Mi lehet a bokámmal?
Gördeszkázás közben sajnos délelőtt kiment a bokám. Akkor nem gondoltam komolynak, mert rátudtam állni. Nagyjából 1-2 órával később már éreztem, hogy fáj, de folytattam a deszkázást. Aztán hazajöttem kajálni (nagyjából 5 percre lakom a helyszíntől) és nem volt szerencsés a cipőlevételem. Csúnyán be volt dagadva a bokám és bevolt kékülve/zöldülve. Miután megpihent már rálépni is csak fájdalmak árán tudtam. Lepihentem, elkezdtem jegelni. Mostanra a duzzanat minimálisan lejjebb ment, de az elszíneződés egyre sötétebb lett és a bokám is egyre jobban fáj.
Az apám pedig három óra múlva ér haza. Ő tud/tudna bevinni a sürgősségire
Addig mit tudok még csinálni? Elég a pihentetés és a jegelés? Mi lehet ez?
Nekem tavaly volt hasonlóm, akkor megrepedt a bokacsontom. Napokig rálépni sem tudtam. Sajnos későn mentünk el vele orvoshoz. Nekem nagyjából 1,5 hónap alatt teljesen helyre jött.
Neked mit mondott az orvos?
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__serulesek-balesetek..
A fenti kérdést a tegnap éjszakai vizsgálat után írtam ki. A bokám elvileg nincs eltörve, viszont valamiféle csontelváltozást felfedeztek, ami miatt a röntgen eredményemet elemzésre tovább küldték a radiológusnak.
Kaptam egy gipszpólyát az eredmény megérkezéséig, amit nem terhetek. Anyu a szomszédtól kölcsönkérte a járókeretet és a mankót, hogyha esetleg kikell menjek a mosdóba, akkor azt használjam. Az egyik segédeszköz bolttal ma beszélt. Holnap apu elmegy és elhozza a ma megrendelt segédeszközöket.
Reméljük a legjobbakat!
Jobbulást!
Hívtak bennünket a radiológiáról. A doktornő közölte, hogy a röntgenkép és a leírt tünetek együttes értelmezése alapján egyértelműnek a TŰNIK, a külső bokacsont repedése, de MR nélkül NEM TUDJA 100%-bna egy kijelenteni. Sajnos MR vizsgálatra – mivel nem sürgős az eset – a legkorábbi időpont szeptember 19-e. Ekkor apám egyetlen kérdést tett fel először, ami így hangzott:
Mit jelent a csontrepedés pontosabban?
A válasz így hangzott (nagyjából):
A repedés csontszövet felületét ért olyan jellegű sérülés, ami felszín törésével jár, de a csont maga viszont nem törik el, és nem is mozdul ki a saját síkjából.
Erre apám reakciója:
Hány hét alatt is regenerálódik alapesetben egy külboka csontrepedés?
Válasz: 3-4 hét
Apu: Akkor miért 6-7 hétre adnak időpontot? És mi is a sürgős?
Válasz: daganatos betegek feltáró vizsgálata valamint a mentővel érkezők vizsgálata.
Apu: És ezeken felül:
Válasz: hmm… hmm…
Apu: Ön szerint egy 16 éves gyerek vizsgálata, akinek – laikus nyelvre lefordítva – kezdődő külboka törése van, nem sürgős, hogy valódi, teljes körű ellátást és kezelést kapjon, hogy a tényleges törést elkerüljük?
Válasz: hmm… hmm…
Apu: Tudja, mit tartsa fent az időpontot, majd átbeszéljük, hogy mi legyen és visszahívjuk.
Mi már tisztában voltunk azzal, hogy ilyen jellegű hozzáállás esetén magánorvoshoz fogunk fordulni. Az édesapám egyik kolléganőjének a férje, a sógora és az unokatestvérük szinte minden területre kiterjedő magánpraxist üzemeltetnek, szakorvosokkal. Apu már tegnap beszélt is velük. Megbeszélték, hogy a radiológiai eredmény mellett a további azonnali vagy legkésőbb pénteki (ekkor veszik elvileg le a lábamról a gipszsínt) vizsgálatoktól függően, lehet szó arról, hogy szükség esetén bemehetünk hozzájuk. A doki beleegyezett. A mai visszajelzéstől függően néztek időpontot. Ez alapján sürgősséggel holnap délelőtt 11-kor fogad. Vélhetően lesz szükség egy röntgenre, ill. egy MR vizsgálatra. Ő az én érdekemben mindkettőt ajánlja elvégezni. Az előbbi a vérömleny (ödéma) visszahúzódása után kimutathatja már a repedést, de az MR emellett a szalagsérülés kimutatására is alkalmas és eszerint kezdhető meg a tényleges kezelés. Azt elmondta, hogy 24 órán belül a két vizsgálatot nem ajánlott elvégezni, mert a sugarak nem tesznek jót a szervezetnek.
Apu már tegnap kifejtette, hogy a gyermekei egészsége esetén a pénz érdekli a legkevésbé.
Aztán felhívta a radiológust, aki tovább kapcsolta az MR – es orvoshoz, akivel apu közölte, hogy töröljék a szeptemberi időpontunkat, megoldjuk másképpen.
Tegnap voltunk először a magán dokinál. A gipszlevételt követően szemrevételezte a bokámat, megnyomogatta, megmozgatta, majd megröntgenezte. Beigazolódott, hogy csontrepedésem van, ami elkezdett már összeforrni. Azt javasolta, hogy ennek ellenére csináltassunk egy MR-t is, mert a bokám jóval instabilabbnak tűnik annál, mint amit egy csontrepedés indokolna. Ő szalagra gondol, ami megsértette a csonthártyát. De biztosat csak az MR után mond. Erre holnap sor is kerül majd.
Ma délután voltunk újfent nála. Elkészült az MR, ami kimutatta, hogy részleges külső bokaszalag-szakadásom van. A folyamatos terhelés miatt lényegében szalag sért(h)ette meg a csonthártyát. Mivel ezt követően már időben léptünk úgymond, így megakadályoztuk, hogy a csonthártyát tovább "tépje" a szalag és ezáltal a csontból egy szilánkot leszakítson. 1 hétre fekvőgipszet kaptam, amit - figyelembe véve, hogy sportolok - vélhetően több hetes járógipsz fog követni. Jövő csütörtökön kell visszamenjünk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!