Lehet megsérült a dobhártyám?
Viaszos füldugót szerettem volna alkalmazni, mivel a fülkürthurutom nagyon rosszul és lassan gyógyul, így minimálisra szerettem volna a huzatot venni, ami a füleimet érné. Emellett egy szobában vagyunk testvéremmel, így a zaj kiszűrése sem másodlagos dolog.
Ohropax viaszos füldugót próbáltam behelyezni, azonban nem mertem "határozott mozdulattal" lelapítani a viaszt, ahogy az fel van tűntetve a használatiutasítóban. Így próbáltam óvatosan lelapítani a viaszt, viszont, mivel semmi hangot nem szűrt kb ki, így gondoltam kiveszem és hagyom az egészet. Viszont félek, hogy túl hirtelen/gyorsan vettem ki, mert utána (lehet csak beképzelem, nem tudom) elkezdtem másképp hallani kicsit, kicsit halkabban is és megfájdut kicsit a fülem. A leírásnál azt írják a hirtelen kivétel dobhártya károsodást okozhat. Viszont nem tudom utólag milyen "Hirtelen" vettem ki, mert átlagos mozdulati sebességgel szedtem ki a viaszt, ami alig volt a 'fülemben'. Előtte is fájtak véletlenszerűen a fülkürthurut miatt, egyszer megjelent a fájás, majd elmúltak. Tegnap óta viszont kisebb szünetekkel élesebben fáj a jobb fülem, ami amúgy is problémásabbnak számított.
Fül orr gégész egy általános vizsgálattal is megállapítja, ha valami elváltozás lenne a dobhártyán/dobhártyával? Vagy külön várnom kell majd egy speciális vizsgálati módszerre, amire előjegyezne?
Nem tudom eldönteni, hogy ettől fájhat e, mert előtte is volt, hogy halkabban hallottam a jobb fülemre a megfázás után.
MR-re, ultrahangra és röntgenre is elő vagyok jegyezve, hogy kiszűrjék a fülkürthurut óta fennálló hallás elváltozást, illetve a zúgást.
Elnézést a hosszú leírásért, remélem érthetően fogalmaztam a problémával kapcsolatban.
Mennyi esélye lehet, hogy sérült a dobhártyám? Lehet ennek köze a mostani panaszokhoz? Kicsit megnyugodtam ezt olvasva egyik portálon, viszont ettől függetlenül még mindig nagyon aggaszt a füleim állapota (főleg a jobb oldalié). Lassan másfél hónapja rosszabbodnak a tünetek, majd stagnálnak. "az esetek legnagyobb részében a megrepedt vagy beszakadt dobhártya néhány hét, maximum pár hónap alatt saját magától is meggyógyul, és nem okoz maradandó károsodást. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet"
Köszönöm a segítő válaszokat előre is!
A fül-orr-gégész egy általános vizsgálatnál is látja ha elváltozás van a dobhártyán, de szerintem nem sérülhetett meg ennyitől a dobhártyád. Gondolj bele, hogy mennyien használnak füldugót, akkor nem is szabadna használni ha ilyen könnyen sérülést okozhatna. Ráadásul azt írod hogy átlagos sebességgel szedted ki és nem is volt teljesen benne a füledben, akkor meg tényleg ne aggódj emiatt.
Próbálj egy kicsit megnyugodni ezzel kapcsolatban.
Köszönöm szépen, próbálok megnyugodni és nem rá gondolni. Elvileg a fülkürthurutom és a hatalmas érettségi stressz okozza együttesen és így főleg pszichés. Sajnos kicsit hipochonder vagyok, bár erre rá lehet jönni abból is, hogy ennyire félek a füldugó óta. Máskor sokkal figyelmesebben szedem majd ki, ha használok. Köszönöm a megnyugtató szavakat, nagyon sokat jelentenek!
Próbálok meditálni és tudatalattival gyógyulni és elterelni a gondolataimat, mindenkinek jó egészséget és köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!