Ólommérgezés milyen gyorsan okoz halált?
Lehet, hogy alapvetően az elképzelés is rossz, de azért kifejtem:
Tegyük fel, hogy valakit meglőnek, és a golyó a testében marad. A sérülése begyógyul, és nincs rá mód, hogy kivegyék belőle. (Mondjuk olyan helyen van, hogy veszélyes, vagy csak fél a műtéttől, a lényeg az, hogy együtt kell vele élnie.) Ugyebár, ha a szervezet hosszútávra ólommal kerül kapcsolatba, mérgezést, bénulást, de akár halált is okozhat. Tehát a kérdésem az lenne, hogy egy testben maradt golyó okozhat-e manapság halált, és ha igen, akkor mennyi idő után? Azért írtam úgy, hogy manapság, mert több oldalon is írják, hogy vannak esetek, amikor azt mondják, hogy inkább maradjon a szervezetben, mert több kárt okozhat az eltávolítása, mint hasznot. A háborús időkben viszont gyakori volt, hogy emiatt halt meg valaki, mert az ólom lassan tönkretette a szervezetét. Ilyen esetekben akkor az illető korai halálra van ítélve, vagy ugyanúgy eléri egészségesen az átlagéletkort? Esetleg ez a kortól(mármint a történelmi kortól, hogy 1900-as vagy 2000-res évek) és így a golyótól is függ? Nem vagyok sem orvos, sem fegyverszakértő, ezért kérnék segítséget. Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Csak a sportlövészetre szánt lőszerek vannak sima ólomból ma már
A mai katonai lőszerek már a második világháború óta már fémlköpennyel vannak bevonva, ha szerencsés az illettő akkor a lőszer egy darabban benne marad
De ha nem szerencsés akkor széttörik a lőszer és akkor jöhet szóba jelentős ólommérgezés
Nem vagyok orvos nem tudom meddig lehet igy élni, de sokan éltek meg magas életkort úgy, hogy repesztalálatot kaptak a háborúban és életük végéig bennük maradt a repesz egy darabja
Melyik háborús időkre gondolsz?
Ma már gyakorlatilag csak a vadászatra használt sörétesben van tiszta ólom.
Nincs mit.
Ma már "amcsiban", (főleg a zűrös környékeken) elég sokan élnek golyóval/golyókkal a testükben.
Nesze neked szabad fegyvertartás.
De akkoriban (WW 1-2) még tényleg elég gyakori volt az ólom mérgezés.
Hát az mindenképpen elgondolkodtató, ha olyan irányban fejlesztették, hogy attól túlélhetik olyanok, akik korábban nem. Végül is romlott a hatékonysága, márpedig ha így hagyták, akkor ez szándékos.
Egyébként van más hasonló paradoxonra is példa a hadviselésben, bizonyos - főleg biológia vagy kémiai - fegyverek tiltottak(?). Érted: a cél megölni a másikat, de amíg ez golyószóróval nem probléma, addig ideggázzal az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!