Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Ha méhnyakrákot HPV vírus...

Ha méhnyakrákot HPV vírus okozza és az szexuális úton terjed, akkor egy 10 éves kapcsolatban nem sok esély van már hogy ezután még méhnyakrák alakulna ki nálam ugye?

Figyelt kérdés
Persze elvileg mindketten hűségesek is voltunk végig. Nem tudok kiigazodni, van ahol azt írják évtizedekig is lappanghat mire rákot okoz, de akkor meg miért nincs konkrét HPV szűrés inkább, vagy van csak drága? Egyszerűbb lenne mint évente nézegetni hogy okozott-e rákot, nem? Attól függetlenül most is elmentem szűrésre, évente járok és mindig izgulok 2 hétig hogy mi lesz az eredmény. Ja, azt mondta a doki méhszájsebem biztos hogy van, azt azt sok minden más is okozhatja és nem feltétlenül okoz tumort is.
2016. jan. 15. 10:03
 1/5 anonim ***** válasza:
Túlparázod a helyzetet, azért van évente, mert lassan alakul ki a betegség, ha kialakul... a másik veszély, ha valaki gyakran váltogatja a partnereit, ami téged nem fenyeget.
2016. jan. 15. 10:30
 2/5 anonim ***** válasza:
Mindenesetre keress fel egy másik nőgyógyászt is, mert méhszájseb nem szokott kezelés nélkül maradni. Nehogy úgy járj, mint én annak idején. Nekem is volt, ecsetelgette, egyszercsak P2-ről, P4 lett a citológiám és műteni kellett, még velem balhéztak, hogy miért hanyagoltam el. Pedig rendszeresen jártam vizsgálatokra.
2016. jan. 15. 11:11
 3/5 anonim ***** válasza:

Körbetörölgethet téged huszonötször belül, akkor sem biztos, hogy lesz a mintában hpv, akkor se, ha fertőzött vagy. Ezért nem végeznek rutinból hpv szűrést, mert nem megbízható.

Egyébként a méhszájsebért is döntő többségében AZ a felelős, úgyhogy valószínűleg hordozod.

2016. jan. 15. 11:31
 4/5 A kérdező kommentje:
A méhszájsebre azt mondta gyulladás, arra Klion kúpot írt (szokás szerint :-/ ) Azt én sem értem hogy más különösebbet miért nem tett ellene. Amúgy elég alaposan átvizsgált tapintás mikroszkóp meg hüvelyi UH. Remélem megbízhatom benne.
2016. jan. 15. 16:56
 5/5 anonim ***** válasza:

A méhnyakrákot a HPV IS okozhatja, de rengeteg más tényező is szerepet játszik benne. Tehát, ha nincs HPV-fertőzésed, akkor is lehet méhnyakrákod, ezért kell évente szűrésre járni.

Amúgy a HPV-t elkaphattad már a jelenlegi kapcsolatod előtt is, illetve a párod is lehet(ett) fertőzött, hacsak nem szűzen kerültetek kapcsolatba egymással.

A HPV-t amúgy lehet szűrni, csak nagyon drága, ezért nem végzik rutinszerűen, csak külön kérésre, vagy ha felmerül a gyanúja a fertőzésnek.

2016. febr. 2. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!