Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Tampon vagy betét?

Tampon vagy betét?

Figyelt kérdés
Eddig mindig betétet használtam az első menstruációm óta. Már nagyon megutáltam, egyszerűen kényelmetlenül érzem magam vele. Zavar, hogy érzem ahogy folyik, hiába cserélek folyamatosan, hiába tisztálkodok normálisan, akkor is van egy szaga. Tampont szeretnék használni, már próbáltam a felhelyezésével se volt gond. A probléma az, hogy Anya nem engedi, mert volt már vele egy saját kellemetlen élménye + tampon ellenes. Elsusolni előtte nem tudnám, hogy azt használok és nem betétet. Hogy tudnám ezt vele megbeszélni? Anyukák, Te melyik mellett álltok, illetve a lányaitoknak melyiket ajánlottátok? A válaszokat előre is köszönöm. :)

2019. máj. 25. 11:01
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Én betétet használok, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Próbáltam a tampont is, de nem igazán jött be, a betétet sokkal egyszerűbb használni. Az a baj, h sokan nem tudják normálisan használni, ezért tartják rossz, útálatos dolognak. Először is, meg kell találni a legmegfelelőbb betétet. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más és más a legjobb. Hány féle betétet próbáltál? Én kb az összeset kipróbáltam, és azt hordom, ami a legjobban bevált. Majd amikor kiderült melyik a legjobb, elkezdtem figyelmesen használni, h mi miért történik, h tudok kivédeni dolgokat stb. Jó, nyilván ez nem megy egyik napról a másikra, de ha elég figyelmes vagy, elkezded kiismerni a tested, a ciklusod, sokkal könnyebb lesz az egész. Ami még nagyon fontos: sose idő, vagy mennyiség után cserélj, mindig érzés alapján, én úgy szoktam, ha már kezd kellemetlenné válni odabent a dolog, tök mindegy mennyi férne még bele, kicserélem. Így nem ücsörgök feleslegesen a vérembe, azert mert valamennyi még férne a betétre, valamint nem lesz zavaróan erős szaga (valamennyi mindig van, még tamponnál is, sokan azt hiszik nem lehet megérezni, pedig de). Most nyilván nem fogom részletezni a dolgot, hiszen valószínűleg tök máshogy van az én vérzésem, mint a tied, ezért ami az én esetemben működik, az lehet, h nálad nem. Vagy éppen ki tudja. Amúgy a magam részéről én sem preferálom a tampont, de nyilván mindenki azt használ ami a legjobb neki, ezt mindenki maga dönti el, én biztos nem ajánlanám senkinek több ok miatt sem, de ezt inkább hagyjuk, mert nem akarok vitát! Ha esetleg erdekel, szólj és leírom.

Nekem még nincs kislányom, de ha egyszer majd lesz azzal kezdem majd, h megtanítom normálisan betétet használni, veszek neki jópár fajtát, próbálgassa őket, elmondom neki a saját tapasztalataimat, praktikáimat. Ápolnám a kis lelkét, h minél kevésbé erezze tehernek a vérzést, elmagyaráznám neki, h ez nem egy rossz dolog, így működik a szervezete, és arra kell törekedni, h minél könnyebben túl legyen azokon a napokon, h ha tetszik, ha nem ez a női lét vele járója, ami sok-sok évig (évtizedig) végigkiséri az életét, ha tetszik, ha nem szóval meg kell próbálni a legtöbbet kihozni belőle. Nyilván, a tampont is kipróbálhatja, ha szeretné, viszont azt csak azután, ha már nagyjából beállt neki a ciuklusa. Addig amíg nem, addig betétezzen csak, azzal azért jobban nyomon lehet követni a vérzést (h mennyire vérzik, melyek az erősebb gyengébb napok, milyen az állaga, mikor darabosabb, mikor folyékonyabb stb) aztán, ha ezekkel már tisztában van, kipróbálhatja a tampont, ha akarja, viszont nem 0-24-ben. Mármint használjon tampont pl napközben, de otthonra vagy éjszakára inkább betétet hordjon, h akkor jobban tisztulni tudjon a hüvely. Nyilván elmondok neki mindent amit tudok, és bízom abban, h magától is belátja, h nem akarok neki rosszat, azt akarom, h ne legyen rá rossz hatással a havija.

Fontos, h ne kezeljük tabuként a dolgot (ahogy még ma is nagyon sokan kezelik), es bármiről tudjunk beszélni ami felmerül, ami szerintem nagyon sokat számít, mert pl ezekre a dolgokra mind magamtól kellett rájönnöm, anyukámmal nem igazán beszéltünk erről. A suliban volt ugyan felvilágosítás, de az inkább biológiai szempontból közelítette meg a dolgot, lélektaniból nem. Pedig azért 10-en pár eves kislányoknak ezt nem olyan egyszerű feldolgozni, mert pont az a kor, amikor kb minden megváltozik rajtuk kívül-belül, teljesen össze vannak zavarodva, keresik a helyüket a világban, és mindezek tetejébe, még vérezni is elkezdenek havonta.... Hát, nem volt egyszerű feldolgozni...

Persze így könnyű okosnak lenni, aztán meg úgy is minden akkor dől majd el, amikor majd ténylegesen oda jutunk, h lesz gyermekem, aki kislány, és abba a korba lép amikor elkezdődnek ezek a dolgok nála.

Hát, nagyjából ennyi, remélem valamennyit azért tudtam segíteni. És ne aggódj, majd alakulnak a dolgok! Addig is kitartás, és sok-sok türelem!

2019. jún. 8. 08:17
 12/13 anonim ***** válasza:
Nekem ötödikes koromban jött meg, kb 5. alkalom után már használtam mini tampont viszont úgy, hogy van alatta betét, mert nekem elég erős a vérzésem, így semmiképp nem áztam át. Az én anyukám sem szerette volna, de megbeszéltem vele, hogy szaga van és mindig olyan érzésem volt mintha ,, tocsognék a vérben’’ és ez nekem nagyon rossz, és ezt elfogadta. Azóta már eggyel nagyobb méretűt használok. Szerintem ha teszel alá betétet nem fogja észrevenni semmiképp sem, de mondd neki el, hogy mi a problémád a betéthasználattal, így a legkorrektebb. Nekem azóta sokkal komfortosabb és kevesebb bajom is van a dologgal. 15/l
2019. júl. 4. 14:13
 13/13 anonim ***** válasza:
Ja és még annyit tennék hozzá, hogy nagyon fontos, hogy időben kicseréld, csak akkor nem fog gondot okozni. Előző vagyok
2019. júl. 4. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!