Mi a véleményetek a fogamzásgátlóról?
Hamarosan meg kell látogatnom a nőgyógyászt mert valami nem stimmel (első alkalom lesz) de úgy tudom, hogy bármi van, mindent fogamzásgátlóval orvosolnak.
Az a problémám, hogy néhány éve pcos-t állapítottak meg nálam (ez endokrinológián történt, nőgyógyászaton akkor se voltam), a menstruációmmal akkor nem volt különösebb gond, de már kb 1 éve van. Volt olyan, hogy hónapokig megvolt, igaz nagyrészt csak barnás volt de akkor is betétet kellett hordanom, most meg 2 hónapig nem jött meg, aztán megjött irdatlan mennyiségben.
Csak el kell majd mennem egy orvoshoz, de valószínűleg fogamzásgátlót fog felírni, csak én szeretnék majd gyereket és azt hallottam, hogy a fogamzásgátló káros és egy idő után annyira hozzászokik a szervezet, hogy nem biztos de talán nehezebben eshet az ember teherbe. Na most ha pcos-em van akkor lehet, hogy alapból nehezebben megy a dolog. Tudom, hogy ki kell vizsgálni rendesen de akkor se szeretnék fogamzásgátlót szedni. Erre milyen megoldás lehet szerintetek?
Én is gyógyszerellenes vagyok egyébként, csak valamilyen megoldás kell, hogy legyen erre.
6-7 éve menstruálok (18 éves vagyok) de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor görcsöltem szóval ezzel nincs gondom és már a pattanásaim is elmúltak. Inkább az a problémám, hogy egy ideje nagyobb mennyiségben jön belőlem a vér, így iskolába is nehezebb járnom mert szinte 10-20 percenként szaladgálhatnék a vc-re.
És még egy dolog amitől félek... az elmúlt időben felszaladt pár kiló és félek, hogy a fogamzásgátlótól mégjobban elhíznék.
Természetesen nem fogom tudni megmondani neked a tuti. Azt gondolom, ha megvannak a vizsgálati eredmények és igazolják a PCOS-t (vagy kiderül mi okozza tüneteid), akkor leültök az orvossal és ő elmondja milyen kezelést javasol, te pedig elmondod, hogy nem szeretnél fogamzásgátlót szedni, mert... és szeretnéd tudni, hogy van-e más lehetőség. Erre ő nyilván mond majd valamit. Lehet, hogy meg tud győzni róla, hogy az általa elsőnek javasolt kezelés jó, lehet, hogy javasol mást. Ha nem tetszik a hozzáállása (nem azért mert újra fogamzásgátlót javasol, hanem mert pl kioszt, hogy ehhez te nem értesz) megpróbálhatsz elmenni egy másik orvoshoz. Viszont ha a 2. orvos is fogamzásgátlót javasol, akkor nem nagyon tudsz mit tenni.
Amúgy a trombozis kapcsán megjegyezném, hogy a fogamzásgátló tényleg növeli a kialakulás kockázatát, DE önmagában a tabi szedéstől elenyésző az esélye, hogy trombózisod legyen. A kockázat akkor nő meg jelentősen, ha valami más kiváltó tényező is fennáll, ez leggyakrabban a Leiden mutáció. Ezt viszont egy sima laborlelettel nem zárhatják ki, genetikai vizsgálat kellene hozzá (tudtommal kb 20-30ezer Ft). Anno kiszámolták, hogy népegészségügyileg nem éri meg szűrni minden nőt, mert annyira nem gyakori és így a szűrés többe kerülne, mint a trombózisos esetek kezelése. Ha valaki ettől tart persze kérheti a vizsgálatot, ha kifizeti.
Amúgy szerintem nem kell annyira félni a fogamzásgátlótól. Annak hogy a fogamzásgátló szedésének következtében halj meg kisebb esélye, mint annak hogy méhen kívüli terhességben tegyed meg ugyan ezt.
Lehet, hogy nem tesz jót a szervezetednek a kívülről bevitt hormon, de a PCOS-sem, vagy ha valakinek állandóan gyulladt a bőre a pattanások miatt. Erre mondja az angol, hogy "There is no free lunch", szóval az egyik oldalon nyersz valamit, a másik oldal rovására, az hogy melyik a jobb nehéz eldönteni.
Egy másik példa, ugyebár igazolták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás (napi 1 pohár vörösbor) csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a daganatos megbetegedésekét, pedig növeli... szóval patthelyzet.
Én több, mint 10 évig szedtem. A bőröm hibátlan lett tőle, a vérzés minimálisra csökkent, és kihasználtam minden egyéb pozitívumát (elég sokszor trükköztem a gyógyszerszünetekkel is, pl. nyaralás miatt). De kb. ennyi volt az előnye. Na meg az, hogy nem lettem terhes.
A hátránya, hogy az utóbbi 5-6 évben egyáltalán nem volt kedvem szexelni, ha nagy nehezen rávettem magam akkor is csak szenvedés volt, és nem tudtam az okát.
Aztán egy vérvételen kiderült, hogy elvileg nem is szedhetnék fogamzásgátlót, de fokozott orvosi ellenőrzés mellett még egy ideig szedtem, aztán augusztusban abbahagytam.
Kiderült, hogy a tabletta miatt nem volt kedvem a szexhez.
Nem kezdeném el szedni újra.
Nekem csak pozitív tapasztalatom van.
Szép lett a bőröm, sehol egy pattanás, pontosan megjön, rövidebb és kevesebb a mensi (a görcsöléssel eddig sem volt gondom, most sem) és a szexet is ugyanúgy kívánom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!