Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Mennyire függ vajon a genetiká...

Mennyire függ vajon a genetikától, hogy egy lánynak mikor jön meg az első menstruációja?

Figyelt kérdés
Ha tehát én 10 éves koromban menstruáltam először, akkor vajon a lányom is korán érő lesz, vagy ez tőlem független?
2016. jún. 20. 14:24
 1/6 anonim ***** válasza:
99.9%-ban genetika manapság. De hogyha kiskorától éhezteted, akkor valószínüleg késöbb jön meg neki a tápanyaghiánytól és a fejlettség hiánya miatt.
2016. jún. 20. 14:28
 2/6 anonim ***** válasza:
Igen, az 1- nek igaza van, ha nem is szépen hangzik. Első a genetika, egyes környezeti hatások ezt befolyásolhatják, de nagy valószínűség szerint a lányod is korán érő típus lesz. Azt, hogy a termékeny időszak meddig fog tartani, viszont ha még van rá lehetőséged, anyukádtól kérdezheted meg, nálad is valószínüleg addig fog tartani a dolog.
2016. jún. 20. 14:35
 3/6 anonim ***** válasza:
Genetika és környezeti hatások mint már mondták. Késlelteti ha valaki nagyon sovány, vagy ha nagyon sokat edz az is hozzátehet. Előrébb hozhatja: sok rossz minőségű étel fogyasztása, ugyanis azokban inkább előfordulhat mindenféle hormonmaradék. De az ivóvízben is van némi, nem lehet elkerülni teljesen és igazán nem is nagy probléma ha nem kerülöd el. De ezek azért nem évek (kivéve a soványság, bizonyos súly alatt nem is jön meg) szóval a genetika lesz a mérvadóbb, a lányod is korán érő lesz. Bár egyre korábban jön meg a lányoknak átlagban, szóval szerintem nem sok idő kell hogy 10 év legyen az átlag.
2016. jún. 20. 14:56
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Sok kérdés van bennem, mert én annak idején az osztálytársaimhoz képest fejlettnek számítottam. Negyedikben a legmagasabb voltam a tornasorban, aztán úgy hetedikre utolértek, lehagytak, és apránként a tornasor végére kerültem. Elsők között kezdtem el nőiesedni, ami nagyon ciki volt, mert a fiúk mind utánam leskelődtek. És ahogy írtam, 10 évesen jött meg először a mensim, ami akkoriban korainak számított.

Ehhez képes a lányom átlagos fejlettségű, magassága és súlya "tankönyvi", viszont ezzel a fejlettséggel a kortársai között le van maradva, a legkisebbek között van osztályában. Volt már, hogy eü. szakember "vékony"-nak titulálta, pedig egyáltalán nem az, még egy kis pocija is van, de látom, hogy a kortársai között nagyon sok a túlfejlett/túlsúlyos gyerek, és hozzájuk mérve valóban vékonynak számít. Azt is hallom sokaktól, hogy manapság a lányok egyre korábban érnek.

Őt már nagyon foglalkoztatja a kamaszodás, menstruáció kérdése (tart is tőle). Tudja, hogy én 10 évesen menstruáltam először, és lassan ő is betölti ezt a kort, úgyhogy már napi szinten "várja", hogy mikor jön meg neki. Próbálok támpontokat keresni, hogy körülbelül mire számíthat ezen a téren. Persze tudom, hogy semmi sem biztos, lehet, hogy csak két év múlva fog menstruálni, az is lehet, hogy holnap.

2016. jún. 20. 15:17
 5/6 anonim ***** válasza:

Befolyásolja erősen hogy mit hoz magával, milyen a kódolás, azonban nagyira is visszaüthet, de azért a környezet is számít. Való igaz hogy a mai lányok korábban érnek átlagban is! A sok hormonos (fitoösztrogénes-ergo szójás) termék az oka amúgy!

Nálunk szintén így volt, korán értünk, 10körül nőiesedtünk, szőrösödtünk már (nővérem, anyukám) és mindannyian 11-12körül kezdtünk menstruálni. Az osztályban első voltam akinek megjött, meg a fejlődésben is, nem volt kellemes, de elszaladt, sőt a lányok sokszor kértek tanácsot hisz én addigra már megszoktam mire ők elkezdtek vele bajlódni. 11,5 voltam napra pontosan amikor megjött először :D

Soványságról annyit hogy nővérem nagyon vékony lányka volt, most se túl husis, inkább madárcsontú pedig már 30 és mégis korán kezdődött nála, tehát erre nem szabad adni. :) Anyukám 51éves koráig menstruált így is egyébként hogy nagyon korán alig 11évesen kezdett menstruálni, 3 gyereket szült és azért sokáig szedett tablettát.

2016. jún. 20. 16:32
 6/6 anonim válasza:
Bocsi, hogy nem vàlaszt irok, de akkor az is közrejàtszhat, abban, hogy màr mindenkinek megjött, aki korombeli, (még annak is az osztàlyból, aki egy kicsit fiatalabb nàlam,) kivéve egy lànyt, de ő tényleg nagyon deszka, nekem meg még nem jött meg, hogy àllítólag nagyon sovàny vagyok.Pedig nagyon sokat eszem, van, hogy szinte egész nap eszem, és még így is én vagyok a legaovànyabb.most tizenhàrom éves vagyok, és tavaly a màsik legvékonyabb làny is volt negyven kiló, én meg akkor voltam harminchat (!!!) És még csak most vagyok negyven kiló.És eléggé kellemetlen, hogy màr az egész évfolyamról szinte mindenkinek megjött màr.Éz nagyon aggaszt
2016. jún. 29. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!