Trombózis-profilaxisra a Heparin-Na és a Fraxiparine között mi a lényegi különbség?
Nem abban rejlik a különbségük, hogy az egyikben Na, a másikban meg Ca van, hanem hogy a Fraxiparine kis molekulasúlyú heparin, a sima heparin Na meg nem frakcionált. Kicsit más a hatásuk.
A sima heparinnak véralvadásgátló és thrombocytagátló hatása is van, míg a Fraxiparinnak inkább csak thrombocytagátló, így kevésbé okoz vérzéses szövődményt.
Megelőzésre Fraxiparint használnak, pont ezért.
Köszi, ez szép válasz volt.
Na rendben, de akinél fokozottan fenn áll a trombózis-veszély, és mondjuk, hogy különösen védeni kell akár haematómák árán is, akkor ha jól értem, a "sima" Heparin-Na" szélesebb lefedettségű védettséget ad.
Jól értettem? Vagy más vérzésekre gondoltál, amit a "sima" He-Na okoz?
Várj, a hepa-na csak vénásan adható?
eskü, nekem nyomták már azt is subcutan (külföldön). ezek szerint az veszélyes és pl ugyan azt a NE mennyiséget vénásan tanácsos beadni? ezzel most megleptél.
"A sima heparinnak véralvadásgátló és thrombocytagátló hatása is van"
azaz kvázi mintha vérhigítót szedne vki? (mondjuk hasonló a jelenség, mintha Syncumaros lenne?)
Bocsi, adható sc. is meg iv. is. Im. nem adják.
Heparin esetén nagyobb az esély vérzéses szövődményre, és rendszeresen ellenőrizni kell az alvadási paramétereket is.
A Fraxinál kisebb a vérzésveszély (biztonságosabb) és nem kell ellenőrizgetni sem az alvadási paramétereket.
Heparint inkább akut esetben alkalmaznak, mikor gyors hatást kell elérni, mert annak a hatása gyorsabban alakul ki.
Megelőzésre meg inkább Fraxit.
De amúgy miről is beszélgetünk?:D Mármint minek kapcsán kérdezed ezeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!