Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Bokaszalag sérülés meggyógyulhat?

Bokaszalag sérülés meggyógyulhat?

Figyelt kérdés

Üdv!

Múlthét pénteken estem rá sorozatosan harmadik alkalommal a bokámra sport közben.

A sérülést elég félvállról vettem, de a második alkalommal bementünk az SZTK-ba, ahol egy bokarögzítőt írtak fel rá, de azt mondták, különösebb dolgot nem tudnak vele kezdeni, ha szakadt, ha nem. Ekkor még külső jelei nem is voltak nagyobb sérülésnek, tehát a második sérülés is valószínűleg csak húzódás lehetett. A rögzítőt nagy lelkesedéssel használtam, nappal és alváshoz is, ám sajnos sikerült ezután is ráesnem a lábamra. Most a fájdalom megsokszorozódott az utóbbiakhoz képest, a "bokaszalag sérülés" oldalon olvashatóhoz hasonló tünetek jelentkeztek, nem bírtam rá állni, csak napok után, véraláfutásos volt és megdagadt. Az SZTK-ban hallottak után (hogy nem tudnak vele különösebben mit kezdeni és csak pihentetést igényel) a harmadik alkalommal már nem fordultam szakemberhez, gondolván, hogy magától meg fog gyógyulni. Azóta egy hét telt el, és igen, a dagadás is lejjebb ment és képes vagyok rá is állni, ám most olvastam a "bokaszalag szakadás" oldalon a "lágyrész hialuron ínjekcióról", amit az előbb leírtakból következtetve nem kaptam meg 48 órán belül szakembertől. Ez miben befolyásolhatja a bokám gyógyulását? Mi a teendő, forduljak szakemberhez, vagy már késő megkapni az ínjekciót? Ínjekció vagy esetleg műtét NÉLKÜL lehet teljes a gyógyulás? A szervezetem regenerálódóképessége viszonylag jónak tekinthető.

Köszönöm a válaszokat!

- 19 éves fiú

2018. márc. 9. 23:21
 1/7 anonim válasza:
100%
Nekem is ez volt, nem adtak rá semmit.Meggyógyult.Viszont lehet hogy egész életedben érezni fogod egy kicsit néha.
2018. márc. 9. 23:43
 2/7 A kérdező kommentje:
Milyen értelemben érezni?
2018. márc. 10. 00:07
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az időjárásváltozást fogod érezni esetleg, szóval elmehetsz "időjósnak". :D

De ez nem törvényszerű, nekem már mindkét bokám volt szakadva, és szerencsére nem érzem.

Erről az injekcióról meg még csak nem is hallottam. A helyi szakrendelőben sajnos elég trehányak az orvosok, még az egyéb kezelési módokat is "megspórolják". :(

Nekem az elsőnél semmiféle kezelést nem ajánlottak fel, jó későn, "protekcióval" tudtam elérni, hogy elküldjenek fizioterápiás kezelésekre és gyógytornára. Akkor két és fél év (!) múlva jött csak rendbe teljesen a bokám. Persze jártam rendesen, meg mindenféle mozgásra is képes voltam már a gyógytorna után, csak fájt, pl. max. 15 percet tudtam állni vagy menni egyfolytában fájdalom nélkül, azután már fájt, és be is dagadt.

A másodiknál ezért már "észnél voltam", és a kezdetektől fogva emlegettem a kezeléseket; de a doki csak gyógytornát volt hajlandó felírni, azt is csak hosszadalmas "könyörgésre", mondván, "nem indokolt". Ettől a kijelentéstől még a gyógytornász is elképedt... Sokkal hamarabb rendbe jöttem (a gyógytornának pont az a célja, hogy mindenféle mozgást begyakoroljon az ember, óvatosan, szakember felügyelete mellett), a 7. héten kezdtem, így három hónap múlva már egész jó volt. Hosszabb terheléskor persze még fájt, meg bedagadt, de ég és föld a különbség a régi esethez képest. (Nagyon hosszú terheléskor még most, közel egy év után is bedagad picit, de ez elhanyagolható az első esethez képest.)

Szóval szerintem próbáld meg kihajtani legalább a gyógytornát, ill. fizioterápiás kezeléseket, azok is segítik a gyógyulást.

2018. márc. 10. 08:48
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod!:)
2018. márc. 10. 11:40
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Vigyázz a bokádra, egy életre szükséged van rá!

Ezt olvasd el, fontos

-

Bokaszalag sérülés: bokaszalag szakadás

A boka belső oldalán található szalag (deltoid ligament) három része osztható. A szalag két rétegben fut, a mélyebben fekvő réteg kulcsfontosságú. Ez a bokaszalag akkor szakad el általában, amikor a bokacsontok súlyos törése következik be. Ez a szalagsérülés nem tipikusan sorolható a sportsérülések körébe, ritka előfordulásul.

A boka külső részén található szalagot (lateral ligament) három elkülöníthető szalagsáv alkotja. Az elülső (anterior-talo-fibular ligament), a középső (calcaneo-fibula ligament) és a hátsó (posterior talo-fibular ligament). A bokaficamoknál, húzódásoknál és szalagszakadásokkor az elülső és középső szalagok sérülnek meg.

A sípcsont és a szárkapocscsont egymás között is ízületet alkotnak közvetlen a boka fölött. Ennek az ízületnek szintén nagyon erős szalagjai vannak, egy elől, egy pedig hátul. Az elülső szalag a bokasérülések 20%-ában érintett. Ennek a szalagsérülésnek a gyógyulása hosszú időt vesz igénybe.

A legtöbb bokaszalag sérülés akkor következik be, amikor a lábfej befelé aláfordul. Ekkor az egész testsúly a külső bokaszalagokra terhelődik rá. Az ilyen típusú bokaficamok, bokahúzódások alkalmával az elülső és középső szalagjai megnyúlnak, melynek következtében részleges vagy teljes bokaszalag szakadás következhet be. Esetenként előfordul, hogy kisebb darab csontok válnak le a sérüléskor.

Néhány esetben a bokára ható erő nagyobb károkat okoz. A lábfej egy bonyolult, sok kisebb csontból álló rendszer, amelyet ínak és apró szalagok hálóznak be. Súlyos bokasérülésekkor csont törhet vagy leválhat belőle egy kis darab, porc válhat le, kisebb egyéb szalagok és ínak húzódhatnak, szakadhatnak meg.

A bokaszalag sérülés kezelése

A sérülést követően érdemes azonnal szakemberhez fordulni, ha a következők valamelyikét tapasztalja:

A bokafájdalom mértéke akkora, hogy képtelen járni rajta;

A boka kinézete deformálódott (duzzadt);

A boka körüli bőr sérült;

A sérülést nagy erő okozta (pl. ugrásból ráérkezés, esés valahonnan);

A fájdalom és a duzzanat pihentetést hatására is rosszabbodik az első 3-4 napban.

Amennyiben biztos teljes gyógyulást szeretnénk, a sérülést követően a lehető leghamarabb szakorvoshoz kell fordulni. A sérülést követő 48 órában kapott lágyrész hialuron injekció sikeresen segíti a szalagok hegmentes gyógyulását, és ezzel a teljes terhelhetőség, erősség és rugalmasság visszaállítását, ezért fontos minél hamarabb szakorvos felkeresése.

A bokasérülések enyhébb formájának kezelésére általánosan bevált a R.I.C.E. terápia alkalmazása.

Rest – Pihentetés a sérülést követő néhány napban teljesen tehermentesíteni kell a bokát

Ice – Jegelés naponta 3-4 alkalommal 10-15 percen keresztül kis csomag jéggel hűteni a testrészt

Compression – Kompresszió kötözéssel lehet elősegíteni a duzzanat csökkentését

Elevation – Felpolcolás a sérült testrészt a test fölé kell helyezni, hogy a duzzanatból folyadék a véráramba könnyedén távozhasson.

bokaszalag sérülés gyógytorna FájdalomközpontAz első lépés pihentetési időszaka után (2-3 nappal a sérülés után) ésszerűen terhelni kell a bokát. Speciális erősítő és nyújtó gyakorlatok elvégzése kell a teljes funkcionális helyreálláshoz (erősség, rugalmasság, mozgástartomány). Súlyosabb bokaszalag sérülés esetén vagy amennyiben a kezdeti sérülés nem gyógyul megfelelően, javasolt gyógytornászhoz fordulni.

Felépülési idő

A bokaszalagok sérülése után a teljes felépülés általában 6-8 hetet vesz igénybe, de a sérülés súlyosságától függően ez hónapokra is nyúlnak. A lágyrész hialuronsav injekció alkalmazásával a gyógyulási idő több mint harmadával csökken. Kombinálva gyógytornával nem csak a gyógyulási idő csökkenthető, de nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak (a szalagok erősségének, teherbírásának, rugalmasságának és a bokaízület mozgástartományának teljes helyreállásának). Az újboli terheléshez ezt az állapotot kívánt elérni, mivel egyéb esetekben életreszóló károsodások maradhatnak vissza. Ilyen lehet a bokaszalag végleges megnyúlása és a túlságosan laza ízület, megy további kórképek kialakulásához vezethet, vagy az ismételt sérülés.

[link]

Itt fontos kezelési módokat olvashatsz

[link]

2018. ápr. 3. 15:17
 6/7 te te te ***** válasza:
100%
Szalaggal mindenkepp menj el! Nekem sok problemam volt a szalagommal, tobb teljes szakadasom volt, az elso magatol meggyogyil a masikat mutottek. En azt tudom ajanlani hogy mindenkepp menj el orvoshoz es eroszakold az ultrahangot!
2018. okt. 20. 15:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Szia, megkérdezhetem, hogy mi lett végül? Remélem, helyrejött teljesen a bokád!
máj. 27. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!