Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Hogy lehet kideriteni ezt?

Hogy lehet kideriteni ezt?

Figyelt kérdés

Hogy a szorongasom, panikolasom (tok ertelmetlen dolgokon, es nem minden alkalommal) nem e a pajzsmirigyem hibaja? Autoimmun gyulladas van benne, de a verkep szerint, legalabbis endokrinologus elmondasa alapjan, nem kell gyogyszer, nem a pajzsmirigyem miatt panikolok. De hat olyan trivialis dolgokon panikolok ha ramtor a szorongasos epizod, hogy az hihetetlen. Kihez fordulhatnek?

20/L

2018. aug. 1. 15:44
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

6. vagyok

A Hashimoto kezdeti állapotában (ez az ún. szubklinikus szint, és több hónapig vagy évig is tarthat) még nem szokott gond lenni a pm-hormonokkal. Viszont az antiTPO emelkedett szintje jelzi, hogy ez a betegség már jelen van a szervezetben.

Az aTPO-t azért nem szokták rendszeresen ellenőrizni, mert úgy tartják, hogy felesleges, mert úgysem változik. De azt hiszem, ezt már írtam.

A folyamat úgy néz ki, mint minden autoimmun betegségnél, hogy a szervezet tévesen azonosít idegennek/"ellenségnek" egy saját szövetet vagy egy amúgy tök ártalmatlan kaját. Ezért az immunsejtek elkezdik támadni ezeket a "betolakodókat". Jelen esetben a pajzsmirigyszövetet támadják, így az fokozatosan pusztulni kezd.

Egy ideig még nincs gond, mert csak kevés szövet semmisül meg, így a maradék még tud elegendő hormont termelni. Ezért van az, hogy a pm-hormonok szintje még a normál tartományon belül van egy jó ideig, akár több évig is. De mivel egyre kevesebb lesz a pm-szövet, így a termelt hormonok szintje is egyre alacsonyabb, és egyszercsak a normál szint alá esik. Ekkor szoktak elkezdeni gyógyszert adni, tehát a kieső hormonok pótlására. Ebből evidensen egyre nagyobb dózis szükséges az évek során, mivel idő közben a pm-szövet pusztulása folytatódik - egészen a teljes pusztulásig. :(

Tehát ha nem teszünk semmit az autoimmun folyamat visszafordítása érdekében, akkor a következmény, azaz a szövetpusztulás és a hormonszint csökkenése elkerülhetetlen.

De lehet tenni szerencsére, így minimum lassul a szövetpusztulás, szerencsés esetben pedig az ellenanyagok szintjét is vissza lehet tornázni a normális tartományba.

Olvasd el még egyszer, amiket írtam, és olvasgasd az ajánlott oldalakat, és kezdd el szedni, amiket ajánlottam, és menj laborba, méress aTPO-t. Vedd komolyan, mert minél előbb kezded, annál gyorsabban tudsz eredményt elérni.

Az, hogy az antidepresszáns hiábavaló lenne-e, jó kérdés. Lehet, hogy hatna - csakhogy ezek a szerek komoly függőséget alakítanak ki, ill. elég sok mellékhatásuk lehet. Szóval jobb lenne nem rászokni. És simán lehet az is, hogy nem hat - ilyenkor próbálkozni szoktak különböző más gyógyszerekkel.

Én régebben eléggé gyógyszerpárti voltam, de ez már megváltozott. Én azt javasolnám, hogy próbáld ki, hogy egy hónapig még nem szedsz bogyót, csak a táplálékkiegészítőket (B, D, magnézium, Omega3, szelén, E, C); ill. gyógynövényes készítményeket is kipróbálhatsz, ha gondolod.

Ha lesz javulás, akkor jó. Ha nem, akkor még mindig elkezdheted a bogyót.

Az organikus szelén egyébként nem csak az aTPO-szintet csökkenti, hanem segít a T4 hormon T3-má alakulásában is; szóval emelkedni fog ezek szintje, és lehet, hogy ettől is megszűnnek a tünetek, vagy legalábbis javulnak valamelyest. Tehát így a tüneteket kiváltó két okot is kezelsz egyszerre, ez dupla esély.

2018. aug. 4. 01:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!