Normális dolog lenne ez a menstruációnál?
Én 46 éves vagyok, és nem csökkent a korral a menstruációm. Ha az orvosok szerint minden ok, akkor nem kell aggódnod. Akkor neked ilyen. Én évek alatt sokszor vettem észre, hogy mindig változik valami menstruáció alatt.
Volt olyan év amikor 3 napig volt meg. Volt, hogy 6 napig. Volt olyan év amikor majd leszakadt a derekam így tudtam, hogy másnap megfog jönni. Volt olyan amikor semmit nem éreztem. Jelenleg mellfeszülés, bekeményedés, és mellfájdalom van.
Nekem nagyjából ugyanúgy alakult a 30-as éveim elején, ahogy leírtad. Akkor nem vizsgáltak pm-re, csak pár évvel később, nekem is enyhe alulműködés lett a diagnózis, ráadásul az autoimmun hátterű.
A két doki közül a nőgyógyászod az okosabb: hiába 4,5 jelenleg a felső határ, bizony az újabb kutatások szerint 2,5 a max.
A T3 és a T4 pedig akkor optimális, ha a felső félben/harmadban vannak.
Nagyon enyhe alulműködésre még valóban nem szoktak gyógyszert írni, vagy csak minimális adagot.
Ami viszont fontos lenne: megtudni, hogy mi okozza. Lehet jódhiány, szelénhiány, vagy a már említett autoimmun betegség. Kérdezd meg mielőbb a nőgyógyászodat (akár telefonon is, úgy gyorsabb), hogy ezekre ő tud-e beutalót adni a laborba (jódszint, szelénszint, és antiTPO - ez utóbbi egy ellenanyag, ez mutatja, hogy van-e autoimmun gyulladás). Nem tartom valószínűnek egyébként, inkább az endokrinológusok foglalkoznak ezzel - de közülük is csak kevés az igazán lelkiismeretes (mert a vizsgálatok meg drágák, pl. a jódszint 22 ezer körül van).
Szóval ha a nőgyógyász nemet mond, én inkább maszekban méretnék egy aTPO-t (az nálunk "csak" 2000 Ft), mert ha az magas, akkor teljesen más a felállás, mint egy sima alulműködésnél.
Úgyhogy szerintem ezt rendezd le mielőbb. Ha tényleg magas lesz, írj nyugodtan, megpróbálok segíteni.
A jelenlegi állapotodhoz pedig: kezdj el organikus szelént szedni (azaz szeleno-metionint), napi 200 mcg-ot - ez segíti a pm-működést (konkrétan a T4 hormon T3-má alakulását). 400-as E-vitaminnal és tetszőleges mennyiségű C-vitaminnal EGYÜTT vedd be, mert ezek segítik a szelén felszívódását.
És kezdj el sportolni valamit, a mozgás szintén emeli a T3 hormonok szintjét.
Ja, és nekem is csökkent a mennyiség (azóta is kb. folyamatosan), meg az időtartam is (most már csak 3 nap szokott lenni); ill. a ciklus pedig lerövidült, ami szintén hormonális, és elég gyakori (ezt egy védőnőtől tudom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!