Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mekkorának kelle(ene) lennie...

Mekkorának kelle(ene) lennie az éleslátás látóterének?

Figyelt kérdés

Azt figyeltem meg, hogy az éleslátásom mintha egyre kisebb lenne, azaz egyre inkább csőlátásom lenne.

Olvasgattam ezt-azt a neten de nem akarok találgatásokba bocsátkozni.

Például: ülök az ágyamon, és figyelem a (sötét) monitort, ami úgy 1.5 méter távolságban van ha ülök. Az "LG" felirat pontosan a monitor közepén van, arra koncentrálok, a monitor kettő szélét még épphogy látom élesen, de pl a monitor mellett balra van a fejhallgatóm, azt már közel sem látom élesen. Ha le kellene rajzolnom úgy, hogy csak a monitor közepét kellene néznem: nem menne.

A monitor mellett jobbra van a gépház, hát azt sem tudnám lerakozlni, ha nem nézek rá.

Néha szokott enyhén fájni a szemem és a szemgolyóm, illetve ha pihentetem a szemem és az agyam, azaz csukott szemmel pihenek, akkor utána egy kicsit jobb de nem sokáig. Fejem is szokott néha fájni de enyhén és nem sokáig. Hányingerem, szédülés ilyenek nincsenek.

Normális az, hogy az éles látásom kicsi? Vagy menjek orvoshoz? (Háziorvos?)

Láttam neten vannak ilyen látótér vizsgálatok, esetleg arra menjek el?

Igazából nekem az tűnt fel, hogy olyan helyzetekben ahol sok interakció éri a szemem és így az agyam, ott hajlamosabb megfájdulni a szemem és többet kell forgatni a fejem és a szemgolyóm.

De úgy általánosságban sokat kell forgatni a szemgolyóm / fejem ha egy adott térben mindent világosan és élesen szeretnék látni.

27/F

Nem vagyok szemüveges.

A családban sem tudok olyanról, akinek látás gondjai lennének. A nagymamám volt egyszer lézeres szemműtéten, de ő már 80 éves.

2023. nov. 1. 16:10
 1/6 anonim ***** válasza:

A legszűkebben vett éleslátás kb. 1 fok, ez a kinyújtott kezed (~ 70 cm) végén a kisujjad vastagságánál kisebb, de pár fokot írnak az ismeretterjesztésben. Ami még érdekes kísérlet, hogy nyújtsd ki oldalra a karod és húzd hátra, hogy már ne lásd. Húzd lassan előre (akár mozgasd az ujjad, akkor feltűnőbb) és normál esetben 180 foknál szélesebb lesz ez a teljes látómező.

A látótér vizsgálat viszont számszaki és eldönthető eredményt ad.

2023. nov. 1. 17:43
 2/6 anonim ***** válasza:
Szemészetre kérj időpontot és kivizsgálnak. Nem kell beutaló.
2023. nov. 1. 18:51
 3/6 anonim ***** válasza:

Pont mintha engem írtál volna le.. annyira egyezik minden, hogy itt vakartam a fejemet, hogy megfeledkeztem volna arról, hogy írtam ki kérdést? :D

Én is 27 éves férfi vagyok, ugyanezzel a gonddal. De nálam már gyerekként megvolt. Én nem tudtam így körülírni, csak annyit tudtam mondogatni, hogy valami nem stimmel. Nálam az enyhe szédüléshez hasonlítható. Én elmentem mindenféle vizsgálatokra, több szemésznél is voltam, neurológusnál, ct-n, de mindent rendben találtak.

Nálam főként a természetben vehető észre, amikor túrázok. Mintha nem látnám egészben a tájat, vagy a fát, csak épp azt, amire fókuszálok. Nyilván látom a többit is, de annyira elmosódottan, hogy folyamatosan mozgatni kell a szemem, hogy mindent élesen belássak. És bár én mindig is így láttam, érzem, hogy ennek nem így kellene lennie. Ilyen nálad is van?

2023. nov. 2. 13:13
 4/6 A kérdező kommentje:
Ilyen.
2023. nov. 2. 15:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Sokat ülsz monitor előtt? Én igen. Nekem az a tippem, hogy nagyon kondícionálódott az agyunk/szemünk a monitor képéhez, és hozzászokott, hogy a nap 10-12 órájában is akár elég a monitor területén lévő ingereket feldolgozni.

De menj el orvoshoz, az a tuti.

2023. nov. 2. 16:39
 6/6 Bubachangh ***** válasza:
Ez teljesen normális. Maga az éleslátás területe egész kicsi, ha pl. olvasol, nézd meg, hogy amikor egy betűre fókuszálsz, akkor a mellette egy cm-re lévő már nem is éles.
2023. nov. 4. 02:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!