Tényleg nem jó olvasáshoz a nem optikákban kapható olvasószemüveg? Egy ideje észrevettem, hogy amikor nagyon sokat olvasok, néha nem látok annyira jól, főleg a nagyon apró betűkkel írt szöveget, ezért vettünk a Lidlben egy olvasószemüveget... Több!
És már megvan egy jó ideje, de csak ritkán használtam.
Akkoriban más ügyben voltam a háziorvosnál és nála van az a látásellenőrző tábla is. Ott megnéztük, hogy mennyit romlott a látás, az alsó sort az egyik szemmel nem láttam jól. Vagy többet? Nem emlékszem már, ez régebben volt.
Akkor a háziorvos azt mondta, hogy a "Tescóban kapható olvasó szemüvegek nem jók".
Feltételezem, hogy akkor ez a Lidlben kaphatóra is vonatkozik, de annyira nem érdekelt.
Nemrég viszont futólag beszéltem egy Ofotértban dolgozóval, aki azt mondta, hogy nemcsak, hogy nem jók, hanem kifejezetten ártalmasak azok a szemüvegek! Asztigmatizmust okozhatnak.
Na ettől viszont beparáztam.
Pont most akarok egy olyan könyvet olvasni, amelyben nagyon aprók a betűk.
Akkor azt a szemüveget ne merjem használni???
Mit tudtok erről a témáról vagy mit tapasztaltatok?
Én is úgy tudom, hogy ezek a bolti kész szemüvegek többet ártanak, mint használnak. Én nem kockáztattam, csináltattam olvasó szemüveget a szemész által ajánlott erősséggel. Az optikában személyre szabottan a te szemedre készítik a szemüveget, bemérik a középpontot, stb. Bizony, sokkal drágább, mint a bolti kész, de inkább vigyázok a szememre.
Mondjuk apósomék meg csak ilyen gagyi boltban kaphatóakat használnak, de sosem jártak szemésznél, sacc per kábé veszik maguknak.
A bolti szemuvegekben ket egyforma uveg van. A ferjemnek szemvizsgalatkor mondtak, nyugodtan vehet keszet, olvasoszemuvegnek,annyira egyezo a ketto. Meg ezeknel nincs tort szamjegyu dioptria, szoval olvasoszemuveg.
Nekem eltero a ket szemem, egyforma lencsenel a jobban lato szemem farad el. En csinaltatok. Allando viselesre meg biztos, hogy pontosan bemert lencse kell.
Istenem, hány éves vagy, 8? (Az orvos meg 9, hogy könyvolvasási nehézségnél az 5 méterre lévő táblával tesztelget?)
A táblás olvasással NEM lehet a közellátást tesztelni, azzal a rövidlátást szűrik, még szép, hogy arra nem jó aztán egy olvasószemüveg. A boltos olvasókkal nincs semmi gond, egy dolgot kivéve: ha nem egyformán rossz a két szemed (pl az egyik +0,5 a másik +1,5), akkor biza nem jó ötlet. Tudsz vele olvasni, mert kicsi dioptriakülönbséget kikompenzál az agy - vagyis a vezérszemhez alkalmazkodik - de erőlködni kell. Az ofotértes meg persze, hogy azt mondja, szerinte minden sz.r, kivéve, amit ők adnak el, nyilván...
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon érdekesek!
Nem vagyok 8 éves. De a háziorvos tényleg annyi. 😉
A szem témához nem értek, mint kiderült.
Az Ofotértben dolgozó egyáltalán nem ezt mondta, nem rám akart sózni valamit.
Sőt. Elmondta, hogy amikor volt náluk az üzletben olyan lehetőség, hogy bevizsgálták ingyenesen bárkinek a bevitt akármilyen napszemüvegét, akkor ő volt legjobban meglepődve, hogy a nagyon olcsókon is megfelelő volt az UV sugárzás elleni védelem.
Aztán a monitor szemüvegekre is azt mondta, hogy a legolcsóbbak is jók.
De az olvasószemüvegekkel kapcsolatban azt tanácsolta, hogy azt szakértő csinálja inkább.
Igen, ez tipikus, a leggagyibb UV-szűrősökről is kiderült már nem egyszer, hogy semmi mérhető különbség a márkásakhoz képest.
A monitorszemüveg meg porhintés, nincs ilyen, mert az a szemüveg nem tudja, hogy éppen monitort néz, egyébként is mitől kéne védjen?
#8. Nem fogtad fel, hogy miért írtam. Azért írtam azt a kifejtést, mert egy általad nem is ismert emberre ráfogtad, hogy rám akart sózni valamit, tehát azt, hogy sunyi. Kifejtettem, hogy tévedtél, mert nem volt az ebben az esetben.
Tehát te voltál rosszindulatú és most pedig próbálod elterelni a szót.
Hát, izé, tulajdonképpen te olvasószemüveget kerestél, nagy kockázatot nem vállalt vele, ha közben azokat a máshol is kapható termékeket dicsérte (vagy legalábbis azt mondta, mindegy hol veszed), amit nem is akartál vásárolni ...
Amiért viszont bementél, arra mégiscsak azt mondta közvetetten, hogy ne a Tescoból. Én pedig éppen erre írtam, hogy de, a Tescoból pont ugyanolyan jó, ha egyformák a szemeid és kipróbálod hogyan látsz azzal a szemüveggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!