Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Rosszul összefort csont?

Rosszul összefort csont?

Figyelt kérdés
Közel 2 éve focizás kozben belerugtam a bordasfalba es elkezdett fajni a nagylabujjam. Elmentem a surgossegire ott egy rontgen utan azt mondtak csak zuzodas. En nem nagyon tudtam elhinni de orultem neki. Azota nem mentem vissza de még mai napig is nem ferde de megvastagodott a csont azon a helyen. És fáj is néha ha mozgatom. Mégis eltörhetett és rosszul forrt ossze? Vagy csam igy gyogyult meg a zuzodasbol?

2016. dec. 9. 23:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
57%
Zúzódás nem szokott így gyógyulni. A törések viszont ilyen,úgynevezett kallusszal gyógyulhathak,ami a csont hegesedése.Sajnos a röntgen gyakran a sérülés napján nem mutatja ki a törést,csak 1-2 nap elteltével. Ha akkor rögtön röntgenezték meg csak a lábad,akkor lehet,hogy még nem lehetett a törést látni.
2016. dec. 10. 07:46
 2/15 A kérdező kommentje:
Igen azonnal mentem korházba vele. De azért nem gondolom hogy rosszul forrt ossze mert tudom mozgatni rendesen. Csak néha fáj egy kicsit. És azzal a heggel gondolom nem lehet semmit csinálni vagy igen?
2016. dec. 10. 09:26
 3/15 anonim ***** válasza:
Nem,de nem is kell.
2016. dec. 10. 09:28
 4/15 A kérdező kommentje:
És a fájdalommal mi lesz? Vagy ha nem nyomkodnám meg mozgatnám ossze vissza akkor mar nem lenne? Idővel megszokom vagy elmúlik?
2016. dec. 10. 09:29
 5/15 anonim ***** válasza:
40%
Elmúlni nem fog,de ha nem erölteted,nyomkodod,akkor fájni sem. De ez jó példája annak,hogy miért kell a törés legkisebb gyanúja esetén is röngetnt csinálni és ha törés van,akkor azt megfelelően rögzíteni.
2016. dec. 10. 11:45
 6/15 A kérdező kommentje:
Volt röntgen csak nem vették észre ezért nem került rögzítésre. Bár ahogy ovastam lábujjtörésnél maximum odaragasztják a mellette lévőhöz nem gipszelik.
2016. dec. 10. 13:53
 7/15 anonim ***** válasza:
62%
Igen,lábujjat nem síneznek és nem gipszelnek.
2016. dec. 10. 13:56
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaidat. Akkor megpróbálom nem csesztetni és lesz ami lesz.
2016. dec. 10. 14:43
 9/15 anonim ***** válasza:
30%

Jesszusom, mi van itt a fejekben...

Na szóval:

Valóban van olyan, hogy egy törést nem lehet frissen észrevenni, de az ilyen sérülés jellemzően csak egy apró hajszálrepedés, amit 3 nap múlva elfelejtesz. Egy olyan törés ami képes rosszul összeforrni, minimum elmozdulással járó törésnél fordul elő, amit még egy laikus is észrevesz egy felvételen.

Callus nem 2 perc alatt keletkezik és nem is 1-2 nap alatt, hanem minimum 1 hét alatt.

Az ujjakon nincsen callus, legalábbis nincs akkora ami akár egy röntgenen látszódna, így biztosan nem ez okozza a panaszodat. Arról nem beszélve, hogy a callus is elmúlik pár hónap alatt.

Ami viszont okozhatja a panaszodat: porcsérülés, szalagsérülés vagy egy behegesedett heamatoma stb

Amiatt mert azt írod, hogy ferdén is áll, én inkább egy egyszerű bügyökre gondolnék. Ez műtéti úton orvosolható.

2016. dec. 10. 16:46
 10/15 anonim ***** válasza:

"Valóban van olyan, hogy egy törést nem lehet frissen észrevenni, de az ilyen sérülés jellemzően csak egy apró hajszálrepedés, amit 3 nap múlva elfelejtesz." A törések jó részénél a friss töréseket még röntgennel sem lehet kimutatni és nem csak olyan törésnél,amit 3 nap múlva elfelejt az ember! Az ilyen betegek zöme úgy kerül vissza az orvoshoz,hogy semmilyen javulást nem észlel napok múlva sem,sőt romlik az állapota és a köbetkező( akár 1 héttel későbbi röntgen mutat komoly törést! Éppen a múlt héten volt egy ilyen esetünk. A fiatalembert elütötték biciklizés közben. Mentő szállította a hatvani traumatológiára,ahol zúzódásnak diagnosztizálták a röntgen után a bokasérülését. Mivel 4 nap múlva sem tudott lábraállni,visszament és ez a röntgen már kimutatta a nem kis repedés,hanem törés tényét. Callus nem 2 nap alatt keletkezik(nem is tudom,ezt a 2 napot honnan vette a hozzászóló,ilyet nem említett a kérdező) ,

a callusképződés a csontgyógyulás természetes folyamata és legtöbb esetben "felszívódik",de nem mindig! Ha gyógyulás nem tökéletes a törés helyén egy nem kötőszövet szaporulat maradhat fenn. Mindamelett az igaz,hogy egy bütyök is lehet a duzzanat.

2016. dec. 10. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!