Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Hogyan működik egy szemvizsgálat?

Hogyan működik egy szemvizsgálat?

Figyelt kérdés
2022. okt. 9. 22:18
1 2
 11/13 sellolany ***** válasza:
Nekem semmi panaszom nincs, mégis 2 évente elmegyek szemészhez. Így derült ki, hogy kicsit száraz a szemem, azóta cseppezek, ha úgy érzem, szükséges. Szóval szerintem nem felesleges szűrővizsgálat, még ha nincs is panasz.
2022. okt. 12. 11:02
 12/13 anonim ***** válasza:

szemvizsgálat? Jól tarkón csapnak, akkor kiugrik magától, ha nem, akkor kiskanállal kiveszik, leteszik az asztalra, leporolják, alaposan megnézik, akár nagyitóval is, majd visszateszik. ;-)

A látásvizsgálat az teljesen más! Megkérdezik, milyen okból szükséges a vizsgálat, mi a panasz. Ennek fényében eldönti az orvos, milyen jellegű vizsgálatokra van szükség. Manapság nem csak falitáblát kell olvasni, hanem léteznek vizsgálógépek. Szerintem jópofák! Ülve az álladat letámasztva belekell nézni egyik oldalt, másikon helyet foglal az orvos. Van amelyikben fényeket látsz, másikban tájképet, akár a gyermekkori kézi dianézegetőben.

Ezt követően leültet az orvos az asztala mellé, amin van egy bőrönd, tele mindenféle izével, főként lencsékkel. Arcodra helyez egy kínzóeszközt. :-) Na jó, egy durván nagynak tűnő szemüvegkeretet. Egymás után belehelyez lencséket, miközben a másik szemed elé egy fekete lapot. A gépi vizsgálat eredményektől függően már sejti, milyen lencsék kellenek. Ekkor kéri, olvasd el a megvilágított fali táblát. Addig cserélgeti a lencséket, amíg nem látsz eléggé élesen. Mindezt a másik szemeddel is megismétli. Végül a két kiválasztott lencsével együttesen állítja ide - oda a keretet. Ha jó, akkor megmondja az eredményt.

Amennyiben közellátással (is) gond van, akkor annyiban változik, hogy nem a távoli falitáblát, hanem egy nyomtatott szöveget kell olvasni. (gyerekeknél ábrákat mutatnak)

Azt jól írták, néha szemcseppeket alkalmaznak, pl. pupillatágításnál. Ekkor várni kell pár perig, amíg kifejtik a hatásukat. Hozzá kell tenni, ez sem fáj, csupán egyeseknél zavaró lehet a sétálásnál. Vezetni sem ajánlott pár órán belül. Ajánlottan 24 óráig. (Figyelem! Ha mégis vezetsz és balesetet okozol a 24 óra betartása nélkül, akkor pórul járhatsz, mert súlyosbító ereje van.)

A vizsgálatról ezt írja a szakember:

[link]

2022. okt. 16. 19:49
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszi utolsó, egy-két mondatodon jót nevettem! És hasznos is volt a válaszod!😊
2022. okt. 16. 19:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!