Mitől lehet ez? (többi lent)
16 éves vagyok, közel 10 éve versenyszinten focizok. Jelenleg országos regionális bajnokságban szerepelek.
Az elmúlt két lezajlott fociszezonban ugrásszerűen megnőtt a sérülések száma. Lépten nyomon azt tapasztalom, hogy klubon belül is egyidejűleg legalább dupla annyian vannak a maródiak listáján az up korosztályokban, mint a korábbi időszakban. Ez igaz a közvetlen és kevésbé közvetlen riválisokra is.
Az esetek túlnyomó részébe (kb. 80%) bokasérülésről, nagyjából tizedében (10%) térd, és a maradék egyéb (pl. kéz, hát, vádli, combizom) sérülés.
Mi lehet az oka, hogy akár 2-2,5 szeresére emelkedtek a sérülések a COVID óta? Ez összefügghet, hogy hosszabb leállások voltak?
Azt nem tudom, hogy hivatalosan készült-e vagy sem erről statisztika, de azt tudom, hogy annál a klubnál az utánpótlásba ha már 3-at elérte a hosszabb (1 hónapot meghaladó) ideig egyszerre harcképtelen játékosok száma, akkor kisebb "világvége" hangulat volt. Most pedig sokszor 5-6 ilyen sérült van egyszerre. Igaz, hogy most mintha kicsivel nagyobb lenne a merítési lehetőség a kisebbeknél, mint akkor volt, de nem ilyen mértékben.
Nálunk pl. az aktuális U15-ös csapatnak ugyanaz az edzője 2018 óta. Ezt úgy értem, hogy mindig ő kapja meg ezt a korosztályt. Az U16-os edző pedig 1 évvel később érkezett.
A konkurens csapatok vezetőedzőitől is egyre többször halljuk, hogy azért nincs cseréjük, mert annyi a sérült, hogy az előírások szem előtt tartása mellett (pl. a 2023-ban véget ért idényben az U16-ban nem csak a 2007-ben, hanem a 2008-ban születettek is korlátlanul szerepelhetnek) is nehéz kiállniuk.
Hallottál már a FIFA "The 11" programjáról? Ez egy csapattal végezhető bemelegítés, amiben olyan fontos gyakoratok vannak, amik rendszeres végzése sokat tud segíteni a sérülés megelőzésben.
A kihagyott idő amit fentebb is írtak, negatívan hathat. Nézz rá a "11"-re, ha nem is csapattal, de harátokkal vagy a saját érdekedben egyedül, amit tudsz, érdmes lehet csiálnod.
Sérülésmentes focit Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!