Futás közben kibicsaklott a bokám, akkor még nem fájt annyira, most rosszabb lett? Mit tegyek?
Nemrég futni voltam, és egy rossz lépésnél magam alá fordult a bokám :(
Rögtön hazajöttem, akkor még csak kicsit sántikáltam, mostanra már elég erősen fáj, ha rálépek. Nincs bedagadva, és nem lila.
Szerdán elvisz anyum orvoshoz, de addig nem tudunk menni.
Valakinek van tapasztalata, hogy ilyenkor mit jó csinálni?
Fásli? Bokarögzítő? Van itthon mankónk is, nem fáj annyira, hogy ne tudnék valahogy közlekedni, de a biztonság kedvéért használjam?
A válaszokat előre is köszi ;)
Ja, és nem vagyok tulsúlyos, sőt, elég vékony, 16/L, ha ez szamit a bokám szempontjából valamit
Sziasztok :)
Eloszor is koszi mindenkinek a valaszokat, ma delelott voltunk korhazban, es kiderult, hogy reszleges bokaszalag-szakadasom van, 10 hetig kell hordanom ilyen felfujhqtos
Ez lemaradt, bocsi:
Szoval 10 hetig kell hordamo ilyen felfujhatos bokarogzitot, es most egy hetig mankoval kozlekedhetek csak.
Masnak ezzel kapcsolatban van tapasztalata? Kicsit meglepodtem, hogy 2,5 honapig kell bokarogzitoben lennem, raadasul szeptemberben kezdodik a suli es meg akkor is abban leszek :(
Masnak hogy volt ez, mennyi ideig kellett rogzitot hordanotok?
Én az elsőre már nem emlékszem, régen volt. A másodikra igen, mert az tavaly. Mindkét alkalommal azt mondta az orvos pár nap után, hogy óvatosan lehet terhelni. - Namost ez az, ami nem igaz. Biztos tényleg vannak, akiknek bejön ez a "modern" módszer, de szerintem inkább a konzervatív kezelés a jobb, azaz teljes pihentetés egy hétig legalább, és még utána is rögzítés hetekig.
Nekem most tavaly két hétig volt fent éjjel-nappal a rögzítő, utána még 4 hétig már csak napközben. Ezután kezdtem gyógytornára járni (bár vannak, akik szerint hamarabb is lehet, de az a doki, akihez kerültem, nem engedte). A gyógytorna nagyon hasznos, azt ki ne hagyd majd. Meg vannak fizioterápiás kezelések is, amik sokat segítenek. Szóval ha a dokid nem említi ezeket magától, akkor kérdezz rá nyugodtan.
És nagyon fontos, hogy a "fokozatos terhelés" az tényleg fokozatos legyen, és nagyon lassú ütemű. Tehát ne úgy képzeld el, hogy a jövő hét első napján mész száz métert, másnap ötszázat stb. Első nap inkább csak pár lépés egyszerre, lakáson belül, ez persze többször is (pl. mosdóba menet). És csak nagyon-nagyon lassan szabad növelni a távolságokat, csak addig menj majd, amíg nem fáj, vagy max. egy pici fájdalom van.
A gyógytorna egyébként gyorsítja ezt a folyamatot is, mert ott szakember végeztet olyan mozdulatokat, amelyek kicsit fájdalmasak lehetnek, de ő tudja a határokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!