Olyanok válaszait várom akik jártasak ebben.3 hónapja voltam endokrinologusnál ezzel a vér eredménnyel TSH 0,5 T4 12,4 T3 5,8 Erre kaptam Letrox 50 napi 1 szemet.27 én kell visszamennen. A mai eredmény rosszabb mint a múltkori? Romlott gyógyszerrel?
A mai kontroll eredmény
TSH 0,11
T4 18.59
T3 5.42
Inzulin 7,8
Inzulin 120 perc: 27,4
Glukóz 6,4
Glukóz 120 perc 5,8
Hónapokba telik mire be tudja a doki állítani, van akinek évekbe..
Nálad van még IR-is, azt tudod?
Én speciel nem értem, miért kaptál Letroxot erre, ami pajzsmirigyhormon, alulműködésre szokták adni. Ehhez képest neked a TSH-d inkább túlműködésre utal. Ld. [link]
Lelkiismeretes endokrinológus amúgy sem ad hormont, mielőtt nem végeztet el egy kiegészítő, bővebb pm hormonvizsgálatot, amiben szerepelnek egyéb értékek is, pl. antiTPO, anti-tireoglobulin, amik megmutatják, van-e esetleg autoimmun eredetű gyulladás a pajzsmirigyedben, vagy rT3, mert az általános T3, T4 értékek nem elég informatívak az aktív pmhormon tényleges mennyiségét illetően.
Én ezek alapján másik endokrinológust javasolnék neked.
Jesszusom... :(((
Csatlakozom az előttem szólóhoz: cseréld le az endokrinológust, aki a leírtak alapján egy szakbarbárnak tűnik nekem...
És AZONNAL hagyd abba a hormontablettát, ha nem akarsz túlműködéses tünetektől szenvedni. Már holnap reggel se vedd be.
Bár vannak, akik azt mondják, hogy nem szabad hirtelen leállni vele, hanem egy-két hétig csökkentett adagot szedni, mondjuk, a felét.
Én nem vagyok orvos, viszont én is teljesen feleslegesen szedtem 8 hónapon át napi 50 mg-ot (Eutyrox és Letrox felváltva, de tök mindegy, ugyanaz a hatóanyaguk: szintetikus T4 hormon.)
Az a tök doki egy szimpla uh és egy enyhén magas TSH alapján írta fel, a többi hormont nem nézette meg. :(
És először csak pár napot kihagytam 7 és fél hónap után, gasztroenterológus tanácsára, aki kapásból elkezdte sorolni a túlműködéses tüneteimet; aztán pár napot megint szedtem, de mivel megint rosszul lettem, ezért végleg abbahagytam, "önkényesen". Ennek most már fél éve, és köszönöm szépen, rendben vannak a hormonjaim, amiknek a mérését (plusz antiTPO-t) privátban fizetem 3 havonta, mert a TB-s rendszerben erre nincs mód.
Megpróbálom elmagyarázni:
A leleteden láthatod a referenciatartományokat. Ez az egyes laborokban némileg eltérhet. Nálunk így vannak:
TSH: 0,400 - 4,000
Szabad T4: 7,75 - 15,21
Szabad T3: 3,80 - 6,00
Ha ezzel összehasonlítod az első mérésedet, azt láthatod, hogy a két pm-hormon a normál tartomány felső felében/harmadában van. Ez pedig nemhogy "jó", hanem a LEGJOBB, azaz az OPTIMÁLIS szint.
A TSH-d pedig (ami egy stimuláló hormon) épphogy az alsó határ felett van. És - meglepetés - ez is az OPTIMÁLIS állapot. Ennél jobb nem is lehetne.
És erre írt fel neked az a vadbarom "orvos" Letroxot???
Mi alapján???
Esetleg még ultrahangot tudok elképzelni, hogy szubklinikus állapotnak felel meg az uh-kép, de a labor nem erre utal.
Szóval, szedette veled a napi 50 mg Letroxot 3 hónapon át. (Ami, ugye emlékszel, T4 hormon...)
És mi lett az eredmény? Nem meglepő módon a T4-szinted megemelkedett. Méghozzá nagyon durván, a felső határérték felett kb. 20%-kal. :(
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy legalább a T3-ad nem nőtt. Van egy pici csökkenés, ami még szintén az optimális állapot.
És tudod, miért nem nőtt a T3? Mert a szervezet okos, tudja, mennyire van szüksége. A T3-at ugyanis a T4-ből alakítja át; és hiába túl sok a T4-ed most már, egyszerűen nincs szükség ennyire, csak a megfelelő mennyiség alakul át T3-má.
Egyelőre legalábbis... Ugyanis idővel el lehet rontani a szervezet "okosságát" - ha megszokja, hogy folyamatosan kívülről jön a hormon, akkor kevesebbet fog termelni saját magától; mert - megintcsak - TUDJA, hogy mennyit kell...
A TSH-hormon szerepe pont az, hogy ennek a mennyiségét növeli vagy csökkenti az agy annak megfelelően, hogy kell-e stimulálni a pm-hormonok termelését. Ha nem kell, akkor normál szint. Ha növelni kell, akkor a TSH-szint megnő. Ha csökkenteni kell, akkor a TSH-szint lecsökken.
A te jelenlegi TSH-értéked szintén azt mutatja, hogy a szervezeted ordít, hogy "nem kell több T4, már így is túl sok van!" - Láthatod, hogy az alsó határ ALATT vagy már. :(
Szóval függeszd fel azt a vackot, mert láthatóan NEGATÍV hatása lett.
A "dokihoz" meg vissza se menj soha, max. azért, hogy ráborítsd az asztalt...
(Én sem mentem vissza azóta Dr. Konrádyhoz, az állítólag jónevű "tanár úrhoz", és nem is fogok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!