Valaki elmagyarazna nekem, hogy hogy kell szamolni a menstruacios ciklust, meg mi 28 napos, meg ilyenek?
Kimásoltam a lényeget a Wikipédia megfelelő szócikkéből.
.
A menstruáció a méhnyálkahártya havonta (átlagosan 28 naponként, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutat, így gyakorlatilag 25-33 naponként) történő lelökődését és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti. A teljesen szabályos ciklussorozat szinte nem is fordul elő, felnőtt nőknél is megesik, hogy előbb jön, esetleg akár 2 hét csúszással is. Ha huzamosabb ideig elmarad, és a nő nemi életet él, akkor nem árt a terhességre is gyanakodni. A tinédzsereknél a ciklus még meglehetősen ingadozó lehet, csak kb. 18-19 éves korban vesz fel egy viszonylagos állandóságot.
Az elsőt még azzal egészíteném ki, hogy a ciklus első napja a menstruáció első napja. Onnan számolva. Átlagosan 28 nap a ciklus, a 29 jön meg újra.
De nem mindenkinek áll be 28 napra és ritka, akinek minden hónapban napra pontos. Nekem pl 29-31 nap között mozog.
Ha nem áll be 18-19 éves korra (ami azt jelenti, hogy többször kimarad vagy egyszer 25 egyszer 35 napos esetleg rendszeres de nagyon hosszú pl 45 nap) akkor érdemes egy nőgyógyászt felkeresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!