Kontaklencse minden esetben biztonságos?
Én attól kevésbé félnék, hogy kiesik, de szerintem ha a szemedet ütés éri, sokkal nagyobb sérüléseket szerezhetsz, mint ha nincs a szemedben a lencse. Kivéve, ha szúró jellegű baleset érné a szemedet, mert akkor akár meg is védheti.
Emlékeim szerint tornaórán ki kellett vennem a kontaktlencsét, nekem még a betanításkor mondták, hogy nem hordhatom. De több, mint 20 éve voltam utoljára tornaórán, szóval már nem annyira vagyok biztos benne.
Lehet, hogy nem mindegy az se, milyen lencse. Nekem kemény lencsém van, ami csak az íriszt fedi, a szem színes részét, pont akkora is. Teljesen jól illeszkedik, de ha kiszárad, előfordult már hogy kiesett a szememből. Évente egyszer van ilyen, tehát nem túl gyakori. Az nem tudom, hogy ütéstől ki tudna-e esni, mert ugye tapad a szemgolyóra, ha eléggé nedves.
A lágy lencsék úgy tudom, nagyobbak, a szemhéj alá is belógnak, emiatt valószínű nehezebben tudnának kiesni és mivel lágyak, valószínű kevésbé sérthetik fel a szemet, ha a szemet érné ütés.
Ettől függetlenül a kemény lencse az egészségesebb. Én pl. állandóan túlhordom, de nagyon durván, volt amikor az 1 éves lencsét 5 évig hordtam, meg a napi 12 óra helyett is simán bent van 16-18 órát. Ezt művelem majdnem 30 éve. Megmondták, hogy ezt eddig csak azért csinálhattam következmények nélkül, mert félkemény lencsém van és nem lágy. Lágynál a legkisebb túlhordás is nagyon durva szaruhártya problémákat tud okozni. Ennek oka szerintem részben az, hogy jobban levegőzik a szem, mert csak kisebb részét fedi le a kemény lencse.
De szerintem legjobb, ha megkérdezed az optikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!