Alacsony vérnyomású nőknél mennyire gyakori az ájulás?
Jól sejtem, h. a szédülés, fejfájás, gyengeségérzés gyakoribb tünet? És ha mégis megtörténik az ájulás, akkor mennyire hirtelen jön? Felismeritek, h. az fog történni vagy tök gyorsan játszódik le az egész?
21/L.
17 éves korom óta van hasonló problémám, ha leesik a vérnyomásom. Akkoriban két-három alkalommal el is ájultam, azóta viszont nem.
Felismerem a jeleit és azt is tudom mit kell tennem, ha észlelem a problémát. Volt, hogy buszon lettem rosszul, volt hogy sporteseményen, vagy diplomaosztón, de ájulásig sosem fajult a helyzet.
Elkezd "zsibogni" az alkarom és a combom, kezdek "csillagokat" és foltokban látni, nyom a fejem, megszédülök és érezhetően lassul a szívverésem. Ha leülök és lehajtom a fejem, az segít. Ha olyan helyen vagyok, akkor lefekszek és falnak támasztva felemelem a lábaimat, így elég gyorsan rendbe jövök.
10 éve "küzdök" a problémával, de mondhatnánk úgy is, hogy megtanultam együtt élni vele. Van hogy félévig semmi bajom és van hogy egy hónapban kétszer jön elő.
Azt még hozzátenném, hogyha érzem a jeleit és nem teszek ellene, állok, avagy sétálok tovább, akkor biztos, hogy elájulok, megakadályozni így nem tudom.
Előfordult, hogy egy tömött busz kellős közepén ültem le a földre, ahol nem hogy megkérdezték volna mi a baj, még hülyének is néztek. :D Egyszerűen tudatosul az emberben és egy idő után összerakja a képet, hogy most pedig vagy leülök itt tojva mások véleményére, vagy fél perc múlva csattanok a földön, ami nem annyira kellemes érzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!