Mennyi idő körülbelül mire meggyógyul/rá tudok állni?
Kb másfél hete csütörtökön elsodort egy autó a zebrán, a kerékkel átment a jobb lábamon. Eltört a nagylábujjam, illetve a kisujjam két helyen is. A nagylábujjam melletti ujjam valahogy kifelé kandikált a cipőmből felfelé, ezért a talpamon talán elszakadhatott valami ín vagy szalag, de elég duzzadt és lila még mindig. A lábközépcsontom is megrepedt.
Sajnos a kórházi ellátásról inkább nem beszélnék, ott a végén csak annyit mondtak, hogy két hét múlva is fájni fog, ezért gondoltam megpróbálok inkább itt kérdezősködni. Esetleg nem tudja valaki mennyi idő ennek a gyógyulása, illetve hogy kontrollra vissza kell -e mennem, és ha igen, akkor kb mennyi idő után?
Továbbá még elég nehezen mozog a lábfejem, próbálgatok közbe ráállni több-kevesebb sikerrel. Mikorra várható hogy valamennyire tudok rajta botorkálni? Pénteken be kell mennem a rendőrségre, egyenlőre mankóval közlekedek a lakáson belül, de nagyon szerencsétlennek érzem magam vele. :)
Bocsi hogy hosszúra sikeredett, de előre is köszönet annak aki segíten tud egy picit is.
Sajnos ezt így nem lehet megmondani, ugyanis te se tudod, hogy pontosan mennyire sérültél meg. Említetted pl a szalag szakadást, az mondjuk nem mindegy, hogy valóban van, részleges, vagy teljes, kell-e műteni, vagy csak megnyúlt.
A törés magában 3-4 hét, mire meggyógyul, ha komplikáció mentesen megy minden, de utána is fáj még egy darabig a csontvarr miatt. Nekem fél év volt, mire a mutatóujjam teljesen rendbe jött, de nekem közvetlenül az ízület mellett tört le egy darab. Borda törésnél simán csináltam mindent, de ott is sokáig ki lehetett tapintani a korábban emlegetett csontvarrt.
Az izom és ínszakadás kellemetlenebb móka. Ha teljes, akkor ugye műtik, de úgy hamarabb múlik, míg a részleges szakadás nagyon lassan jön rendbe (ahhoz is volt szerencsém sajnos, bár nem ín, hanem izom szakadásom volt).
3-4 hétig semmit nem erőltetnék a helyedben, ne próbálj ráállni, se semmi. Remélem begipszeltek, azt hetente érdemes cserélni, így mindenképpen vissza kell menned. Ha már nem kell gipsz, kötés, akkor elkezdheted mozgatni, youtube-on keress rehabilitációs tornákat, mert ha egyből rendesen használod, az nagyon kellemetlen lesz, és elnyújthatja a gyógyulást.
Kitartást, sajnos az ilyen sérülések lassan gyógyulnak.
Húú köszi szépen!! :)
Nem gipszeltek semmit egyáltalán, még csak le sem fertőtlenítették/mosták róla a vért.
Miután kitoltak kérdeztem az egyik nővért hogy kitolna -e valaki a bejáratig, mert ott vár a barátom. Azt mondta álljak fel és sétáljak ki, mondtam neki hogy de hát kb 1 órája ment át egy kocsi a lábamon. A válasz az volt hogy semmi baj, húzzam vissza rá a cipőm és sétáljak ki. :D Úgyhogy mezitláb battyogtam ki
Jesszus, ne már. Nagyon sajnálom :( Tény, hogy jelenleg a covid miatt maxosan le vannak terhelve az orvosok, de ez akkor is borzalmas. Mondjuk anno nekem sem adtak semmit a részleges szakadásra, mert "rá tud állni, akkor nem vészes". Én meg néztem, hogy oké, de van egy horpadás a vádlimon, ami további hirtelen terhelésre elszakadhat (pl egy erősebb fékezés tömegközlekedésen, vagy csak egy rossz lépés a lépcsőn). Kb egy év telt el, mire rendesen edzeni is tudtam, de a mai napig van, hogy kímélem, mert rettegek, hogy megint elszakadhat.
Egyébként vannak egészségügyi segédeszközös szakboltok, esetleg ott megnézhetnéd, hogy van-e olyan támogató eszköz, ami picit fixálja a lábadat (állítható műanyag sín pl, de csak a hasamra ütöttem ezzel, szóval lehet más eszköz alkalmasabb rá).
Lábujj törést mondjuk tényleg nem mindig gipszelnek, de ha több ujjad tört, több helyen, akkor már illene legalább valami sínt tenni a lábfejedre, mert elmozdulhat...
Hát basszus, tényleg sajnálom. Pihentesd sokat, esetleg szedj kalciumot, magnéziumot, glükozamint, ezek támogatják a csont forradást. Egy szűk hónapig lehetőleg ne nagyon állj rá merevítés nélkül.
Húha te jó ég, akkor te is ilyen kis szerencsecsomag vagy! :O :D
Igen amúgy sajnos egyre ritkábbak a kedves orvosok. :( Kontrollra majd én is szerintem inkább magánba megyek vissza.. :S
Nagyon szépen köszönöm a válaszaidat, tényleg sokat segítettél!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!