Ha -6 dioptriás a szemem, akkor hány %-os látássérült
vagyok?
Figyelt kérdés
És ha kontaktlencsével ill. szemüveggel tökéletesen látok, akkor is látássérült vagyok? (Azért kérdem, mert a felvételiben ezért plusz pont jár)
2011. júl. 25. 15:26
1/7 anonim válasza:
Ha tökéletesen látsz segédeszközökkel, akkor nem vagy látássérült. Akkor lennél az, ha szemüveggel látnál úgy, mint ahogy most szemüveg nélkül.
2011. júl. 25. 20:57
2/7 anonim válasza:
Heee? Miwan? :D
2011. júl. 30. 04:33
3/7 anonim válasza:
"Ha tökéletesen látsz segédeszközökkel, akkor nem vagy látássérült." én úgy tudom fordítva van O.o
2011. júl. 30. 04:35
4/7 A kérdező kommentje:
Amúgy szerintem is így van :) Ha szemüveggel látok, akkor nem számítok látássérültnek.
2011. júl. 30. 15:09
5/7 anonim válasza:
Szintén első, és egyben második vok. Szóval akkor ha valakinek egyszerűen rosszul fókuszál a szeme (- vagy + vagy szemtengelyferdülés, vagy öregszeműség), és csak szemüveggel tud tisztán látni emiatt, akkor az nem látássérült? Akkor mit nevezünk annak? Az olyasmit mint a szürke hályog, zöld hályog, csőlátás, makula degeneráció, glaukóma, meg ilyesmi? Csak hogy tisztában legyek ezekkel.
2011. júl. 30. 19:49
6/7 A kérdező kommentje:
Nekem van egy olyan ismerősöm, aki szemüveggel lát úgy, ahogy én szemüveg nélkül (nagyon homályosan). Nem tudom szemüveg nélkül mennyit lát, de valószínű hogy szinte semmit, mert ha beszélek vele, nem tud a szemembe nézni mert nem látja. :S Na Ő látássérült.
2011. júl. 30. 20:24
7/7 anonim válasza:
Látássérült=fogyatékos
Az ép látás értéke: V=1. Akinek szemüveggel V=1-re lehet korrigálni a látását az ép látásúnak minősül.
V=látásélesség (minden szemészeti papíron rajta van)
Az minősül látásséültnek akinek a jobbik (jobban működő) szemén maximális korrekció mellett a látásélessége (V=visus) 0,3 alatt van. Ők gyengénlátók, akik a látássérült kategóriába tartoznak a törvény szerint. Van még egy kritérium. Az is látáséült, akinek a látótere 10-20 fok, vagy annál kevesebb (csőlátás). A pl. zöldhályoggal, makula degenerációval élő személyek akkor minősülnek látássérültnek, ha a fenti értékekkel azonos a látásuk, vagy alatta van.
u.I.: ha felvételibe kell, akkor később kérik róla az NRSZH (nemzeti rehabilitációs és szociális hivatal-korábbi nevén országos rehabilitációs szakétrtői intézet) állásfoglalását.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!