Kificamodott a bokám. Szerintetek mit csináljak?
A tegnapi nap folyamán olyan 3 óra körül sikerült rosszul lépnem, amit a bokám bánt. Nagyon csúnyán kificamodott. Akkor, ott (nyilván kellemetlen volt) annyira nagyon nem fájt, sőt, rá 5 percre már emlékezni sem emlékeztem az egészre.
A ficamodást követően folyamatosan mozgásban voltam, dolgozgattam a kertben stb.
Este nyolcra leugrottam a barataimhoz, es ahogy telt az ido elkezdett egyre jobban fajni a bokam. Jelenleg hajnali fel egy van, sikerult nagyon nagy nehezsegek aran hazakerekparoznom, a bokamat betekertem hidegvizes borogatassal, es mondjuk egy 10 fokos skalan 7 fokosan faj.
Mit ajanlotok, ha a holnapi nap folyaman is ennyire fog fajni, akkor latogassam meg a haziorvosomat?
A lehető legrosszabbat tetted: nem vettél tudomást a sérülésedről, ÉS extrém megterhelted. Tavaly nyáron hasonlóan jártam. Én azért terheltem a bokám, mivel hivatalos helyre (többe is) személyesen kellett a sérülésem napján megjelennem. Eredmény: kicsit több, mint egy hónapig nem tudtam terhelni egyáltalán a lábam, és ha a húgom nem segített volna, nem tudom mi lett volna velem.
Tehát számíts rá, hogy minimum egy hónap, de néha több is lesz, mire helyrejön.
Amit tehetsz:
Flector kenőcs, vagy más diclofenacot tartalmazó gél/krém/kenőcs használata. Pihentesd a lábad, ha teheted, polcold fel, ha fekszel (ez annyit tesz, hogy egy párnát, vagy összegöngyölt takarót teszel még alá, hogy vízszintesnél még magasabban legyen egy picit.)
Jegelheted is. (Ha nincs más, akár egy zacskó fagyasztott borsó is megteszi például) Csak ne közvetlen tedd a lábadra, hanem valami vékonyabb törülközőbe tekerd pl.
Nem tudom, hogy a gyógyszertárban még kapható-e a burow oldat, ami szintén ilyen baleseteknél, a borogatáshoz szoktak alkalmazni.
Megnéztem. Igen, még kapható:
Lehetőleg NE sokat lógasd a lábad, illetve NE terheld, járkálj sokat vele. Ha mindenképp szükséges a járkálás, használj fáslit (rugalmas pólya - szintén gyógyszertárban kapható), és fásli előtt tedd rá, jól kend be a fájdalom csillapító zselével/krémmel/kenőccsel, amid van otthon. Fontos: éjszakára NE hagyd rajta a fáslit, mert a keringésnek nem tesz jót.
Ha van, használj a járáshoz botot, mankót, vagy ugrálj/szökdécselj, ha képes vagy rá, de arra is számíts, a másik lábad (az ép) így túlterhelt lesz.
Egyenlőre ennyi jutott eszembe így hirtelen.
És igen, mindenképp igényel orvost. Ha nem házit, akkor trauma sebészetet. RTG - valószínűleg - szükséges lesz.
Jobbulást!
Mielőbb baleseti (traumatológia) és a szükséges vizsgálatok megcsináltatása. A leírtak alapján nem kizárt, hogy egy szalaghúzódást vagy részleges szalagszakadást szenvedtél, aminek gyógyulási ideje legalább 1-1,5 de sokszor akár 3-4 hónapra is elnyúlhat.
Nagyban függ ez a sérülés mértékétől, a sérülés bekövetkeztét követő terhelés mértékétől, az életkorodtól és bizonyos mértékben a nemedtől is.
Mielőbbi jobbulást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!