
és ez a legnagyobb szívás...
első válaszoló!
refrakciós („dobd el a szemüveget”) műtétet nem finanszíroz a TB
+ ez a technológia még korántsem kiforrott
+ leginkább alacsony dioptria-szint mellett hatékony (mondjuk 7-8 dioptria még lényegében semmi, a közepes rövidlátás alsó szegmense, az enyhe rövidlátás -6D-ig tart…)
PS: ha valaki refrakciós műtéten töri a fejét akkor azon aztán végképp ne spóroljon, a legjobb helyen csináltassa meg vagy sehol… a mai „csúcstechnikát” néhány év múlva úgyis csak borzalommal fogják emlegetni… (az a primitív kor… az a sík hülye „barkácsolás” a „hőskorban”…)
nem jár semmi (ha csak a tb-vényre fizetett talán pár száz forintot nem számítjuk)
és megnyugtatlak, nagyon olcsón veszed a szemüveget és akkor is cserélni kell évente, ha nem romlik a szemed, pláne, ha műanyag a lencse és szarrá karcolódik
tb-s műtét szikével van/vagyis volt pár éve, amit egyáltalán nem ajánlanak az orvosok...lézeresre nincs támogatás, de egyiket sem végzik el, amíg nem stabil a dioptria legalább 2-3 évig
amit ajánlok: egészségpénztári kártyára vagy törzsvásárlói kártyára jár 15-30% kedvezmény a vision expressznél, és náluk amúgy is elég olcsó a szemüveg alapból is...
viszont 6 diopria felett senki nem tart lencsét, azokat úgy rendelik utólag és ezért eleve kicsit drágább
szvsz
extra vékony lencsét nem finanszíroz a TB
korábban vmi általány-támogatás járt, de annyira kicsi volt, hogy nem is foglalkoztam vele
most már szerintem csak magas dioptria-szintnél van támogatás (azzal se foglalkoznék normál körülmények között)
7-8 D szerintem még nem minősül annak (orvosi értelemben ez nem súlyos rövidlátás)
PS: egy jó lágy kontaktlencse valószínűleg nem irritálná a szemedet (én még a hőskorban kemény, félkemény lencsével gyötörtem a szememet)
Egyébként a vékonyított plasztik szemüveg-lencsék egyre jobbak, már 1,76 törésmutatóval is csinálnak ilyet, üvegben meg 1,9-ig is van választék.
Persze ezek drágábbak az átlagnál, ezért nem foglalkozik külön velük a TB.
Szemorvosnál érdeklődjél!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!