Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Ha nem kezelik a gerincsérvet,...

Zack88 kérdése:

Ha nem kezelik a gerincsérvet, akkor milyen szövődmény alakulhat ki? A Válaszok nagyon fontosak lennének, Köszönöm.

Figyelt kérdés

2013. júl. 15. 16:10
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem vagyok orvos, de úgy gondolom, bénulás is bekövetkezhet. Nekem is volt gerincsérvem, többször, de tornától mindig visszahúzódott magától. Egyszer kaptam rá injekciót is, de az nem ért annyit, mint a torna. Eleve gerincsérvvel együttélni nagyon nehéz, hiszen az ember lába zsibbad, sokszor járásképtelen is és még az ülés/fekvés is nehezen megy. Nekem 6 perc séta után kezdett zsibbadni a lábam. Szóval az ember rákényszerül a kezelésre előbb utóbb. Rokon ismerősömet meg akarták műteni, mert kibírhatatlan fájdalmai voltak, aztán egy orvos mégis rendbehozta tornával, masszázzsal, gyógyszerrel. De mindenképpen kell kezelni, mert a fájdalomcsillapítók is károsak az egészségre, nem lehet hosszú távon azon élni.
2013. júl. 15. 16:16
 2/4 Una ***** válasza:

A gerincsérv kialakulásakor nyomódik a gerincvelő ami egy köteg idegpálya. A nyomás hatására sorvadni kezd, ez pedig egy irreverzibilis folyamat, tehát nem visszafordítható. Ha ma azt mondják műttesd meg, egy év múlva nincs az az orvos aki a közben előrehaladott károsodást vissza tudja fordítani. Az idegpálya akkori állapotát tudja majd rögzíteni a kóros állapot megszüntetésével, az idegpályára ható nyomás felszámolásával.

Az idegpályaköteg perifériáján a külső szélen helyezkednek el a legtávolabbi végtagok és testrészek mozgatóidegei. Itt jelentkezik először a sorvadás a nyomás hatására és ezeket érzi először a beteg, fájdalom és zsibbadás formájában, azaz először a láb vagy kézujjvégeken jelentkeznek a kellemetlen jelenségek majd kézfej, lábfej és így tovább. Gyakran érezhető még az érintett testrészhez vezető zsibbadó ideg a lábban vagy kézben. Lehetőleg minél hamarabb meg kell szüntetni a problémát okozó jelenséget. A fájdalom csökkentése nem lassítja vagy fékezi az előrehaladó sorvadást és az az ortopéd folyamat sem szanálja magát önként amelynek következménye az idegpályát károsító nyomás. A halogatás többnyire elvesztegetett időnek bizonyul később.

2013. júl. 15. 16:38
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Jól írták előttem,bizony bénulással is járhat.Egy dolog az elviselhetetlen fájdalom,viszont a lebénulás....Nekem megműtötték a gerincem.Az indok nem a fájdalom enyhítés volt,hanem a bénulási tünetek.Először lábzsibbadás,aztán csetlik-botlik az ember (nem emeltem rendesen a lábfejem)Később érzés kiesés.Először kicsi aztán egyre nagyobb területen.Nálam a talpon kezdődött.Mintha egy tojás méretű érzéketlen vízhólyagon sétálnék.Aztán kezdtem nem érezni az egész talpam,majd a sarkam.Ez folytatódott a vádliban,egészen térdhajlatig.Az orvos kérte,hogy nyomjam a lábfejemmel a tenyerét.Ekkor vettem észre,hogy semennyire nem megy.Szinte lóg az ember lábfeje.Mozogni mozgott valamennyire,csak erő,és érzés alig volt már.Végig húzott valamit a lábfejem külső és belső szélén is,és semmi...Az a fájdalom pedig ami végig kísért...Egy közép kori kínzó kamrában sem okozhattak volna nagyobbat.Nem szeretném túldramatizálni,de egy százas skálán 100.Volt,hogy olyan erősen fájt a derekam,és olyan roham szerű volt,hogy eszméletemet vesztettem.Volt,hogy a testem összes izma (kivétel nélkül) görcsbe rándult.Nekem megváltás volt a műtét.Már abba is bele egyeztem volna,hogy érzéstelenítés nélkül csinálják.Lábra már alig tudtam állni.Sem ülni,sem feküdni nem tudtam.Fekvés csak az un. embrió pózban ment.Az is csak addig,amíg nem jöttek ezek a zsibbadós,és egyben rettenetesen erős fájdalmak.Az utolsó napokban,már (magam sem értem)rendes rohamokban tört a fájdalom rám.2-3 óránként mintha megkéseltek volna.És ez nem túlzás.Mintha végig vágtak volna,deréktól lefelé,hátul egészen a sarkamig,(3 óránként)Nem vagyok öreg,de ebbe majdnem belereccsentem,fizikailag is és mentálisan is kikészített.De most már minden o.k.Nem elrettentésnek írtam ezt le,de én elhanyagoltam magam,és majdnem ráfáztam.Te ne ess ebbe a hibába. :)
2013. júl. 16. 08:00
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm Szépen a válaszokat , hálás vagyok!
2013. júl. 16. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!