Mi leggyakoribb, legvaloszinubb oka a durva hajhullasnak?
29 eves fiatal,egeszseges no vagyok.2 eve kezdett hullani a hajam erosebben.mostmar itt-ott szinte kopasz vagyok.teljesen kilatszik a fejborom,foleg a fejem tetejen.
3 gyermekem van,a legkisebb 26 honapos.
1 eve voltam utoljara teljes verkepet nezetni de minden ertekem rendben volt.
Milyen orvoshoz erdemes fordulni ezzel a problemaval?
Tapasztalatok is johetnek.visszafordithato ez?nagyom rosszul erzem mar magam a boromben.egyaltalan nem tudom kibontva hordani a hajam :( (itthon gyakran van kibontva,es ha ossze is kotom nem szorosan es nem mindig ugyan ott)
Koszom a valaszokat.
Haziorvoshoz menjek?
Pajzsmirigy problemanak vannak mas tunetei is?
Házi orvoshoz is mehetsz, de ezzel az endokrinológián foglalkoznak.
Általában vannak egyéb tünetei is ezek attól függnek túlműkődés vagy alulműkődés.
Itt írnak róla: [link]
Én azt javaslom, hogy párhuzamosan kezdd meg a vizsgálatokat, hogy hamarabb kiderüljön, mi a gond.
Tehát
1. Kezdj el vastablettát szedni - C-vitaminnal egyszerre vedd be, és étkezésektől minél távolabb.
Bajod nem lesz tőle semmiképp, nagyon kevés embernek van olyan magas vasszintje, hogy a pluszbevitellel már túl sok lenne.
2. Menj el fogorvoshoz ellenőrzésre, góckutatásra.
3. Endokrinológushoz csak beutalóval lehet menni, ahhoz meg "ok" kell. Szóval első körben a házi orvost keresd fel, és kérj egy teljes vérképet. (Évente egyszer amúgy is ajánlott.) Plusz kérj vasat és TSH-t.
Utóbbit tekintik jelenleg a pajzsmirigy-problémák "meghatározó markerének", holott már több éves kutatások állnak rendelkezésre, amelyek bizonyítják, hogy normál TSH mellett is lehet alulműködés, méghozzá az autoimmun eredetű. Ennek a speciális markerét viszont csak akkor szokták nézni a mai orvosi gyakorlat szerint, ha a TSH túl magas. Az pedig sokszor csak több év múlva emelkedik meg a betegség kialakulásától számítva.
Tehát ha a TSH-d referenciatartományon belül lesz, és addigra sem a fogorvos nem talál semmit, sem a vas nem válik be, akkor célszerű magánúton megnézetni az autoimmun pm-alulműködés markerét (antiTPO a neve, ez egy ellenanyag amúgy).
A tünetekről pedig: az autoimmun eredetű pm-alulműködés esetén (Hashimoto thyreoditis a neve) alul- és túlműködéses tünetek is lehetnek felváltva, de akár egy időben is. Ennek hosszú a magyarázata, egyelőre nem írom le, csak ha esetleg kiderül, hogy nálad is ez a probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!