Hol van a közel és a távol határa?
Még az is eszembe jutott, hogy tán kéne szereznem vagy magamnak készítenem egy nagyon aprólékos szőrözésű vonalat, mint egy alsó szempillák, azon le tudnám tesztelni magam, hogy meddig látom jobban szemüveg nélkül és mikor jobb szemüveggel...
De a kérdésem attól még él, hogy ilyenkor mi van a kontaktlencsével? Rosszabbul fogok látni közelre tőle...?
A szemüveget folyamatosan viselheted, de amikor olvasol vagy telefont nézel közelről, akkor leveheted. Laptop, számítógép monitor, TV - te látod, hogy amilyen távolságról nézed, látod-e szemüveg nélkül elrőlködés (szemhunyorgatás nélkül) a szöveget tisztán. TV-nél valószínűleg szükség lesz a szemüvegre az éles képhez, normális esetben viszonylag távolról nézzük, laptopnál, monitornál is jó lenne ha olyan távolságra lenne, hogy szemüvegben legyen csak tiszta a kép.
Lehet kontaktlencsét is viselni, ilyen kis dioptriánál a közelre látást (olvasás) nem zavarja meg, problémát csak akkor okoz, ha erős a dioptria (pl. nekem 5,5-6,5), mert akkor már távolabb kell tartani az apróbetűs könyvet, szöveget (pl. tipikusan az élelmiszereken ilyen pici betűs a tápanyag címke), így sem mindig tudom elolvasni, főleg most, hogy már az öregedés miatt a közellátásom is romlik, szóval ügyeskedni kell, hányas legyen a dioptria, hogy messzire és közelre is lássak (vannak ilyen bifokális lencsék, ahol alul pluszos, felül mínuszos a lencse, így mindkét látáshibát korrigálja). Az "aprólékos szőrözésű vonal" kapcsán nem is értem miről beszélsz, semmi szükség ilyesmire.
Tévém nincs, a számítógépet meg olyan messze teszem, ahol még elérem a billentyűzetet. Én is tesztelem magam, hogy hogy látok jobban, de nehéz megállapítani, mert tényleg kicsi a különbség a kis dioptriaszám miatt. Asszem egyes és 0.75-ös, mínusz mindkettő amúgy.
A kérdésem meg még mindig az, hogy hol a közel és a távol határa?
Sosem értettem, hogy, aki szemüveges legalább az alapdolgokkal miért nincs tisztában a témával kapcsolatban.
Akkor most nem szemüvegesként leírom: a dioptria fordítottjáig terjed a 100%-os látásod határa (pl -0,75-nél ez 133cm), addig eszedbe se jusson felvenni, de még onnantól is csak módjával. Sőt én ekkorát messzebbre sem nagyon forszíroznék, mert a szem és az agy túlságosan hozzászokik és levéve rosszabb lesz, mint korábban nélküle. Márpedig ezt még az ember időnként leveszi, még akár hosszabb időre is, pl sportolás, strand.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!