Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Hogyan vakul meg, aki cukorbet...

Hogyan vakul meg, aki cukorbetegségtől vakul meg? Erről nem beszélnek, amikor arról beszélnek, hogy hogyan vakult meg az ember .

Figyelt kérdés

Hirtelen történik, észre sem veszi valaki, csak egyszer nem lát? Nem lehet látni, hogy valami baj van, nem lehet semmit tenni?

Vagy fáj, és nem tudni mitől, nincs rá gyógyszer, semmi?

máj. 10. 04:46
 1/6 szabomari68 válasza:
76%
Mert a cukorbetegség többek között az erekre nagyon veszélyes. Ugyanúgy mint a lábnál , a szemben is pl érszűkületet is okozhat ,a látóideget szintén károsítjatja. Alattomosan csinálja ezért fontos a cukorbetegeknek évente a szemfenékvizsgákat kitágitott pupilla után.
máj. 10. 05:37
 2/6 anonim ***** válasza:
56%
Mi az, hogy nem beszelnek. A sulyos cukorbetegseg a szemtol kezdve a ferfiak potenciazavaran at labujj-amputacioig okozhat ilyeneket, ugyanabbol az okbol.
máj. 10. 14:51
 3/6 anonim ***** válasza:
83%

Szem retina

Amikor nálam elkezdődött ez a retinopátia nevü folyamat, legelőször csak éves rutin vizsgálatra mentem.

A szemészeten az orvos megjegyezte, hogy a nővér írja, ...mikroaneurizmák a kapilláris ereken, miközben nézte az optikai készülékével a szemfenék állapotát. Még azt is megjegyezte, kisebb bevérzés a kapillárisoknál.

Mivel korábban sokat hallottam ezekről a dolgokról, akkor még sokat nem tudtam róla, ezért ijedten tettem fel a kárdést, "most én meg fogok vakulni?"

Persze erre kitérő választ adott, hogy majd jöjjön vissza egy hónap múlva és megnézzük, merre változott.

A következő hónapban még rosszabb állapotot talált a doki.

Akkor már tócsás vérzés kifejezést mondta és beutalót kaptam a Mária utcába a Sote szemészeti klinikára.

(Közben kerestem a végtelen sok információ között a neten is és mindenhol, az emlékeimben is elvakultan, míg megtehetem. Kerestem a logikai kapcsolatokat, mi okozza? Hogyan lehet megelőzni vagy visszafordítani?

Konkrét kész használható választ nem találtam, de kezdett összeállni a kép, hogy az erekben a keletkező vérzsír lerakódások, az így lassan behyulladó és elmeszesedő plakkok, a gyullsdás talaján kialakuló trombusok szűkítik a hatásos áramlási keresztmetszetet. Erre kellene valamiképp megoldást találni, ezt már tudtam...)

Közben jártam már a szemklinikára és OCT (Optokai Computer Tomográf) nevü diagnosztikai műszerrel megnézte a doki a szemfenék állapotát.

Azt mondta, még nem veszélyes, de nézzük meg két hónap múlva...

Ez így ment kb. másfél évig.

Akkor már a fokális látótér mellett kiemelkedő, vizenyős, ödémás terület eléggé megemelkedett a látótér oldalán a fókuszterület mellett kicsivel a perifátián, de ahhoz az már elég volt, hogy ott ne éles kép alakuljon ki egy foltban.

Amikor egy óra számlapot néztem, azzal a szememmel, akkor kimaradni látszottak a számokból vonalak, az ödémás területen.

Amikorr valakinek az arcára néztem, eltűnt időnként az egyik szeme vagy az orra.

Látótér kiesésem volt, de még csak a hoályosan látó ödéma miatt!

Ez egyre rosszabb lett.

Azt viszont minden alkalommal megjegyezte, nem látható proliferatív ér képződés, ami a szem üvegtestbe betörő sérülékeny erek láződését jelentené. Szóval az nem volt.

Lézerrel már háló szerűen, pontokban le akarta rögzíteni a retinát a szemfenékhez, hogy fel ne emelkedjen, le ne váljon a vizenyőtől megemelkedet részeken, mert az már a vakságot jelentené.

Mondtam, ha nem lát proliferatív érburjnzást, akkor még várjunk vele,

me sérüljön pontokban sem a szem, mert az azzal járt volna.

Mondtam, hogy megpróbálom a vérzsír szintemet koleszterin és triglicerid szintézist gátló gyógyszerrel leszorítani, hátha attól megjavulnak a beszűkült fuladozó erek és ideghártya részek..

Erre azt válaszolta, ez belgyógyászati dolog, ő ezzel nem foglalkozik és ehhez a módszerhez nem tud hozzá szólni.

Még 2014-ban így az elmálet próbájaképp elkezdtem szedni a 80 mg atorvasztatin-t. Meglepően gyors volt a javulás. Szépen folyamatosan kezdtek a sötétebben látó foltok kivilágosodni.

Mivel egyre súlyosbodó neuropátiás problémák is voltak korábban a lábujjaimnál, azok korábban egyre fájdalmasabbak voltak.

Akkoriban ha megérintettem, szinte nem is nagyon éreztem már korábban.

Ennek a sztatinnak a szedése hatására kezdett ott is visszatérni a normális keringés és érzékelés. A nyilalások viszont elmúltak végleg.

Kb. kettő-három hónap múlva már éreztem, ahogy megérintem a lábujjaimat, hogy visszatért a jó érzékelés.

Azóta eltelt már 10 év és a szememnek már nincs semmi baja.

A lábamban is rendeződött a keringés a gyógyszerrel 4 alá leszorított vérzsír szint hatására.

Korábban a bal szememet se tudtam már csak résnyire nyitni, már az is teljesen rendeződött. Végülis egy közeledő sztrók szélén állhattam mert a diabétesztől minden erem egyre szűkült.

A sztatint, amikor kezdtem szedni, attól védett meg, ahogy kitisztította az ereimet.

Azóta már abba nem hagynám mert ettől élek még!

Apám és nagyapám 55 éves korában halt meg cukorbetegség okozta érbetegségben.

Kb. abban a koromban voltam én is nagyon beteg.

Most 68 éves vagyok és úgy néz ki, sikerült meggyógyulni a neuropátiából és a retinopátiából ezzel a módszerrel.

Ma már sem a szememnél, sem a lábujjaimnál nincsenek problémák!

Ez úgy működik, hogy a tartósan kicsit is magasabb vércukor esetén a májunknak van egy olyan fukciója, hogy a fel nem használt cukrot a máj átalakítja elraktározható lipoproteinekké.

Olyan zsírféleségeket termel a cukorból, ami fehérje molekulához kötődik, így a keringésben szállítható.

Amikor magasabb a cukor szint, akkor ezeknek a mennyisége a vérben ,egemelkedik, mert a máj elkezdi termelni ész nélkül, amíg a cukor bőséggel rendelkezésre áll, addig ezek a vérzsírfélék egyfolytában termelődnek.

Amikor valaki reggel éhgyomorra laorba megy vérvizsgálatra, akkor alacsonyabb a cukor szint is.

Így a labor nem is feltátlenül mutat magas vérzsír és triglicerid szinteket, csak kicsivel az után kezdenek ezek termelőfni, amikor már ettünk szénhidrátokat és az cukorrá bomlott és a keringésbe jutott.

A sztatin kb. 60-70%-ban gátolja a cukor-zsír szintézist. Ezzel állítja meg az erekben túltelítődő koleszterindús vérből az ér belhártya alá történő koleszterin kirakódást.

Amikor kevesebb van a vérben, akkor a korábban lerakódottakat is elszállítja a keringésünk és felhasználja a szervezet.

Viszont ha a tartósan csak magasabb vérzsír szint mellett rakódik és csak rakódik az erek falára,

a szemben és a vékony kapilárisokban tudja a leghamarabb kórosan korlátozni a keringést. A szövetek ettől kezdenek károsodni.

Az ér falak az elégtelen oxigén ellátása miatt fulladozni kezdenek és meggyengülnek, kiboltosulnak.

A bomló érfal sérülésein át vizenyő áramlik a szövetek közé. Ödéma alakul ki. Majd ahogy az ét egyre inkább kezd elzáródni, az ér már annyira megnyílik szétesik, hogy vörös vártestek is ki tudnak lépni, de a szemben nem is ez okozza az igazi katasztrófát, hanem az érburjánzás, a proliferáció!

A fulladozó erek egy bizonyos enzimet válaszanak ki, ami új érképződésez vezet.

Viszont a szemben, a retinán ezek nem töltik be már a szerepüket, hanem az üvegtestbe nőnek be és rendkívül törékenyek!

Ezt nevezik proliferatív érképződésnek, ami a veszélyes bevérzéseket okozza.

Az a baj, hogy ezek az erek igen könnyen, a legkisebb rázkódástól is eltörnek.

Akkor viszont pillanatok alatt elveszítheti már valaki a lűtását, mert a vértestek eláraszják a látóteret és a sötét vértestek tömegén át nem fog átlátni.

A klasszikus orvosi ajánlott megoldás erre, hogy tartsuk nagyobb kiugrásoktól mentesen a várcukor szintünket.

Ez a létező ismert és hangoztatott orvosi protokoll a megelőzésére.

Jó is az, de an nála hatékonyabb is,

csak azt az orvosok nem taulták protokoll szinten.

-

Erre én is csak úgy jöttem rá, hogy a szemem világa múlt rajta!

-

Amit eddig rajtam kívül még senkitől nem hallottam, de nálam (és még aki így kezeli magát), néhányunknál jól működik, az a vérzsír szint gyógyszeres leszorítása.

Egyébként erre azt szokták mondani, "ő ugyan nem fog sztatint szedni, inkább xsírszegény diétát tart."

Ezzel csak egy a baj.

A zsírszegény diétával 10%-al lehet csökkenteni a vérzsír szintet.

A sztatinnal 60-70%-ban tudjuk leszorítami, ami már elég hatékony!

A neuropátia gyógyítására ez sajnos még nem alkalmazott orvosi protokoll, de ahol tudom, közzétszem mert működik!

Ha orvost kérdezel, hogy mivel gyógyítható a neuropátia, a legtöbbem azt mondják, semmivel.

Vannak akik a B12 és hasonló vitaminokat ajánlják, részbeni, de nem sok sikerrel.

Van erre hangterápia, vagyis akusztikus rezonancia kezelés, ami elősegíti a keringést és tisztíthatja a végtag ereit.

Persze a szem ereinél az nem működik.

A mofetta széndioxid keringést javító hatását már többen dícsérik a végtagok neuropátiája esetén.

A legjobb szerintem a keringés gyógyszeres tisztítása, mert az tényleg működik.

Vagyis -

- a sztatin, ami gátolja a májban azt az enzimet, ami részt vesz a cukorból létrehozott zsírok szintézisében.

- az aspirin 100mg napi adag (Astrix),

ami gátolja a vérlemezkék összetapadását.

- A napi többször kicsi (100mg) C-vitamin, ami segít az érfalak erősítésében.

Bár az orvosok közül nagyon sokan szemellenzősen állnak vitába a tényekkel.

Ők csak a régi tanulmányaikban lévő dolgokhoz ragaszkodnak. Azért nem tudják gyógyítani hatékonyan a neuropátiát és annak a szemészeti változatát sem.

máj. 11. 16:15
 4/6 A kérdező kommentje:

Nagyon tanulságos, és érdekes leírás, köszönöm szépen. Szóval van, akinél homályos foltok vannak a periféria mellett. És még az éves szemvizsgálat se biztos, hogy elég.

De nem fájt, nem szúrt.

Ilyenkor gondol az ember arra, hogy mekkora bűn volt tönkretenni a kolesztrint kutató tudóst, aki sztatin nélkül talált megoldást kolesztrinnel kapcsolatban. Néhány éve halt meg, külföldön értékelték, itthon üldözték.

Az orvosok meg inkább a gyógyszerfogyasztást kedvelik.

Az jó, hogy van, aki megtalálta a megoldást, örülök neki.

Ha nem baj, megkérdezem, mert ahogy láttam eddig, a cukorbetegség nagyrészt túlsúlyos embereket érint, hogy így volt-e a leírt esetben is? Bár ha családi örökletesség is van, talán az se biztos.

Nagyon köszönöm a leírást, remélem másoknak is tanulságos volt.

máj. 12. 05:15
 5/6 anonim ***** válasza:
53%

Nem, nem vagyok túlsúlyos.

69-72 kiló közütt mozgok a 168 cm magasságommal.

máj. 12. 07:57
 6/6 A kérdező kommentje:
Kösz, az jó.
máj. 12. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!