Milyen élelmiszerek segítik a vas felszívódását?
Egy csomó van, ami nehezíti, főleg a tejesek. De pl. a "sztárolt" spenótban vagy sóskában (most hirtelen nem tudom, melyikben) is hiába van sok vas, egyrészt a növényekben lévő vas kevésbé szívódik fel, másrészt meg a spenótban/sóskában van oxálsav, ami gátló hatást fejt ki.
Szóval a legjobb út, ha étkezésektől távol veszed be a vastablettát - vagy reggel, éhgyomorra, ha ébredés után csak jó soká szoktál enni; vagy este, elalvás előtt, ha akkor telik el több idő az utolsó étkezés óta. Legalább 2-3 óra lenne az igazi.
És C-vitaminnal együtt vedd be, mert az segíti a felszívódást.
Jó vasforrások: máj, vér, vörös húsok. Ezekben a vason kívül van sok vitamin és egyebek, amik segítik a felszívódást, hozzájuk C-vitaminban dús zöldségeket egyél (pl. paprika), ami szintén fontos.
Gátolják: gabonafélék, egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya, felborult bélflóra (egészségtelen táplálkozás, egyes gyógyszerek, antibiotikumok, alkohol, túlzott stressz miatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!