Mik a legfőbb okai a menstruációnak?
Én fiú vagyok, szóval nemigen vagyok ebben tájékozott.
Az érdekelne, hogy miért vérzik, miért nem szabad közösülni ha épp megjön a nőnek, illetve miért marad el a terhesség alatti kilenc hónapban?
És azt hogy lehet meghatározni hogy melyik nap(ok)ban a legtermékenyebb a nő?
Olyanra gondolok hogy pl X nappal az utolsó vérzés után, vagy nem tudom.
Világosítsatok fel engem ezekről kérlek. :D
Leegyszerűsítve: a menstruációs vérzéssel többek között a meg nem termékenyített petesejt távozik, ezeken a napokon nagyobb a fertőzés veszélye, meg amúgy is kinek jön be a véres szex, ezért nem jó olyankor szexelni, terhesség alatt nincs peteérés->nincs minek kijönnie->nincs vérzés, a termékeny nap általában a periódus 14. napja, de ez nem fix.
Biológia órán ezek nem kerülnek szóba?
köszönöm a válaszokat! :) mindkét válasz hasznos volt
egyébként hanyadik osztályban kéne erről tanítania a biosztanárnak? mert lehet idén lesz :D (11)
és azt a 14. napot hogy számolják? mihez képest 14 nap múlva?
de gondolom mivel a nő vezeti ezeket a dolgokat a naptárban, ő tisztában van vele hogy mikor a legalkalmasabb :D
A méh belülről egy méhnyálkahártyának nevezett dologgal van "kibélelve". Ha a nő petesejtje megtermékenyül, akkor ebbe a rétegbe ágyazódik be, ebből fog majd kialakulni a méhlepény pl.
Az embernél úgy alakult ki a rendszer, hogy a nőnél (a termékeny szakaszában) minden hónapban megérik egy petesejt, kilökődik a petefészekből és megtermékenyíthetővé válik. Miközben ez az érési folyamat zajlik, a méh belső rétege, a nyálkahártya is felépül, vastagodik, alkalmassá válik arra, hogy ha létrejön a megtermékenyítés, akkor a petesejtnek legyen hova beágyazódnia.
Ha nem történik meg a megtermékenyítés, akkor a petesejt elhal, felszívódik, a méh belső rétege pedig lelökődik és távozik (ez a menstruáció).
Ebből már szerintem érted is, hogy miért marad el a vérzés a terhesség során. Mivel maga a petesejt és később az embrió a méh nyálkahártyájába van beleágyazódva, nem lenne éppen szerencsés, ha ez a dolog lelökődne:)
A vérzés alatt azért nem célszerű a közösülés, mert ahogy a nyálkahártya leválik, a helyén mondhatni ideiglenesen egy seb alakul ki. Emellett ilyenkor a méhszáj is tágabb, könnyebben feljutnak a különböző kórokozók.
A nők ciklusa normális esetben 21-35 nap közötti hosszúságú, leggyakrabban 28 napos. Az ovuláció ideje (azaz amikor az érett petesejt kilökődik a petefészekből) úgy határozható meg legpontosabban pusztán számolás alapján, ha a ciklus hosszából kivonunk 14 napot.
Tehát ha valakinek 28 napos ciklusa van, akkor kb. félidőben, a 14. napon van ovulációja, ha 21 napos, akkor korábban, kb. a 7. napon, ha hosszabb, pl. 35 napos a ciklusa, akkor kb. a 21. napon.
Mivel a hímivarsejtek a nő szervezetében több napig is élhetnek (kb. 3 napig), így az ovuláció előtti kb. 3 nap is már termékeny.
már csak az első kommentelőtől érdeklődném azt, hogy hányadik osztályban kéne erről hallani biológia órán? :D
mert hogy én még nem hallottam erről bioszon az nyilvánvaló :D de most év elején mondta a tanár hogy ebben az évben lesz embertan, szóval gondolom idén
ez a 11. osztályos biológia
"az én időmben" ha jól emlékszem, 8. osztályban volt a férfi-női test, szaporodás tananyag, aztán gimnáziumban talán 10. osztályban volt olyan, hogy külön fiúknak, külön lányoknak néhány óra, amit nekünk, lányoknak egy nőgyógyász tartott, elmondta a mondandóját és mi meg feltehettük a kérdéseinket, a fiúknál nem tudom, mi volt. Arra nem emlékszem, hogy a gimiben mikor volt tananyag, de biztos volt. De most vagyok 26, szóval nem ma volt...
1.
hát ha úgy nézzük hogy második éve tanulom a bioszt (neked gondolom 9.-ben is volt így 10.-ben volt a második) sztem most lesz
8.-ban nem tért ki a tanár külön erre
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!