Másnak is ilyen iszonyatosan fáj a mammográfia? Mik a tapasztalataitok?
Most léptem túl a 40-et, és "muszájból" elküldött a nőgyógyászom erre a vizsgálatra. Hozzá kell tennem, hogy nekem ultrahanggal pár évvel ezelőtt cisztákat állapítottak meg, amik miatt lehet egyre érzékenyebbek a melleim.
Kicsit ciki, de én elsírtam magam a vizsgálat közben, azt éreztem, hogy ennél lehetetlenebbül már nem tudják összepréselni, úgy éreztem a fájdalomküszöbömön némiképp túlment. Nem tudom számít-e, de én sajnos még nem is szültem. Nincs erre manapság valami más módszer? A CT vizsgálattal például betudnak hatolni szinte a csontszövetekig, akkor miért van szükség erre a drasztikus módszerre? Ez nem árt a szöveteknek?
Biztos nem tesz jót ha ennyire összelapítják a mellett, ráadásul ott van még a röntgensugárzás is.
Miért nem ultrahangra mentél inkább?
Nekem hosszú évekig tele voltak cisztákkal a melleim, de mégsem fájt a vizsgálat. Kivétel akkor volt, mikor elkezdtem klimaxolni, egyszer láthatóan feldagadt az egyik mellem, no, akkor nem is vállaltam volna be, mert magától is rendesen fájt.
Mióta túlestem a menopauzán, eltűntek a cisztáim.
Mammográfia: épp az alacsonyabb sugárdózis és a jobb áttekinthetőség érdekében történik a kompresszió. A sugárdózis nagyon alacsony, gondolom, tüdőszűrőn eszedbe sen jut a melledet érő sugár. Vagy ha repülőre ülsz. A nyomás nem árt a szöveteknek, nem traktorral megyünk át rajta. A vizsgálat elmaradása viszont igenis árthat.
Mindenképp menzesz utánra érdemes időzíteni a vizsgálatot (5-15.nap), ha nagyon fáj, be lehet venni előtte egy fájdalomcsillapítót. 15 éve dolgozom mammográfiás központban, az asszisztenseim türelemmel, kedvességgel és azzal, hogy szabad szólni, ha sok a nyomás, még eddig mindig megoldották a kért vizsgálatot. Kivéve persze, ha a hölgy aláírja, hogy nem egyezik bele a vizsgálatba a felvilágosítás ellére sem.
Persze joga van hozzá, csak nem árt tudni, hogy a daganatok nagy része nem, vagy korlátozottan látszik ultrahanggal, az ember simán átgyalogol a daganat fölött, a nő nyugodtan hazamegy. Ez történik a magánrendelőkben: nő megultrahangozódik, fizet, a leleten rajta van, hogy mammo nélkül nem teljes a vizsgálat, mindenki elégedett, senki sem hibás.
Nem vagyok rajta közösségi oldalon, de mondják az asszisztenseim, micsoda ökörségek terjednek a mammo veszélyeiről. Véleményem szerint Magyarországon a legnagyobb veszélyt és ezáltal a sok nagy, radikális műtétet és kemót igénylő emlőrákot a két évenkénti, szervezett szűrésen való meg nem jelenés okozza.
Jön a néni a csomóval a mellében, mondja, hogy az anyja és a testvére is emlőrákban halt meg, ő maga még sosem volt vizsgálaton, és azt mondja: Félek. Persze próbál az ember empátiával közelíteni felé, sosem kezdem akkor kioktatni a nőt, amikor már megvan a baj, de MIÉRT nem tetszett előbb elfáradni hozzánk? Esetleg pici korában észrevettük volna a daganatot és nem kellene az egész emlőt eltávolítani? A kifekélyesedett, bűzlő daganatok rejtegetése persze más tészta, inkább lelki okokra vezethető vissza.
Sajnos van olyan daganat, ami mammoval nem látszik jól, vagy gyorsan nő és egyszer csak ott a nagy rák, pedig 2 éven belül volt a nő szűrésen. Ezeket az eseteket gyűjtöm, szerencsére nincs sok ilyen.
Sajnos 45 éves kor (a szűrés kezdete) előtt is előfordul emlőrák, gyakran agresszívabb, mint az idősebb kori.
CT: előfordul, hogy szív CT-vel aszimmetriát látnak az emlőkben, így derül fény a daganatra (persze a nő a szívCT-be befeküdt, de mammon nem járt:S), de alapjában véve nem jó a CT emlővizsgálatra, sokkal rosszabb a felbontása, az emlő pedig háton fekvő helyzetben oldalra lóg. Jó, digitális mammográfia speciális monitoron nézve hihetetlen jó felbontást ad, főleg a parányi mikromeszesedések tekintetében.
CT lézer mammográfia, stb.: a mammográfus szakkollégium állásfoglalásában ellenzi az alternatív módszerek propagálását.
Saját tapasztalat: nő csomót érez, Bp.fizetős CT lézer látja a 3 cm-es csomót. Nem nagy kunszt, szemmel láthatóan kidudorodik a melléből. Nálunk komplex vizsgálat a szakma szabályai szerint: a nagyon kívül még 3-4 pici daganat egy 7 cm-es rosszindulatú meszesedés közepén. Le lehet vonni a tanulságot.
Bocs, hosszúra nyúlt. Mammográfus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!