Hol találok újjáélesztést megtagadó nyilatkozat (DNAR) mintát és ha már megvan a nyilatkozat akkor kell-e jegyző hozzá vagy elég csak magamnál tartanom?
A DNAR az angolszász országokban használt terminus, Mo.-on nem biztos, hogy van ilyen jogi fogalom/lehetőség.
Ezt találtam:
"Az életfenntartó vagy életmentő beavatkozás visszautasítására csak abban az esetben van lehetőség, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül - megfelelő egészségügyi ellátás mellett is - halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. A megfelelő formai kritériumok alapján megszületett visszautasítás is csak akkor érvényes azonban, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja, és egybehangzóan nyilatkozik arról, hogy a beteg döntését annak következményei tudatában hozta meg, illetve, hogy a betegség az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül halálhoz vezet vagy gyógyíthatatlan. A betegnek az orvosi bizottság nyilatkozatát követő harmadik napon - két tanú előtt - ismételten ki kell nyilvánítania, hogy visszautasítja az életmentő vagy életfenntartó beavatkozást."
#2 Valahogy életszerűtlen a kérésed. Gondolj bele: összeesel az utcán vagy baleset ér, gyorsan jönnek a mentők, újraéleszetnek, bevisznek a kórházba. Egyszerűen senki sem fog papírokat nézegetni közben, hogy te ezt megengedted-e vagy sem, csinálják a protokollt, és kész.
Aztán mi csináljon veled az orvos, ha már megmentett, de kiderült, hogy neked papírod van róla, hogy ne mentsenek meg?
Én nemrégiben voltam egy olyan konferencián, melynek témája az életről való rendelkezés. Ott hangzott el, hogy az újraélesztés nem olyan, mint a filmekben: a beteg létfunkciói leállnak, jön a doki a defibrillátorral, feléleszti, és mindenki boldog.
A valóságban egy újraélesztés számos komplikációhoz vezethet. Ha pl az eszméletvesztést egy vérrög okozza, és úgy élesztik újra a beteget, akkor a vérrög miatt akár amputálhatják a lábát vagy/és meghülyülhet (már bocsi, hogy így fejeztem ki magamat!) Ilyen okiratot közjegyzővel készíttethetsz, vagy nézd meg ezt az oldalt:
Egy ilyen közjegyzői dokumentum amúgy nem olcsó. Kb 50 ezer forintba is fájhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!