Miért vannak a menstruációs véremben fehér nyúlványok vagy ilyen szövethez hasonlító darabok?
Biztos vagy benne, hogy normális? A hatalmas fájdalmakat mindkét nődokinak említettem, azt mondták, hogy van akiknek sokkal rosszabb a menzesz, van akinek egyáltalán nem fáj a hasa.
Angolul viszont elég súlyosnak írja le, ha ilyen leválik. De mivel én rendszeresen járok nődokihoz, nem hinném, hogy komoly problémám van. Csak most mégis elbizonytalanodtam.
Hát nekem mindig is voltak benne szövetdarabok, sokszor elég nagyok is, bár fehér nyúlványok nem. Említetted ezt a dokinak?
A fájdalommal együtt tudok érezni, nekem is nagyon fájt, hánytam, szédültem stb. amíg nem szedtem fogamzásgátlót. Azóta már csak annyira fáj hogy fel is bírok állni.
Igen, normális, és mindenkinél távozik ilyen, csak nem mindenkinél látványos.
Nem hiszem, hogy külön nevét kellene neki adni, én egyszerűen menstruációnak hívom.
Ahhoz, hogy fogamzóképes legyél, nem csak vér kell, a méhnyálkahártya is megvastagszik, így ennek is távoznia kell valahol.
Valószínűleg teljesen egészséges vagy, nyugi.
Hát durva, de én még lassan végzős nőgyógyász szakorvos jelöltként sem hallottam erről a kórképről, de most ennek örömére utánanéztem. Hát mindig tanul vmit az ember:)
Amit viszont a tudományos cikkekből sikerült kiszűrnöm:
ennél a kórképnél az egész, deciduaszerű nyálkahártya 1. EGYBEN, vagy legalábbis tényleg extrém méretű darabokban válik le. [link]
Ha néhány fehér szálszerű anyag van a menstruációdban, az simán belefér a normál kategóriába, hiszen a menzesz nem csak vérből áll, hanem a méhnyálkahártya levált darabjaiból is.
2. Minden esetben hormonszedéshez, annak abbahagyásához vagy terhességhez (vetélés/méhen kívüli terhesség) köthető a megjelenése. Az egyik cikkben a hölgy fogamzásgátló tablettát szedett, a másiknál gesztagén tartalmú fogamzásgátló injekciót kapott előtte, a harmadiknál inkomplett vetélés volt.
3. Ez nem egy visszatérő betegség, hogy minden hónapban így jár a szerencsétlen, hanem általában egy egyszeri eset és hosszútávon ártalmatlan.
"The membranous dysmenorrhea has a good prognosis, a low
rate of recurrence and does not seem to be associated with negative
consequences in a long-term."
Arról nem is beszélve, hogy nem tűnik túl gyakorinak a kórkép, nekem speciel még egyet sem sikerült látnom. Ami persze nem jelenti azt, hogy ilyen nincs is, csak tényleg nem egy mindennapos történet:D
Szóval nem gondolnám, hogy a leírtak alapján nálad ez lenne a helyzet, mert gyakorlatilag semmi sem stimmel az erős fájdalom kívül.
Az erős, kifejezett görcsökkel járó vérzést pedig -annak ellenére, hogy az elvégzett vizsgálatokkal nem találtak semmit okozhatja akár endometriosis vagy adenomyosis. Az előbbinél jellemzően UH vizsgálattal csak akkor látszik valami, ha a petefészekben cisztát okoz, egyébként a hashártyán lévő endometriotikus plakkok nem, az csak laparoszkópiával diagnosztizálható. Az adenomyosisnak vannak UH jelei, de azért nem annyira kifejezett, hogy minden esetben észrevegyék.
Ha régóta jellemző ez a fajta fájdalom a vérzés alatt, akkor lehet, hogy érdemes emiatt bevállalni egy laparoszkópiát, mivel ha nem találnak semmit, akkor azért nem olyan nagy megterhelés, ha meg tényleg endometriózisod van, akkor lehetne kezelni és nem fájna ennyire a hasad.
A másik dolog, hogy szerintem érdemes lenne átnézni, hogy miért is nem szedhetsz fogamzásgátlót, illetve ha valóban nem, akkor is van pár lehetőség, ami jellemzően akkor is alkalmazható, mikor kombinált OC nem (pl. hormontartalmú spirál), ami igen csak jó hatással lehetne a panaszaidra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!