Milyen sérülések vagy betegségek hatására tud megváltozni egy ember szem színe?
Az ember szemének színe elsősorban a szem irisze által termelt pigment mennyiségétől függ, és általában a genetika határozza meg. Azonban bizonyos betegségek vagy sérülések hatására a szem színe változhat.
Például, ha valaki glaukóma (zöldhályog) betegségben szenved, az esetlegesen alkalmazott gyógyszerek hatására a szem irisze megváltozhat, ami befolyásolhatja a szem színét. Ez a hatás általában fokozatosan következik be.
Egy másik példa az heterokrómiára, amely akkor fordul elő, ha a szemek két különböző színűek. Ez lehet veleszületett vagy kialakulhat betegség vagy sérülés hatására. Például ha az egyik szem irisze sérül, az gyulladást okozhat, ami megváltoztathatja a szem színét.
Végül, egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a szem színét. Például a látásromlás kezelésére alkalmazott glaukóma gyógyszerek hosszabb használata esetén a szemek barnássá válhatnak.
Szia!
Nálunk a családban előfordult, hogy változik a szemünk színe, de ez több tízéves távlatokban. Keresztanyám szeme kék volt, idősebb korára eléggé láthatóan zöld lett. Nem volt betegsége.
Az én szemem sötétbarna volt, mostmár lassan nagyon sötét de inkább kék színű.
Nem foglalkoztam ezzel a dologgal, egészen addig, amíg 2 éve be nem vérzett a szemem és a szemészetre kerültem. Az orvos azt mondta, hogy változhat az írisz színe, nincs ebben semmi meglepő. Az öregedés is kiválthatja.
Amúgy, ha megnézed az íriszt, nem egy kompakt valami. Sok kis különböző szálból áll. Legalábbis úgy néz ki.
Az alapból kék színben, nálam volt egy csomó sárga szál, ettől tök barnának látszott 50 centiről is.
Már alig van benne olyan.
Logikus, hogy változhat a pigment mennyiség is, hiszen őszülünk is.
Nálam az is már 10 éve elkezdődött. 42 vok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!