Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Honnan lehet tudni, hogy...

Honnan lehet tudni, hogy kijött-e a szálka és csak a helye fáj vagy beletört?

Figyelt kérdés
Tegnap ment szálka a tenyerembe nagyon mélyen, olyan mélyen, hogy 40+ éves felnőtt létemre hangosan felkiáltottam, annyira fájt, mintha a húsomba szúrodott volna, de mintha ki is jött volna teljesen, nem láttam benne, mégis megmostam szappannal kétszer is, meg próbáltam kivenni belőle a szálkát, ha mégis maradt benne vmi, és úgy tűnt, hogy ki is vettem, ám ma is fájt reggel is, délben mutattam másnak is, aki azt mondta, hogy szerinte maradt benne, így más eszköz nem lévén egy gombostűt fertőtlenítettünk gyertyalánggal, amivel az illető megpróbálta kiszedni, ám a tű a tűztől fekete is lett, és most nem tudom, hogy azért fekete a sebem helye, vagy mert még mindig van benne vmi, erre vonatkozik a kérdésem, hogy honnan tudhatom.

tegnap 13:55
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

Ja, és még mindig fáj, ez a lényeg.

A gyulladás egyértelmű, a kérdés, hogy ez azt jelenti, hogy van benne vmi?

tegnap 13:56
 2/11 A kérdező kommentje:
Aki megpróbálta ma kiszedni az égetett tűvel azt mondta, hogy nem akarja jobban szétroncsolni a bőrömet úgy, hogy nem biztos, hogy van benne, pláne, hogy fertőtlenítő sajnos eddig nem volt a közelemben...
tegnap 13:57
 3/11 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy az ember is hámlik, mint a kígyó, még ha nem is olyan gyorsan, de okozhat nagyobb problémát, ha nem piszkálom többet...?

Vagy kérdezzek meg egy bőrgyógyászt...?

tegnap 13:59
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Be fog gennyesedni, ha van benne, akkor könnyen kicsúszik, ha megnyomod.
tegnap 14:48
 5/11 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, csak elment véletlenül. Honnan ment bele a szálka? Ha talajjal szennyezett lehetett, akkor veszélyes lehet a mélyre jutott, levegő nélküli elzárt helyen a tetanusz miatt. Mikor kaptál tetanusz oltást, hány éves vagy?
tegnap 14:53
 6/11 A kérdező kommentje:

Az biztos, hogy fa volt, amiről tudom, hogy a legveszélyesebb anyag szálkában, mert szálas, de most hirtelen nem emlékszem, mi volt az, szék vagy raklap, óvodában dolgozom, az udvaron volt rendrakás közben, biztos, hogy piszkos volt, a kérdés, hogy mennyire...

Amúgy az nem lehet, hogy csak azért fáj még mindig, mert olyan mélyre szúrt, de nem maradt bennem...?

Mindenképp begennyesedik, ha maradt benne darab...?

tegnap 17:02
 7/11 A kérdező kommentje:
A koromat meg írtam már, amúgy is hol releváns...?
tegnap 17:02
 8/11 A kérdező kommentje:
A mikor kaptam tetanuszt viszont jó kérdés, nem is tudom, hogy hol tudom megérdeklődni, pláne, hogy már 15 éve külföldön élek, megkérdezem a biztosítómat, jogos kérdés...
tegnap 17:11
 9/11 A kérdező kommentje:

Megkérdeztem a telefonos időpontrendeléstől, de ott nem tudták megmondani, hogy mikor kaptam utoljára tetanuszt, pedig emlékszem, hogy kaptam, ráadásul sokat, amikor arcon harapott egy kutya, te jó ég, még nekem is félelmetes visszagondolnom erre, pedig nem is fájt (vagy épp ellenkezőleg: talán éppen azért nem éreztem fájdalmat, mert a szélsőséges mértékű fájdalomtól lebénult az arcom, ez is lehet, mert különben semmi logika nincs abban, hogy pont az egyik legérzékenyebb testrészemen, az arcomon nem éreztem semmi fájdalmat, csak emlékszem a rengeteg vérre, ami ömlött belőlem, és a körülöttem lévő emberek pánik fejére, meg a tükörképemre, miután rendelőben lemostam és láttam a saját arcomon két jó tíz-tíz centis nyílt sebet, aztán ügyelet, aztán az volt a legfélelmetesebb, hogy minden kórházi dolgozó, adminisztratív, ápoló, orvos, főorvos is ahogy meglátott, rögtön pánikfej, én meg nyugtatgattam mindenkit kacarászva, hogy nyugi, nem fáj, mert tényleg nem éreztem semmit... Na, akkor ott helyben négyet a sebbe, az q-ra kellemetlen volt, viszont nem fájt, és utána még hónapokig kellett járnom tetanusz emlékeztetőre, azt nem felejtem... De hogy ez mikor volt...? Mondjuk volt velem egy baba, egy kisgyerek, akire épp vigyáztam, talán miatta sem pánikoltam, hanem felvettem a nyugi fejem őt nyugtatva, mondjuk az a kisgyerek volt akkor tán egy-két éves, még nem beszélt, most meg a gyerek szerintem öt-hat éves lehet... Akkor négy-öt éve kaphattam...?), viszont azt mondták, hogy a háziorvosom vagy rendelői titkárságon tudják megmondani, így írtam a háziorvosomnak a hivatalos rendszerben kérdés az orvosnak funkcióval, ahova oda van írva mindig, hogy csak nem sürgős kérdésekhez, mert öt napon belül kell a dokinak válaszolnia, és még írtam is neki, hogy mire olvassa (tán öt nap múlva esetleg...), addigra tán már aktualitását is veszíti a kérdésem, de akkor is érdekel, hogy mikor kaptam utoljára tetanuszt.

Az hány évig véd amúgy?

tegnap 17:55
 10/11 anonim ***** válasza:

Több évig véd a tetanuszoltás. A korodat megtaláltam később, azért releváns, hogy fiatal kölyök vagy-e, akit még véd a gyermekkorban beadott di-per-te oltásban levő tetenusz, vagy legyengült öreg.

"Mindenképp begennyesedik, ha maradt benne darab...?" Általában begennyesedik, mert a szervezet ki akarja dobni magából az idegen testet. Ritkán előfordul, hogy betokozódik az idegen test. Mindkét esetben ártalmatlanításra törekszik az "okos" szervezet.

tegnap 20:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!