A szemüveg miatt romolhat a látás?
Már vagy 10 éve szemüveges vagyok, mindkét szemem cilinderes és az egyik -0,5, a másik -1,5kb
Úgy indult, hogy 0 és -0,5.
A kezdetekben nem igazán hordtam szemüveget, mert jó volt relatív, láttam mindent.
Azonban az utóbbi 2 évben kb, mióta a -0,5/-1,5-ös értékem van, jobban érzem magam sokszor szemüvegben.
Azonban, ha leveszem nap végén, ijesztően rosszul látok, 3-4 méterre lévő tv-n semmit nem tudok elolvasni, reggel viszont mindent.
Gondolom a szemem megszokja a szemüveget, és lassan alkalmazkodik.
Vannak hetek, amikor nem hordom a szemüveget, ekkor este is el tudom olvasni a tv-t.
Lehet, hogy maga a szemüveg hordása rontja a szemet? Azt érzem, minél többet hordom, annál rosszabb lesz a látásom.
Érdemes szemműtéten gondolkozni, ha lehet?
30/f
Ha a szemet alapból rontó tényező nem szűnik meg (pl. valaki 15 centiről nézi továbbra is a telefont), akkor a szemüveg ellenére, és nem amiatt fog tovább romlani a látás.
Viszont az, hogy egy szemüvegtől mentes nap után a TV-t jól látod, az azért van, mert még viszonylag jó a látásod, tehát amikor a szemüveg nem segít a szemednek, így a nem tud pihenni egész nap, akkor a szemed még jól tud alkalmazkodni, ezért látod jól a TV-t. Cserébe persze erőlködik, ezért érzed jobbnak, ha a szemüveg korrigálja a látáshibát a szemed izmai helyett.
Az a kérdés, hogy a szemüveget mire használod. Gondolom csak olvasásra, akkor csak ahhoz vedd fel, utána vedd le, mert elég jól látsz szemüveg nélkül tájékozódni. Persze a kényszerű közelre nézés (értsd: 15 centiről a telót) az mindenképp ártalmas.
5000x leírtuk már, hogy ilyen kis dioptriánál a szemüveghordásnak ez az eredménye. Elszokik az alkalmazkodástól és nélküle már ramatyabb lesz, mint előtte, nélküle volt.
Márpedig az ember szívesen lenne nélküle is, sőt néha muszáj (pl sport, strand).
5.
Te tökéletesen nem érted miről van szó?
Az alkalmazkodóképességét csökkenti, mind a szemnek, mind az agynak.
Nem te nem érted és megalapozatlan baromságokat teszel kösszé r-go félrevezetsz másokat!
7.
Mondom, hogy nem érted. Nem az optikai tulajdonságát változtatja meg, hanem az alkalmazkodóképességét. A szem valamennyit ki tud kompenzálni (illetve az agy is, azzal, hogy a vezérszemhez - vagyis az erősebbhez - alkalmazkodik), de ehhez szükséges, hogy ezt a funkcióját használja is. Szemüveg viseléskor nem kell neki használnia, ezért LEVÉVE a szemüveget ezt az alkalmazkodóképesség átmeneti, később tartós hiányát a személy virtuálisan kb fél dioptria látásromlásként éli meg.
Olvasd már el a fent a kérdező tapasztalatait, mielőtt itt a tényekkel vitatkozol!
"Azonban, ha leveszem nap végén, ijesztően rosszul látok, 3-4 méterre lévő tv-n semmit nem tudok elolvasni, reggel viszont mindent."
Szerintem magyarul van.
Nagyon kevés ez a dioptria. Leírnád a cilindered értékét és a fokokat?
Amúgy a szem és a szemüveges szem is tud olykor negyedet változni. Nekem 0,7-et tud változni, amely nagy alkalmazkodó képességűnek tekinthető, sőt olykor egy teljes dioptriát és olykor a cilinder is változik. Nekem most 3 szemüvegem van, de javulgat. Minden évben javult egy teljes dioptriát csak elkaptam a kovidot és akkor sokat romlott. most megint javul. Mindennap hordom stb.
Esetleg vegyél kékfény szűrős lencsét.
Nekem napszemcsim is dioptriás és az miatt is sokat javult a látásom.
Kint napszemcsi, bent kékfény szűrős.
4 évesen kaptam az első szemcsit, ami szintén ilyen kevés dioptriás volt.
12-16 évesen kb. -4-es volt a szemem és kb. 19 évesen kezdett el javulni, mert jobban oda figyeltem magamra.
29 évesen -2,5 volt a szemem, de kovidkor -5-re romlott.
Kovid után:
31 évesen: jobb -4,00 és -3,25 cilinder 165 fok.
bal -3,75 és 2,75 cilinder 14 fok.
Most 32 évesen:
jobb -3,00 és 1,00 cilinder, 165 fok.
bal -2,5 és 1,75 cilinder 14 fok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!