Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Ha egy baleset következtében...

Ha egy baleset következtében lebénulnál deréktól lefelé, és választhatnál, inkább szpasztikus vagy flaccid paraplégiával élnél? Miért?

Figyelt kérdés

Szpasztikus paraplégia: Az izmok merevek és görcsösek, ami fájdalmat és nehéz mozgást okozhat. Azonban a szpasztikus (görcsölő) izmok néha segíthetnek a test megtartásában, és kevésbé valószínű, hogy elgyengülnek.

Előnyök: Az izmok nem válnak teljesen erőtlenekké, így lehetőség van a mozgásra, és segíthet az egyensúly megtartásában. A megmaradt izomzattal rendelkező lábak látványa esztétikusabb.

Hátrányok: A spasztikus (görcsölő) izmok fájdalmasak lehetnek, és nehézséget okozhat a normális mozgás, mivel a görcsös izmok nem engedik a szabad mozgást.

Flaccid paraplégia: Ebben az esetben az izmok tónusa teljesen eltűnik, így azok lazák és erőtlenek lesznek. A mozgás nem lehetséges, és az izmok fokozatosan elsorvadhatnak.

Előnyök: Az izmok nem görcsölnek, így nincsenek fájdalmas görcsök. A mozgás hiánya miatt a mindennapi tevékenységek esetleg egyszerűbben kivitelezhetők (pl. fekvés, öltözködés).

Hátrányok: Az izmok erőtlensége miatt a test nem tud megtartani, ami problémákat okozhat a testhelyzetben. Az izmok fokozatosan elgyengülhetnek és elsorvadhatnak. Az elsorvadt izomzattal rendelkező lábak látványa kevésbé esztétikus.

tegnapelőtt 23:37
 1/5 anonim ***** válasza:
72%

Ez így nem elég infó. A spastikusnál az agyam sérült, kérdezem az izmon kívül mi még?

A flakcidot gerincvelői sérülés okozza. Inkontinens is vagyok?

Inkánbb egyik se.

tegnapelőtt 23:47
 2/5 A kérdező kommentje:
Mindkettőnél a gerincvelő sérült.
tegnapelőtt 23:51
 3/5 anonim ***** válasza:
Inkább az első, legalább még el tudom magam vonszolni a vasútig, hogy meghalhassak, ha már legálisan nem tehetem 😓
tegnap 07:31
 4/5 anonim ***** válasza:
Inkäbb a fäjdalom nelkülit välasztanäm
tegnap 14:33
 5/5 anonim ***** válasza:
Spazmus szokott lenni flaccid paraplégiànál is? Youtube-on làttam egy apukát, akinek görcsös fájdalmai voltak
tegnap 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!