Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Kutyaharapás miatt ha veszetts...

Kutyaharapás miatt ha veszettség elleni oltás sorozatot elkezdik adni, mi van ha nem adatom be az összeset? Részletek lent.

Figyelt kérdés
Megkapott egy kutya, a kézfejemen lett egy kis fognyom, csak egy kis seb, annyira nem volt vészes, semmiség, de mivel nem tudtam kié a kutya elmentem, hogy kérjek tetanuszt. Ott azt mondták veszettség elleni is be kell adni az oltást, mert ismeretlen a kutya. Be is adták kapásból az első két oltást egyszerre. Aztán még háromszor kéne visszamennem, hogy beadják a többit, de közben meg lett, hogy kié volt a kutya, be van oltva meg minden. Szóval nem áll fent a veszettség gyanúja, így mi van ha nem megyek vissza a többi oltásra? Számon fogja ezt rajtam kérni valaki? Csak nem kopogtat be a háziorvos, hogy nem adattam be a többit? Foglalkoznak ezzel? Nem akarom feleslegesen a többit, úgysem veszett a kutya, megvan minden oltása! Szerintetek?
2013. aug. 19. 20:14
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

A megharapott lakására tették ki a karantén feliratot! :D

Komoly.

2013. aug. 19. 21:20
 12/18 anonim ***** válasza:
65%

Ez nem olyan egyszerű, és vicces dolog mint itt sokan hiszik. Rendőrt fognak érted küldeni. Majdnem tapasztalat. Tinédzser koromban volt egy kiskutyám, szépen növögetett, rendben voltak az oltásai, leműtettem a farkaskörmét, igazi kis szerelmem volt. Egyik nap arra mentem ki az udvaron vergődött habzott a szája. Majd hirtelen felállt mintha elmúlt volna a roham és elkezdett szaladni, de látszott, hogy nincs magánál mindennek nekiszaladt tiszta erőből, alig bírtuk lefogni. Még a szomszéd lány is átjött segíteni. Anyukám próbálta kifeszíteni a száját azt hittük valamitől fuldoklik közben a foga megsértette a kezét is. Rohantunk vele az állatorvoshoz. Azt mondta a doki lehet ,hogy epilepsziás, hagyjuk benn megfigyelésre másnap mehetünk érte. Másnap reggel a kapuban várt minket a doki, nagyon megijedtünk!!!

Kiderült éjszaka megvadult a kutya megharapta az asszisztenst is. El kellett altatni, és bevizsgálásra küldték a tetemet mert valószínű megveszett. Nem igazán értettük, hisz oltva volt ,gondozva stb... Felkészítettek minket, mert 1 hó volt az eredmény, hogyha veszett a kutya 1-2 km-es körzetben minden állatot, kutya cica, disznó, tyúk stb el fognak altatni... stb képzelhetitek egy családi házas környezetben nálunk is volt még 2-3 kutyus ,cica, és szinte ez minden házba így van, mit szólnak majd..... Sose felejtem el a munkahelyemre jött anyukám a köjáltól rendelték oda, hogy azonnal induljak oltásra, ha nem rendőrt küldenek. Beoltották a szomszédot is!!! 5 oltás, és nem a legkellemesebb fajtából,de kibírható. A lényeg kiderült, hogy disznót vágott a szomszéd,és a friss húsból dobálgatott át a kerítésen, ettől agyvelő gyulladást kapott a kutyus nem veszett volt.... volt egy törpe spiccünk is akkoriban, aki elég rosszul látott, és a kiskutyusom mindig elhalászta előle a húst, így nem lett beteg és 17 évig volt velünk! Tehát tanulságos a történet,szomorú, mert imádtam a kutyusom.... Azóta is van 5 kutyunk.

Imádjuk őket,rendben vannak oltásilag, nagyon nagyon figyelünk.Senkinek nem kívánok ilyen kálváriát, el lehet képzelni mit idegeskedtünk, hogy mi lesz, hogy anyukámnak lesz -e baja mert megsértette a foga a bőrét stb.... Nem elviselhetetlen egy injekció, nem érdemes ezt túlragozni... hozzánk hetekig jártak az udvarra is ellenőrizni a köjáltól,meg mindenhonnan. Nézték a kutyaólat,tálat stb... Nehogy azt higgyétek egy vidéki tanyán élünk, egy Bp.-i peremkerület...

2013. aug. 20. 07:08
 13/18 anonim ***** válasza:

NEm kapta meg az éves oltást a kutya? Gratulálok XD akkor had rázzak kezet veled, de csak miután elmúlt a karantén.

Amúgy nehezedre esne beadatni?

2013. aug. 20. 13:20
 14/18 anonim ***** válasza:
Inkább meghal.
2013. aug. 20. 13:20
 15/18 anonim ***** válasza:
Na mármitn nem veled hanem a kutya gzadájával.. elnézést, ez a mondat kimaradt :D
2013. aug. 20. 13:21
 16/18 anonim ***** válasza:

ma 13:20

Nem hal meg.Ma nagyon kicsi az esélye, hogy veszettséget terjesszen egy családban élő kutya. Viszont az oltási protokollt végig kell vinni, mert a hatóságnak ezerszer inkább egy oltási sorozat beadása feleslegesen, mint akár a rizikó egyszeri fertőzésre.

2013. aug. 20. 16:30
 17/18 anonim ***** válasza:
Tudom milyen kicsi az esélye mert tanultam járványtant. Viszont így is felelőtlenség ez.
2013. aug. 20. 16:38
 18/18 anonim ***** válasza:

A karantén oltott kutyánál, 14 nap,nem is karantén csak megfigyelés, marad a szokott helyén és 14 nap után megnézi az állatorvos, ha 14 napon belül semmi tünetet nem mutat a veszettségre, akkor biztosan nem fertőzött. Ilyenkor ugye annak is fennáll a veszélye, hogy esetleg mást is megharapott és fertőzött, az első tünetek megjelenése előtt 14 nappal kezdi üríteni a nyállal a vírust, akkor fertőzőképes, ha 14 napig nincs tünet akár harapott akár nem biztosan nem fertőzött. Ilyenkor a megkezdett oltást is abbahagyják, mert nincs rá szükség. A védőoltás ugyanis gyengített vagy elölt vírusokat tartalmaz, arra való, hogy bejuttassák a vérbe, hogy az immunrendszer felismerje és védekezzen ellene. Mert az idegpályán grasszáló vírusokat nem veszi észre a szervezet csak miután már elérte az agyat akkor meg már késő. Az 5 oltás egyre erősebb dózisokat jelent, így mire eléri a vírus az agyat már ismeri a szervezet és könnyen legyőzi, így nem betegedik meg az ember.

Ha megvan a kutya közben nem adják be a többi oltást, mert szükségtelen, ill. ha 14 napig a be nem oltott se mutat tüneteket akkor sem.

Ahogy valaki írta, hogy veszettség esetén minden állatot leölnek ez sem feltétlen igaz. Veszettségre gyanús állatnál ( ilyenkor aként kezelik) igen elaltatás a szabáyl, de ha van gazdája és kéri, hogy ne altassák el akkor 90 napos karanténra változik , ez tényleg karantén elkülönítve külön helyen tartva kutyatelepen és nem szabad kezelni sem. Akkor sem ha valami más betegséget kap el. 90 nap után ha tünetmentes mehet, kutyánál és macskánál nem lappang 90 napnál tovább a betegség.

Az utolsó 1994-es veszettségi esetnél is így volt, kóbor állatokat leölték főleg macskákat, ha nem vállalta senki, hogy az övé, macskáknál sok a kóbor, de etetett kategória, senkié hivatalosan, de mindig van, aki eteti. Ráadásul ott is 2 hónap volt a két áldozatnál a lappangási idő és a családtagjaikat is beoltatták utána. Az volt a baj ,hogy nem mentek orvoshoz a harapás után, a macskát is csak agyonverték és elásták a kertben.

2017. nov. 17. 11:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!