Gyulladt sebre mit tegyek?
Lehorzsoltam a térdemet, van rajta egy kisebb seb, de most begyulladt, tiszta genny, és nagyon csúnya, fáj is. Mit tegyek rá? Mivel kenjem be?
Háziorvos nincs, vagyis be kell jelentkezni, ő meg kb egy hét múlvàra ad időpontot, kórház sincs, lehetetlen bejutni, meg jelenleg ilyen "aprósággal" sem látnak. Házi gyógyír kell, de minél hamarabb.
Olvastam, hogy a paradicsom segít, azt tehetek rá? Emlékeim szerint gyerekként is kezelték a gyulladt sebemet azzal, és utána jobb lett. Ha ráteszem fájni fog? Esetleg más megoldás?
Betadin, Bepanthen Plus? Semmi nincs otthon? Ügyeletes gyógyszertár, vagy reggel elmenni?
Én biztos nem tennék rá paradicsomot.
A paradicsom valóban összehúzza a gennyet, de inkább furunkulus-karbunkulusnál hasznos. Ha a sebre tennéd nem fájna, hanem csípne egy ideig, a benne lévő savak miatt, de használhatna.
HA van otthon hidrogén peroxidod sebfertőtlenítésre a patikából, az jó lehet, kipezsgeti belőle a trutymót, és utána Betadinos ecsetelés. Ha nem akarod, hogy beleragadjon a sebbe a fedőkötés, akkor használj hozzá - felvágva - női tisztasági betétet, illetve ennek kicsit vastagabb verziója is lehet. EZ NEM RAGAD BELE A SEBBE, és tökéletesen ellátja a funkciót, ami kell.
Ha nincs otthon bőrbarát ragtapaszod, ami rögzítené a kötést, akkor helyette használhatsz szigszalagot is. Nem bántja a bőrt, és a funkciója ugyanaz.
Kipróbált - magamon, családban - módszerek, anélkül nem is ajánlanám.
((És mielőtt bárki lehülyézne, igen, van 30+ év eü. tapasztalatom. Köszi.))
Kamilla teával kicsit mosd át.
Ahogy itt javasolták, szabad levegő. Én soha nem kötöm, kötöttem be a sebeimet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!