Kell-e a tetanusz oltás?
Figyelt kérdés
Nagyon félek, az előbb itthon, lehorzsoltam az ujjamat, a mikroba ahogy beraktam a tányért beleütközött az ujjam és ott rozsdás volt. Nagyon aggódók, hogy kell e a tetanusz, ilyennel hülyének néznek a sürgősségi osztályon!2024. márc. 7. 08:33
11/19 A kérdező kommentje:
Kimostam, meg fertőtlenítettem. Bemegyek, de nem akarom, hogy azt higyjék hülyéskedek, nekem ez valós aggodalom, de mivel kívülről egészségesnek tűnök, félek, hogy hülyének néznek, meg azt hiszik, hogy nem komolyan mentem.
2024. márc. 7. 09:14
12/19 anonim válasza:
Lehet hülyének néznek.
"tetanuszt (régi magyar nevén merevgörcsöt) a Clostridiumtetani baktérium által termelt toxin okozza. A baktérium spórái leggyakrabban földdel vagy trágyával szennyeződött sebzés útján kerülnek be az emberi szervezetbe, ott oxigéntől elzárva szaporodnak, mérget
(toxint) termelve."
13/19 anonim válasza:
Hugyozd le a sebet. Az a legjobb fertőtlenítő.
14/19 anonim válasza:
A vért ki kell nyomkodni, alkohol vagy Betadine.
Csalántea vértisztító.
15/19 anonim válasza:
Volt mostanában föld melegítve a mikróban? Ha nem, akkor nem kell tetanusz.
16/19 anonim válasza:
Felszíni sebekben nem tud elszaporodni, mert anaerob baktérium. Az utca porában és kerti földekben vannak spórái, mikrón nem tud megélni, hacsaknem kint van a kertben. Egyelőre semmi nem indokolja az orvosi ellátást, egy horzsolás minden napos dolog, de ahogy érzed.
17/19 Senior Séf válasza:
60 éve kellett volna gyereknek lenned, bazky. Tudod, miket játszottunk? Szinte mindennapos volt egy csontig ható horzsolás, felszakadt seb, vagy valami törés. Ha volt a közelben kutya, kinyalattuk vele a sebet, ha nem volt, petróleummal, vagy pálinkával mostuk ki.
18/19 anonim válasza:
Mind igaz, amit 17-es ír. A gyermekhalandóság meg sokkal nagyobb volt, a várható élettartam meg sokkal kisebb. Ettől függetlenül, ha nem mély szúrt vagy harapott sebről van szó, pláne, ha föld vagy állat nem volt a közelben, nem kell tetanusz-oltás. A talaj Magyarországon tele van tetanusz-baktériumokkal, mert a lovak bélflórájában található a Clostridium tetani. Ezért kutyaharapásnál is adnak tetanuszoltás.
19/19 anonim válasza:
A közhiedelemmel ellentétben a tetanusz baktériuma nem a rozsdában "lakik", hanem a földben, azaz földdel szennyezett tárgyak által okozott sérülés esetén kell az oltás. A rozsda úgy jön a képbe, hogy egyrészt a földes fém tárgyak, melyek megfelelően szúrt vagy vágott sebet képesek okozni, a földdel és nedvességgel való érintkezés okán jellemzően rozsdásak is, valamint a rozsdás felületet nehéz a földtől és így magától a kórokozótól megtisztítani. A mikróban (jó esetben) nem szokás földet melegíteni, vagy magát a készüléket a földön tárolni, éppen ezért nem kell aggódni az általa ejtett seb miatt. A másik faktor amit az oltáshoz figyelembe vesznek, a seb mélysége. Mély seb esetén a baktérium elszaporodása esélyesebb. Sekély, felszíni seb (pl. horzsolás) esetén az elszaporodás valószínűtlen. Tekintve, hogy a te esetedben sem a földdel való szennyezettség, sem a seb mélysége nem adott ahhoz, hogy a baktériumnak kedvezzen, nem indokolt az oltás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!