Bokaszalag szakadás, vagy megnyúlt szalag?
Belelépem egy gödörbe, olyan helyen, ahol semmi keresnivalója nem lett volna... Roppant egy nagyot, alig tudtam hazabicegni, be is dagadt a bokám. Kb 7 órája történt, azóta, hogy pihentettem, sokkal rosszabb újra ráállni.
Azt fontos még tudni, hogy már egyszer (állítólag, de csak röntgenezték) teljes szalagszakadásom volt ezen a lábamon (a másikon csak részleges egyszer, bár akkor is csak röntgenezték...)
Akkor, 8 éve fekvőgipszet, majd rögzítőt kaptam rá, de ahogy olvasgattam, kb. csak az orvostól függ, hogy mit ad rá, tekintve, hogy a röntgen nem mutatja a szalagokat. Érdemes ezzel elmennem orvoshoz? A legutóbbi ilyen alkalommal vásárolt bandázst hordom, ami elég jól tartja, emellett polcolom is.
A röntgen tényleg nem mutatja a szalagokat, csak a csontsérülést. Ha ez nincs, akkor normális helyen ultrahangot csinálnak, máshol meg semmit, hanem rávágják, hogy szakadás/ficam/akármi, és jó esetben gipszelik, kevésbé jó esetben rögzítőt ajánlanak, rossz esetben meg semmit, mondván, pihentesd kicsit, majd helyrejön.
A teljes szakadást meg műteni szokták...
Legutóbb elég volt a bandázs? Teljesen helyrejött a lábad?
Csak mert én nem bíznék ebben, nekem is volt két szakadás, eltérő kezelési móddal, azóta én a konzervatívra esküszöm, sokkal eredményesebb és gyorsabb volt.
Igen, legutóbb teljesen helyre jött szerencsére. Ultrahang egyszer sem merült fel, ezért se éreztem úgy, hogy érdemes elmenni vele.
Mit érzesz konzervatív kezelés alatt?
Ami "régen volt divat": két hét teljes rögzítés (gipsz vagy rögzítő), utána csak nappalra, és minimális terhelés, amit fokozatosan lehet növelni a 6. hét végéig. Gyógytorna és kezelések. - Én a másodikat csináltam így, miután az elsőnél az "újhullámos" módi miatt (pár nap után teljes terhelés) két és fél év lett a teljes gyógyulási idő a szokásos hat hónap helyett. Másodjára meg nem is kellett a fél év, hogy teljesen helyrejöjjön a bokám.
Persze a sérülés mértékétől is függ bizonyára, de én már óvatos voltam, nem akartam megint kínlódni évekig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!