Volt egy artriszkopiai térdműtétem május 12-én. Nem tudtam legugolni és ropogott a lábam. Belül nagyon fájt. Főleg mikor ropogott. Le volt szakadva a porckosaram. Mi a probléma?
Az orvost már kérdezted?
Saját példámból kiindulva elképzelhető, hogy bennemaradt egy leszakadt porcdarabka, ami újabb műtétet sugall.
Amikor kiveszik a meniscust, akkor mindig maradnak benne pici darabok, amik, ha elég kicsit, idővel felszívódnak, de ezeknek nem kéne ilyen drasztikus tünetet okoznia. De persze nem vagyunk egyformák.
Mikor volt a műtét? Amikor nekem volt anno az 1. resectio, akkor gyakorlatilag már a kórházból hazaérve fájt, és beakadt, éreztem, hogy nincs rendben, de a doki azt mondta, hogy csak a pici morzsalékok miatt. Adtam magamnak 2 hét várakozási időt, a doki még kettőt, aztán újra megvizsgált, és azonnali MR-re küldött, ami egy 1 cm-es darabkát mutatott ki az elülső és hátulsó keresztszalagom közé szorulva, úgyhogy 1 héten belül megcsinálta a következő artroszkópiás műtétet. Ami vagy 1,5 óráig tartott, mert annyira elbújt, hogy alig bírta kipiszkálni.
Szóval összegezve: menj vissza a dokihoz, és addig rágd a fülét, amíg el nem hiszi - vagy el nem múlik magától.
Kitartást!
Én a helyedben elmennék egy másik dokihoz (pl. Sportkórház). Mivel ez a budapesti intézmény országos intézmény (lánykori nevén Országos Sportegészségügyi Intézet), fogadni fognak, ha előtte telefonon időpontot kérsz (és viszel a háziorvosodtól beutalót). Ha a 6 hetes várakozási időt soknak tartod, akkor mehetsz magánba, úgy 1 hétre adnak időpontot (Pasamed pl, ugyanazok a dokik, mint a Sportkórházban).
Én laikusként azt mondom, hogy ez porclágyulás/kopás lehet, talán túl feszes az ízületi tok, és a térdkalácsod odanyomódik a combcsont végéhez, és ez fáj. Ha csak az előbbi, akkor gyógytorna a kezelés, illetve porcerősítők szedése, ha az utóbbi, akkor egy kis műtétet ajánlhatnak (tokbemetszés), bár dokitól függ, mennyire hisz e műtét sikerében. A gyógytorna, ha képzett gyógytornász segítségével végzed, akkor megerősíti a térd körüli izomzatot, átpozícionálhatja a térdkalácsot a megfelelő helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!