Szemészeten voltam. Nem vagyok szemüveges, nem értem, ez mit jelent a leleten? Ker.refr.:+0,25 -0,50 1 +0,00 +0,75 95
Köszi!
Köszi!
Köszi! Nem mondta a doki de 2 hete szerintem sokat romlott. Decemberben voltam. 42 éves vagyok, korral jár azt hiszem. Most vettem egy pluszost, kicsit jobb de nem az igazi.
Lehet, hogy az egyikre pluszos kéne a másikra meg minuszos? Nem értem ezeket az értékeket.
Ezeket az adatokat egy gép mérte be. Utána, feltételezem, az orvos is vizsgált. Nem próbáltatott veled lencséket?
Ha nem, akkor lehet, hogy úgy gondolta, még nem szükséges a szemüveg.
Táblát olvastatott? Mindent el tudtál olvasni?
Ezeknek az adatoknak az alapján én nem ajánlanám neked a bolti szemüvegeket, mert úgy néz ki, cilinderes lencsére lenne szükséged. A cilinder dioptria ugyanis magasabb, mint a "sima" szférikus, ami az egyik szemedre nem is kell (0,00), a másikra is csak +0,25.
A bolti szemüvegeken nincs cilinder, mert azt mindenkire egyénileg lell bemérni.
Egyébként biztos, hogy nem írtál el valamit? Furcsa, hogy a második és negyedik szám előjele különböző, azoknak egyformáknak kellene lennie!
Sph és Cyl. Ezekkel a röviditésekkel szokták megadni a dioptriákat. Ebben a sorrendben.
Jobb szem: sph cyl ax
Bal szem: sph cyl ax
Valahogy így.
Hú,köszi!
Biztos nem írtam el mert átmásoltam.
Nem mondott erre egyáltalán semmit. Az asszisztens csinálta ezt és utána mentem be az orvoshoz. Panaszom akkor nem volt de most nagyon fura a jobb szemem. Összeszaladnak a dolgok.
Szemfenék vizsgálatra mentem mert szedek egy gyógyszert amihez évente meg kell csinálni. Lehet, hogy elmegyek újra mert
Mindenképp menj el, mert az nem normális, ha két hét alatt észrevehetően romlik a szemed. Hirtelen szemromlás esetén még a sürgősségire is bemehetsz. Szerintem hétfőn telefonálj oda, ahol voltál, és mondd el, mit tapasztalsz. Ha pedig még rosszabb lesz addig, akkor jelentkezz a sürgősségin.
Milyen dioptriájú szemüveget vettél?
És az ambuláns lapon, amit kaptál a szemészeten, milyen összefoglalót írtak? Ez a végén szerepel, ez szokott a lényeg lenni, itt írják le szövegesen, hogy mit találtak.
Status praese:
V:1.0 CFF:40
1.0 39 /sec.
Ker.refr.:+0,25 -0,50 1
+0,00 +0,75 95
Színtévesztő.
Tdig: n/n
Védőszervek:kornak megfelelőek.
Szemmozgások:minden irányban szabadok.
Réslámpa:ou: Enyhe MGD. Szemcsés könnyfilm. kp.érágas conj.,elkeskenyedett könnymeniszkusz,csillogó
cornea,állománya, hátlapja tiszta,kp.mély csarnok,békés iris,pupilla kp. tág, kerek, egyenlő,fényre jól reagál,lensek
tiszták.
Tiszta töröközegek. Üt.:/biom./:tiszta.
Fundus /Volk 90D/éles szélű jó színű papillák jo.C/D 0.3,bo.C/D 0.3-0.4, teltebb vénák, élénkebb reflexcsíkú
artériák,1-1 jelzett x tünet, ép maculatáj, od finom pigmentegyenetlenség? ép retina.
Korábbi Papilla OCT: RNFL ou within normal limits
Korábbi Macula OCT: mko ép retina szerkezet, od egy helyen hullámos RPE
Vélemény: MGD ou. Angiopathia hypertonica gr I ou.
Plaquenil szedésének szemészeti ellenjavallata nincs.
Bemásolom neked az egészet az a legegyszerűbb.
Javasolt kontroll évente ill panasz esetén
Javasolt: mindkét szembe 1-2x Corneregel, ill. 3-5x tartósítószermentes mûkönny (pl. Refresh,
Ocutears, Starazolin Complete, Vizol S, vagy Systane Complete, Cationorm)
Voltam CT-n 2022 év végén mert valamit látott a jobb szememen (ami most nem okés) de most decemberben azt mondta, hogy majd jövőre újra megnézzük CT-n mert nem lát rajta változást.
Tudni kell, hogy autoimmun betegségem van (sjörgen is, ezért száraz a szemem), szerintem ez se segít.
Illetve az angiophatia hypertonica 1.fokozat, szintén megvan 2022 óta, annak ellenére, hogy alacsony a vérnyomásom.
Egyébként ez a mostani szemtünetem is nagyon fura mert egyik nap semmi baja nincs, másik nap meg homályosan látok, olyan mint régen -amikor még volt könnyem- bekönnyezett a szemem.
Nem vagyok egyszerű.
Van +0.5 és +1-es szemüvegem is. A 0,5-el nem mentem semmire, ma vettem egy 1-est. Ez már közelre segít de távolra is homályosan látok.
Utánaolvastam amit írtál, magyarán kancsal is vagyok. Csodás! :D Viszont megmagyarázza, hogy miért látok most rosszul távolra és közelre is.
A jövő héten visszamegyek a szemészetre, megnézetem mi ez.
Te optikus vagy? Vagy szemész?
Nagyon köszi, sokat segítettél!
Szemész nem vagyok, ezt előrebocsátom.
Nagy problémát nem tudok kiolvasni ebből a leletből.
Száraz a szemed, ezért írtak fel szemcseppet. Vedd komolyan és használd rendszeresen.
A látásod jó, gyakorlatilag 100%-os. Ha mégis szemüveget hordanál, akkor az mindenképpen optikusnál készített legyen, neked a cilinder miatt a bolti szemüvegek nem jók. De szerintem max. közeli munkákhoz lenne rá szükséged, hogy ne fáradjon ki a szemed.
Ami viszont nem jó, hogy magas vérnyomás miatt már elkezdtek károsodni a szem erei. (Angiopathia hypertonica gr I ou.) Vigyázz, hogy rendesen be legyen állítva a vérnyomásod.
Mondjuk, nem tudom, miért pont azt emelted ki ebből a leletből, amit a kérdésben feltettél! Talán az a legkevésbé lényeges része. A többit értetted? ☺
Bár az idöpontokból ez nem látszik, de elöbb irtam a válaszomat, mind te az utolsó kommentedet.
Szóval Sjögrenes vagy, ez sok mindent megmagyaráz. Viszont ez azt is jelenti, hogy én nem vagyok igazán kompetens az esetedhez. Tényleg nem vagy egyszerű 😉.
A cilinder nem azt mutatja, hogy kancsal vagy, ez egy elterjedt téves értelmezés. Nem a hogyományos értelemben vett kancsalságot jelenti. Inkább ugy képzelgeted el, hogy a szemlencse felülete nem szabályos gömbfelület, ganem olyan, mintha egy lufit kissé összenyomnál két oldalról, és az igy keletkezett felületet vennéd. Az ilyen szem dioptiája nem minden irányban azonos. Ez a jelenség általában már gyerekkortól fennáll, és akkor is segíthet rajta a cilinderes szemüveg, amikor még egyéb dioptriára nincs is szükség. Ilyenkor általában még nem is az a panasz, hogy az illető nem lát jól, főleg nem a gyerekeknél, akiknek még szuper alkalmazkodóképes a szemük, hanem inkább abban nyilvánul meg, hogy könnyen kifárad a szem.
Nekem pl egyetemista koromban irtak fel egy 0 szférikus dioptriás, félcilinderes szemüveget, mert a sok olvasástól állandóan kifáradt a szemem, égett, könnyezett. Nem is használtam másra, mint olvasáshoz (meg körömvágáshoz). Szférikus dioptriára egészen negyvenéves koromig nem volt szükségem. Most már sajnos van, de a cilinder az azóta is változatlan, 0.25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!