Van olyan, hogy a szemüveg műanyag lencséi "leromlanak" egy idő után?
Figyelt kérdés
Rövidlátó vagyok. Van most a szemüvegkeretemmel egy kis gond, ezért kénytelen vagyok a régi, utoljára 12 éve viselt szemüvegemet hordani, amihez még üvegből készültek a lencsék.
És ami MEGDÖBBENTŐ, hogy élesebben látok vele. Monitorhoz, utcán, bármilyen helyzetben. A dioptriák ugyanazok.
Mi történhetett a 12 év alatt a műanyag lencsékkel? Vigyáztam rá, mikroszálas kendővel töröltem stb.
2022. júl. 20. 20:42
1/4 anonim válasza:
A muanyag egy ido utan karcolodik akkor is ha azt szabad szemmel nem latod. Igy homalyosabb a latas es ugy erzed hogy a dioptria nem jo, de nem. Probalok peldat mondani. Az auto lampaja egy ido utan teljesen bemattul, igy nem az izzo gyengul, bar ugy nez ki halvanyabban vilagit.
2/4 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy ez okozza. Amúgy 12 év sok idő egy műanyag lencsének?
Most jut eszembe, hogy a karcolásokon kívül legfeljebb annyi megpróbáltatás érhette, hogy sok izzadság folyt rá a homlokomról, mivel sokat futok/futottam.
2022. júl. 20. 21:01
3/4 anonim válasza:
Valószínűleg a műanyag lencse felületén a bevonatok lekoptak,megsérültek(antireflex,felületkeményítés)Esetleg a kereted is deformálódott és nem a lencse optikai középpontján látsz keresztül.Évente azért érdemes elmenni a szemészetre ott kiderül,hogy nem jó már az aktuális szemüveged.
4/4 anonim válasza:
A műanyag állásában is öregszik, de a szemüveg ki van téve UV-nak is. Nem tizenévekre van kitalálva. Néhány évente cserélni kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!