Mennyire függ vajon a genetikától, hogy egy lánynak mikor jön meg az első menstruációja?
Köszönöm a válaszokat. Sok kérdés van bennem, mert én annak idején az osztálytársaimhoz képest fejlettnek számítottam. Negyedikben a legmagasabb voltam a tornasorban, aztán úgy hetedikre utolértek, lehagytak, és apránként a tornasor végére kerültem. Elsők között kezdtem el nőiesedni, ami nagyon ciki volt, mert a fiúk mind utánam leskelődtek. És ahogy írtam, 10 évesen jött meg először a mensim, ami akkoriban korainak számított.
Ehhez képes a lányom átlagos fejlettségű, magassága és súlya "tankönyvi", viszont ezzel a fejlettséggel a kortársai között le van maradva, a legkisebbek között van osztályában. Volt már, hogy eü. szakember "vékony"-nak titulálta, pedig egyáltalán nem az, még egy kis pocija is van, de látom, hogy a kortársai között nagyon sok a túlfejlett/túlsúlyos gyerek, és hozzájuk mérve valóban vékonynak számít. Azt is hallom sokaktól, hogy manapság a lányok egyre korábban érnek.
Őt már nagyon foglalkoztatja a kamaszodás, menstruáció kérdése (tart is tőle). Tudja, hogy én 10 évesen menstruáltam először, és lassan ő is betölti ezt a kort, úgyhogy már napi szinten "várja", hogy mikor jön meg neki. Próbálok támpontokat keresni, hogy körülbelül mire számíthat ezen a téren. Persze tudom, hogy semmi sem biztos, lehet, hogy csak két év múlva fog menstruálni, az is lehet, hogy holnap.
Befolyásolja erősen hogy mit hoz magával, milyen a kódolás, azonban nagyira is visszaüthet, de azért a környezet is számít. Való igaz hogy a mai lányok korábban érnek átlagban is! A sok hormonos (fitoösztrogénes-ergo szójás) termék az oka amúgy!
Nálunk szintén így volt, korán értünk, 10körül nőiesedtünk, szőrösödtünk már (nővérem, anyukám) és mindannyian 11-12körül kezdtünk menstruálni. Az osztályban első voltam akinek megjött, meg a fejlődésben is, nem volt kellemes, de elszaladt, sőt a lányok sokszor kértek tanácsot hisz én addigra már megszoktam mire ők elkezdtek vele bajlódni. 11,5 voltam napra pontosan amikor megjött először :D
Soványságról annyit hogy nővérem nagyon vékony lányka volt, most se túl husis, inkább madárcsontú pedig már 30 és mégis korán kezdődött nála, tehát erre nem szabad adni. :) Anyukám 51éves koráig menstruált így is egyébként hogy nagyon korán alig 11évesen kezdett menstruálni, 3 gyereket szült és azért sokáig szedett tablettát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!